Hewlêr’de roketli saldırı

.

.

Güney Kürdistan’ın Hewlêr kentinden önceki akşam roketli saldırı düzenlendi. Saldırıda, bir sözleşmeli personel hayatını kaybetti, aralarında bir Amerikan askerinin de bulunduğu 8 kişi yaralandı.

HEWLÊR

Pêşmerge Baklanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Başkent Hewlêr’e yönelik korkakça saldırıyı ser bir şekilde kınıyoruz. Teröristler asla Kürdistan Bölgesi’nin güvenliğini, huzur ve istikrarını bozamayacak, sert bir şekilde karşı duracağız. Değerli Kürdistan halkını temin ediyoruz ki Pêşmerge Güçleri her zaman Kürdistan halkı ve topraklarını savunmak için hazırdır” denildi. Her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Pêşmergenin çelik iradesi sayesinde teröristleri yenilgiye uğratıp hiçbir şekilde vatandaşlarımızın hayatının tehlike altına girmesine izim vermeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Koalisyon güçlerine yönelik saldırının Pêşmerge ve Kürdistan halkına saldırı anlamına geldiği belirtildi.

Roketlerden bazıları kent merkezindeki Naznaz City, Weziran ve Bahtiyari Mahallesi ile Hayvan Pazarı yakınlarına isabet etti.

Üst düzey bir güvenlik yetkilisi, “Edindiğimiz dakik bilgilere göre füzeler Kerkük’ün Dubiz ilçesi yakınlarından fırlatıldı. Saldırı Heşdi Şabi tarafından yapıldı” dedi.

ABD, İran’ı işaret ediyor

ABD Savunma Bakanlığı kaynakları, 4’ü ABD askerlerinin konuşlu olduğu havalimanı yerleşkesine olmak üzere 14 roket fırlatıldığını duyurdu. Beyaz Saray’dan bir yetkili, saldırı hakkında Başkan Joe Biden’ı bilgilendirdiklerini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ise saldırıdan İran yanlısı Heşdi Şabi’yi sorumlu tuttu. Söz konusu yetkili, “Saldırıyı kimin yaptığını söylemek için henüz erken ancak bundan önce de Amerikan ve Koalisyon güçlerine benzer saldırıları milis gruplar yapmıştı” dedi.

Koalisyon Güçleri Sözcüsü Albay Albay Wayne Marotto da ilk açıklamasında, saldırıda bir sivil müteahhidin öldüğünü, 5 sözleşmeli personel ile bir ABD'li askerin de yaralandığını paylaştı.

Fırlatılan araç bulundu

Federe Kürdistan Güvenlik Ajansı’na bağlı terörle mücadele birimi ise roketlerin fırlatıldığı aracın bulunduğunu ve soruşturmalar tamamlandıktan sonra daha fazla bilgi paylaşılacağını aktardı. Güvenlik kaynakları, fırlarına roketlerin 107 milimlik katuşa roketi olduğunu tespit etti. Hemen ardından açıklama yapan İçişleri Bakanlığı ise roketlerin Hewlêr-Gwer yolu mevkiinde, KİA marka bir pikabın üzerine yerleştirilen düzenek ile fırlatıldığı kaydedildi. Benzer bir teknik ve şekilde daha önce de Hewlêr havalimanına yönelik saldırı gerçekleştirildiği hatırlatılan açıklamada, olay hakkındaki incelemenin devam ettiği ifade edildi.

Neçirvan Barzani’den BMGK’ye çağrı

Federe Kürdistan Başkanı Neçirvan Barzani, bir kişinin ölmesine, aralarında ABD vatandaşlarının da bulunduğu 9 kişinin yaralanmasına yol açan roketli saldırıyı şiddetle kınadı. Barzani, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Birleşmiş Milletler’den bu saldırı tehlikesini çok ciddiye alınmasını, Kürdistan Bölgesi halkı üzerindeki tehditlerin ortadan kaldırılmasını ve başta 140. Madde olmak üzere, Irak hükumetinin anayasayı uygulaması için teşvik edilmesini talep ediyorum. Sayın Irak Başbakanı ve Silahlı Güçler Genel Komutanı ile Koalisyon Güçleri Komutanlığı’ndan Kürdistan Bölgesi ile koordinasyon mekanizmasını acilen aktif hale getirmelerini, Pêşmerge ve Asayiş güçleri ile Irak ordusu, güvenlik kurumları ve Koalisyon’un katılımı ile bölgede ortak koordineli çalışma talep ediyorum.”

Koordinasyon yetersizliği nedeniyle Irak hükumetinin inisiyatifi dışındaki kimi silahlı grupların bölgede kaosa neden olduklarını savunan Barzani, bu grupların Kürdistan Bölgesi için de sürekli bri tehdit haline geldiğini ifade etti. Neçirvan Barzani, saldırının faillerinin en kısa zamanda bulunup cezalandırılmasını sağlamak amacıyla Hewlêr ile Bağdat arasında ortak bir komisyon kurulması yönünde çağrıda bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.