Hollandalılar Rojava Parlamentosunda tartıştı

Yurt Dışı Haberleri —

Rojava Halk Parlamentosu

Rojava Halk Parlamentosu

  • Irkçılık, iklim değişikliği ve sendikal haklarda yaşanan tehlikeli gidişe çözüm arayan 6 Hollandalı STK Eindhoven kentindeki Rojava Halk Parlamentosunda buluştu. 3.’sü gerçekleştirilen 'Hakiki Karşı Güç' buluşmasında ırkçı yükselişe karşı sol alternatif önerildi.

De*Beweging, FNV, KOZP ve Dert for Climate’ın olduğu Hollandalı STKlar ve Hollanda’daki Kürtlerin çatı örgütü DEM-NED’i organize ettiği ‘3. Hakiki Karşı Güç’ buluşması Eindhoven’de tartışma platformu olarak oluşturulan Rojava Halk Parlamentosu'nda gerçekleşti. Irkçılık, İş ve emek dünyası ile Filistin sorununun konuşulduğu etkinlikte, ilerici güçlerin kapitalist emperyalist baskıya karşı ortak mücadeleyi güçlendirme yolları üzerine tartışmalar yürütüldü. Hollanda Kurdistan Demokratik Topluluklar Meclisi (DEM-NED) temsilcilerinin de katıldığı buluşmada, 6 farklı kurum sunum yaptı.

Siyahiler ve ikilim sorunu
Hollanda'da siyahi topluluğun karşılaştığı ırkçılığa ve Hollanda'nın geleneksel 'Sinterklaas' bayramında kullanılan ırkçı figürlere karşı oluşturulan Kick Out Zwarte Piet (KOZP) örgütü, kurumsal ırkçılığa karşı yürütülen mücadelesini anlattı. KOZP, eylemlerde sağcı gruplar dışında polisin de kendilerine şiddet uyguladığı vurgusu yaptı. 
Kapitalist modernist ekonominin yarattığı toplum yıkım uygulamalarının da örneklendirildiği tartışmalarda, Dert for Climate bir sunum gerçekleştirdi. Yapılan sunumda Debt for Climate, emperyalizmin özellikle Afrika ve Asya ülkelerini borçlandırma sistemi ile o toprakların gelişimini nasıl engellediğini anlattı. 

Patron her yerde aynı
Etkinliğin ikinci bölümünde ise işçi sendikası FNV'in temizlik işçilerinin, patronlara karşı verdikleri mücadeleyi ve grevlerle elde ettikleri kazanımları paylaştı. Şirketlerin işçiler arasında 'böl-yönet' politikasıyla örgütlenmeler ve eylemleri kırmaya çalıştığını anlatan temizlik işçileri ve sendika temsilcileri, hak elde etmek için kime karşı mücadele edildiğini de içselleştirmek gerektiğinin altını çizdi.
Etkinlikte yapılan başka bir sunumda ise Qendîl’de HPG ve YJA Star gerillaları ile geçirdiği bir yıllık süreci anlattığı kitabı, “Bu Ateş Asla Sönmeyecek” den alıntılar yapan gazeteci Frederike Geerdink’de Kurdistan’ın özgür dağlarındaki tecrübelerini anlattı. Katılımcılarla birlikte kitabından alıntılar okuyan Frederike Geerdink, bir gazeteci olarak o sürecin ona neler kattığını paylaştı.

De*Beweging: Sol birlik oluşmalı
Programın devamında 60'a yakın kitle örgütünün dahil olduğu De*Beweging (Hareket) isimli sol koalisyondan temsilciler tarafından giderek sağcılaşan Hollanda'da demokrat, ilerici güçlerin ortak mücadeleyi güçlendirmesi için daha kararlı adımlar atması gerektiğine dair çağrı yapıldı. Ayrıca sunumda, Rojava Halk Parlamentosu'nun anlam ve önemine de değinildi. De*Beweging adına yapılan sunumda Rojava'da olduğu gibi 'doğrudan demokrasi' ile sol birlikler oluşturulması gerektiğinin altı çizildi. Katılımcıların ilgiyle katıldığı tartışmalarda “Eğer birimiz özgür değilsek, hiçbirimiz özgür değildir” vurgusu yapıldı. 

Soykırım durdurulmalı
Almanya’da etkinlikleri yasaklanan Filistin dayanışma ağı Samidoun tarafından Gazze’de devam soykırım saldırılarına dair bir sunum gerçekleştirildi. Filistin için dayanışma eylemlerini güçlendirme üzerine yapılan konuşmalarda, DEM-NED adına konuşan temsilci Filistin halkının acılarını en iyi Kürt halkının anladığını söyledi. 1982 yılında Arnon Kalesi’nde ve Lübnan sınırında Filistini savunan 13 PKK’li Kürt savaşçının Filistin halkını savunmak için şehit düştüğünü ve 150 Kürt direnişçinin de esir alındığını hatırlatan temsilci, acil olarak soykırımın durması gerektiğine dikkat çekti. 
Etkinlik dördüncü buluşmanın çağrısıyla son buldu. EİNDHOVEN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.