Hollanda seçimlerini Wilders kazandı 

Dünya Haberleri —

Hollanda seçim sonuçları açıklandı

Hollanda seçim sonuçları açıklandı

  • Erken genel seçimlerin yapıldığı Hollanda'da sandık çıkış sonuçlarına göre 37 vekillik kazanan Geert Wilders’in Özgürlük Partisi (PVV) birinci oldu. Seçim öncesi anketlerin koalisyonu işaret ettiği seçimlerde hiç bir parti tek başına iktidar olamayacak. Seçimden çıkan sonuca kendi de inanmayan Wilders, “Hala kolumu çimdiklemem gerekiyor” dedi.

22 Kasım günü sandık başına giden Hollandalılar 4 yıl ülkeyi yönetecek olan hükümeti ve 150 sandalyelik Hollanda Parlamentosunun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin yeni bileşenini belirledi. Merkez sağ liberal iktidar partisi Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nin (VVD) büyük oy kaybı yaşadığı seçimlerden İslam ve göçmen karşıtı Geert Wilders’in Özgürlük Partisi (PVV), yüzde 23,5 oy alarak 37 vekil çıkarttı. Frans Timmermans'ın liderliğinde seçimlere katılan sol ittifak İşçi Partisi (PvdA) ve Yeşil Sol (Groen Links) ise 25 vekillik ile seçimlerde en çok oyunu artıran partilerinden oldu. 
Yaklaşık 14 milyon seçmenin sandığa davet edildiği seçimlere katılım oranı yüzde 60 civarında gerçekleşti. Seçim sonuçlarını anlık veriler ile paylaşan Hollandalı kamu yayıncısı NOS’un son verilerinde, 60 yaşındaki siyasetçi Geert Wilders’in partisi PVV, Meclis’te bulunan 150 sandalyenin 37’ini almış görünüyor. Bu sonuçlar ile Wilders’in partisi sandalye sayısını 2 katına çıkartarak birinci parti olduğunu gösterdi. 
Avrupa solunun önemli isimlerinden, AB eski Çevre Komiseri Frans Timmermans liderliğindeki İşçi Partisi (PvdA) ve Yeşil Sol (Groen Links) ittifakı izledi. Seçimlerde  oyunu yüzde 4,7 artıran sol ittifak mecliste 25 vekil ile temsil edilecek. ikinci gelmeyi başaran sol ittifak Hollanda genelinde 1 milyon 500 binden fazla oy aldı.
Seçimlerin tartışmasız en çok kaybedeni iktidarın büyük ortağı Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) oldu. Liberal söylemleri ve göç politikalarındaki ılımlı tutumu ile Hollanda siyasetinin merkez sağında yer alan parti seçimlerde yüzde 6,7 oy kaybederek yüzde 15,1’e geriledi. Temsilciler Meclisi’nde 24 vekil ile temsil edilecek olan  Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi üçüncü oldu. VVD 10’dan fazla sandalye kaybetti. 
İlk defa seçimlere katılan AB karşıtı, popülist aday Pieter Omtzigt’in partisi Yeni Toplumsal Sözleşme (NSC) ise, aldığı 1 milyon 300 binden fazla oy ile 20 milletvekili çıkararak dördüncü oldu. Yüzde 12,8’lik başarı ile Meclis’in 4’üncü partisi olmayı başaran NSC’nin koalisyon görüşmelerinde nasıl bir tavır sergileyeceği merak konusu oldu. Geriye kalan 50’ye yakın milletvekilliği ise, çoğunluğu aşırı sağcı olan partiler arasında paylaşılacak.

Hükümet kurma görevi Wilders’de olacak
Seçimlerde önde gelen dört büyük partiden ikisi Wilders’la koalisyon kurmayacağını açıklarken, VVD Başkanı Yeşilgöz, seçimlerden yalnızca birkaç gün önce tam tersi yönde açıklamalar yapmasına rağmen koalisyona yeşil ışık yakan açıklamalara bulundu. Ama yine de Meclis aritmetiğine göre, hükümeti kurma görevinin seçimleri birinci sırada bitiren Wilders’e verilmesi bekleniyor. Ancak Wilders Meclis'te salt çoğunluğu oluşturacak üçlü ya da dörtlü koalisyon kurmayı başaramazsa, teamüllere göre sıra diğer başbakan adaylarına geçecek. 

Sığınmacılar için tehlikeli zamanlar
Wilders, Sandık çıkış anketlerinin açıklanmasının ardından yaptığı ilk açıklamada artık göz ardı edilemeyeceklerini belirterek, "Ülkeyi biz yöneteceğiz." dedi. Wilders'in seçim programı Hollanda'nın Avrupa Birliği'nden ayrılması için bir referandum yapılması, sığınmacı kabulünün tamamen durdurulması ve Hollanda sınırlarında göçmenlerin geri itilmesi çağrılarını içeriyor. Ayrıca Hollanda'nın "İslamsızlaştırılmasını" da savunuyor, ancak bu seçim kampanyası sırasında İslam konusunda geçmişe göre daha ılımlı bir tavır takındı. 

Timmermans, Wilders ile yokuz dedi
Frans Timmermans'ın liderliğini yaptığı sol ittifak ilk sonuçlara göre 25 sandalyeyle ikinci sırada yer alıyor. Ancak partinin lideri Timmermans, Wilders'in kendileriyle koalisyona güvenmemesi gerektiğini açıkça ifade etti. Timmermans, "Sığınmacıların tüm sefaletin kaynağı olduğunu iddia eden partilerle asla koalisyon kurmayacağız" dedi.
Kesin seçim sonuçlarının sandık çıkış anketleri gibi olması durumunda koalisyon hükümeti kurulabilmesi için en az dört partinin bir araya gelmesi gerekecek. Ancak seçim sürecinde siyasi partilerin yaptıkları açıklamalar koalisyon hükümeti kurulmasının zor olacağını işaret ediyor. AMSTERDAM

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.