Hükümet dikkate almıyor

  • Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Öcalan için verilen ihlal kararına dair Türkiye’ye verdiği süre Eylül’de doluyor. Adım atılmadığı gibi bu süreçte Öcalan’a 5 disiplin cezası verilerek, üzerindeki tecrit ağırlaştırıldı. 

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ile Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı’nın (TOHAV), İmralı Cezaevi’nde ağır tecrit koşullarında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Hayati Kaytan, Emin Gurban ve Civan Boltan için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne yaptığı ilk başvuru birinci yılını doldurdu. Başvuru sonrası konuyu gündemine alan AK BK’nin, gerekli tedbirlerin alınması yönünde Türkiye’ye verdiği süre de dolmak üzere. 

 AİHM, 18 Mart 2014’te verdiği kararla Öcalan’ın şartlı salıverilme hakkına sahip olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesini AİHS’ye aykırı buldu. AİHM, “Öcalan 2” olarak çıkardığı bu kararı, daha sonra başvuru yapan tutsaklar Hayati Kaytan, Emin Gurban ve Civan Boltan için de verdi. Ancak kararların üzerinden 7 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen herhangi bir gelişme yaşanmadı. AİHM’in kararlarının yerine getirilip getirilmediğini denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla ilgili “umut hakkını” doğuracak yasal düzenlemeler ve uygulama değişikliklerinin sağlanması için Türkiye’ye dair denetim sürecine başladı. Komite, kararları ne toplantı gündemine aldı ne de herhangi bir yazılı karar oluşturdu. Bunun üzerine harekete geçen ÖHD, TOHAV, İHD ve TİHV, AİHM’in verdiği kararı acil gündemine alması için 26 Temmuz 2021’de Komite’ye yazılı bir bildirim sundu. Komite, bildirim üzerine konuyu gündemine aldı. Komite, 30 Kasım-2 Aralık arasındaki toplantı öncesi Türkiye’den bilgi istedi. Türkiye, 7 Eylül 2021’de verdiği cevapta, 2009’dan bu yana İmralı’da ihlal olmadığını ileri sürdü. Türkiye, Öcalan ve diğer tutukluların tahliye imkanını gündeme getiren “umut hakkı” ve “ağırlaştırılmış müebbet cezası hakkında yasada değişiklik” yapılmasına ilişkin başvuruda yer alan tespit ve önerileri ise görmezden geldi. Türkiye’nin iddialarına dair Komite’ye 12 Ekim 2021’de yanıt veren insan hakları ve hukuk örgütleri, Türkiye’nin hileli yanıtını ziah edip tespit ve önerilerde bulundu. Komite, 3 Aralık 2021’de kararını açıkladı. Komite, “Öcalan-2” kararında halihazırda indirilemez ve inceleme imkanı olmayan müebbet hapis cezasına çarptırılmış olup tutuklu bulunan kişilerin sayısı hakkında bilgi istedi. Komite, Türkiye’yi genel tedbirlerin uygulanmasında kaydedilen ilerleme hakkında en geç 2022’nin Eylül sonuna kadar bilgi sunmaya davet etti. 

 Türk hükümeti, iki aylık süre kalmasına rağmen bugüne kadar ne ağırlaştırılmış müebbet cezası alanların sayısına dair ne de “umut hakkının” sağlanması konusunda bir adım attı. Üstelik bir yıllık süreçte İmralı’daki tecrit daha da derinleştirildi. Komite’ye yapılan başvurudan sonra toplam 5 kez Öcalan’a görüş yasağı kararı verildi. Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş için haftada iki kez avukat bir kez de aile ve vasi olmak üzere 3 kez görüşme başvurusu yapılıyor. 25 Mart 2021’den bu yana Öcalan için yapılan 201 avukat ile 70 aile ve vasi başvurusuna yanıt verilmedi. Avukatları dün bir kez daha başvurdu. Söz konusu yasaklar ve 16 aydır başvuruların yanıtsız bırakılması, Türkiye’nın AK BK’ye yaptığı bildirimde yer alan “ihlal yok” iddiasını çürütüyor.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.