HTŞ, Dürzilere saldırdı
Dünya Haberleri —

HTŞ, Dürziler saldırı/ foto:AFP
- HTŞ, İslam dininin peygamberine hakaret ettikleri iddiasıyla Jaramana bölgesinde Dürzilere ağır silahlarla saldırdı. Saldırıda yaşamını yitiren Dürzi savaşçı sayısı 10’u geçerken, Şam İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mustafa el-Abdo, HTŞ’nin Jaramana’ya saldırdığını reddetti.
- Dürzi dini lideri Şeyh Yusuf Cerbû, sivilleri hedef alan ve halkı terörize eden saldırıya sert tepki göstererek, Suriye’deki yeni hükümetin “olayın ve krizin daha da kötüleşmesinin tüm sorumluluğunu taşıdığını” ifade etti. SOHR ise mezhep çatışmasına karşı Şam’ı uyardı.
Heyet Tehrir El Şam (HTŞ), 2024 yılının sonunda Şam’ın kontrolünü ele geçirmesinin ardından Suriye’de azınlık halklara saldırı başlattı. Demokratik ve özgür bir Suriye iddialarıyla Beşar Esad’ı deviren Ahmed Şara liderliğindeki HTŞ ve bağlı çete grupları, sahada katliamlar gerçekleştiriyor. İdlib, Humus, Hama ve Lazkiye’de Alevileri katleden HTŞ’nin hedefinde bu kez Dürziler var.
Mart ayının başlarında Dürzi güçler ve HTŞ arasında, Şam’ın Jaramana bölgesinde çatışma çıktı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz, o süreçte Dürzileri savunmaya hazır oldukları mesajını verdi. Netanyahu, “Dürzi toplumuna zarar vermesine izin vermeyeceğiz. Eğer zarar verilirse, biz de ona (Suriye yönetimine) zarar veririz” dedi. HTŞ, çatışmanın ardından bölgeye güçlerini konuşlandırdı.
Dürziler, Suriye krizinin başladığı günden bu yana hem DAİŞ hem de BAAS rejimin saldırılarına karşı kendilerini korudu. Şubat ayında öz savunma güçlerini kurdu. Üç tugaydan oluşan öz savunma birlikleri, Dürzilerin bulunduğu her köy ve mahallede örgütlenmiş durumda. HTŞ, tüm silahların kendi yetkileri altına girmesi çağrısında bulundu ancak Dürzi savaşçılar Şam'ın kendilerini korumayı garanti etmediğini söyleyerek direndi.
Ablukaya alıp saldırdı
Jaramana’da kısa süre devam eden sessizliğin ardından önceki gece HTŞ, Dürzilere bir kez daha saldırdı. Dürzi bir liderin İslam dinine hakaret ettiği bir ses kaydının olduğu iddialarının ardından HTŞ, Jaramana’nın Al-Naseem Mahallesi’ne askeri konvoylarla gelerek ağır silahlarla saldırdı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) açıklamasına göre, gece boyu devam eden çatışmalarda 4 Dürzi savaşçı yaşamını yitirdi, biri ağır altı savaşçı da yaralandı. Yaralıların, HTŞ’ye bağlı güvenlik noktaları nedeniyle Jaramana’daki El-Radî Hastanesi’ne ulaşmakta büyük zorluk yaşadığı kaydedildi. AFP ise 9 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.
AFP’ye konuşan Jaramanalı bir kaynak, gece boyunca silah sesleri duyduklarını söyledi ve ekledi: "Aralıklı silah sesleri devam ederken evlerimizde mahsur kaldık. Çocuklar okula gitmedi ve mahallemizin sokakları bu sabah bomboştu.”
Bir öğrenci öldürüldü
Saldırının ardından Hama ve Humus’ta da Dürzilere karşı nefret körüklendi. Humus’taki bir üniversitede protestolar düzenlendi. Protestoların ardından Süveydalı öğrencilerin kaldığı yurtlara baskın düzenledi; bir öğrenci yaşamını yitirdi, çok sayıda öğrenci de yaralandı.
ANHA’nın edindiği bilgilere göre, silahlı gruplar Şam-Süveyda karayolunu kapattı ve el-Mutalle bölgesinde konuşlanarak yoldan geçen araçlara rastgele ateş açtı. Sivillere, bu güzergâhı kullanmamaları yönünde uyarılar yaptı.
SOHR: Mezhep çatışmasına dönüşmesin
SOHR, olayın mezhep çatışmasına dönüşmemesi için Şam hükümetine müdahale etmeye çağırırken, Suriye İçişleri Bakanlığı ise söz konusu ses kaydına ilişkin soruşturma başlattıklarını ve kaydın kime ait olduğunun henüz tespit edilemediğini açıkladı.
“Devletin kutsal mekanların korunması ve suçluların cezalandırılması konusundaki rolüne tamamen bağlı olduğu” ifade edilen açıklamada, “güvenlik ve istikrarın sürdürülmesini sağlamak için yasaların herhangi bir şekilde ihlal edilmesinin katı önlemlerle karşılanacağı” uyarısında bulunuldu.
Bakanlık HTŞ’nin saldırdığını reddetti
Reuters’a konuşan kaynaklar ölü sayısını 13 olarak verirken, Suriye İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mustafa el-Abdo'ya göre, ölenler arasında Suriye Genel Güvenlik Servisi'nin iki üyesi de vardı. Abdo, HTŞ’nin Jaramana’ya saldırdığını reddetti ve bunun yerine ses kaydına öfkelenen sivil grupların Dürzi grupların ateşi altında bir protesto düzenlediğini söyledi.
Şam sorumludur!
Dürzi topluluğunun dini lideri Şeyh Yusuf Cerbû ise tüm Suriyelilere sağduyu çağrısında bulundu. “Peygamberimize karşı birkaç kişi tarafından söylenenler sadece onları temsil ediyor ve biz ve tüm toplum tarafından reddediliyor” diyen Cerbû, toplumsal barış ve ulusal birliğe sahip çıkılması, fitneye karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Sivilleri hedef alan ve halkı terörize eden saldırıya sert tepki gösteren Cerbû, Suriye’deki yeni hükümetinin “olayın ve krizin daha da kötüleşmesinin tüm sorumluluğunu taşıdığını” ifade etti.
Cerbû, ölen ya da yaralananların çoğunun “hain ve düşman güçler tarafından pusuya düşürüldüklerinde görevlerinin başında olan” Genel Emniyet Müdürlüğü üyesi olduklarını söyledi.
Açıklamada, “Vatandaşların hayatlarının, onurlarının ve mallarının korunmasının devletin ve güvenlik kurumlarının en temel sorumlulukları arasında yer aldığı” vurgulanarak şiddetin sona erdirilmesi ve tekrarının önlenmesi için derhal harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu.
Öte yandan, Dürzi ileri gelenleri olayların daha da tırmanmasını önlemek amacıyla Şam güvenlik güçleriyle bir araya geldi. HABER MERKEZİ