
Hollanda’da Liberal Sağ Parti (VVD) milletvekili Joost Taverne, "dost ülkelerin liderlerine hakareti suç sayan" yasanın iptali için bir öneri hazırlayarak meclis başkanlığına sundu.
Önerinin gerekçesi olarak Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Alman komedyed Jan Böhmermann hakkında şikayetçi olması gösterildi.
Hollanda'daki siyasi partilerde Böhmermann’ın başına gelenlerin Hollanda’da yaşanmaması için değişikliğin şart olduğu görüşü hakim.
Uzun kollarıyla demokramizi baltalayamazlar
Öneriyi hazırlayan Taverne, Erdoğan’ın Alman komedyen Böhmermann hakkında açtığı davayı eleştirdi: “Yurtdışındaki liderler, uzun kollarıyla bizim mahkemelerimizi kullanarak, temel Batı değerlerimizi baltalayamazlar."
Partilerin çoğu destek veriyor
Taverne'in önerisine meclisin büyük çoğunluğu destek veriyor. Muhalefet partileri D66, Sosyalist Parti, Yeşil Sol ve Özgürlük Partisi de, yabancı liderlere hakareti suç sayan yasanın iptaline destek verdi. Böylece, yasanın iptaline ilişkin öneri, parlamentonun büyük çoğunluğunun desteğini sağlamış oldu. Sadece Türkiye kökenli seçmenlerin oy verdiği iktidarın küçük ortağı İşçi Partisi (PvdA) yasa iptalinin zorunluluk olmadığını savundu.
Hakaret yasası en son 1968’de işletildi
Hollanda’da, dost ülke liderlerine hakareti suç sayan yasa, en son 1968 yılında işletildi. O zamanlar üniversite öğrencisi olan gazeteci, yazar Geert Mak, "ABD Başkanı Jonson savaş suçlusudur" yazılı pankart nedeniyle 200 gulden para cezasına çarptırılmıştı.
Avrupa’nın değerlerini feda mı edeceğiz?
Öte yandan Belçika’da çoğunluğa sahip olan Yeni Flaman İttifakı (N-VA) lideri Bart de Wever de, Böhmermann’a sahip çıkma çağrısı yaptı.
Erdoğan için "ülkesinde düşünce özgürlüğünü ayaklar altına alan bir despot" ifadesini kullanan de Wever, "Biz şimdi onun uyguladığı kötü politikalar yüzünden Avrupa’nın temel değerlerini feda mı edeceğiz?" diye sordu.
Almanya'ya, "sevimsiz de olsa Böhmermann'ın yazısını sosyal medyada paylaşma" çağrısı yapan de Wever, her Almanya vatandaşını kendisini ihbar etmesini istedi:"Madem liderler değerlerimizi koruyamıyor, o zaman halk korusun."
Merkel soruşturma izni vermişti
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında okuduğu bir şiir nedeniyle Böhmermann'a Almanya'da hakaret davası açılması için şikayetçi olmuştu.
Böhmermann hakkında Alman Ceza Yasası'nda 'yabancı ülkelerin temsilcilerine hakaret' suçunu düzenleyen 103'üncü maddeden dava açılabilmesi için federal hükümetin onayı gerekiyordu.
Cuma günü Almanya Başbakanı Angela Merkel, Böhmermann hakkında soruşturma açılmasına izin verdiğini açıklamıştı. Bu açıklama mülteciler üzerinden Erdoğan ile yaptığı işbirliği nedeniyle eleştirilen Merkel'e tepkilerin dozajını artırdı. Merkel, Almanya'nın temel değerlerini kirli anlaşmalara peşkeş çekmekle suçlanıyor.
HABER MERKEZİ