
HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi polis kurşunuyla öldürüldü” sözleri için kendisinden belge isteyen Türk Başbakan Davutoğlu’na “Artık devleti yönettiğinizi idrak etmenizde fayda var. Bu ülkede olup bitenden siz sorumlusunuz” diye karşılık verdi.
HDP Genel Merkezi’nde önceki akşam Çağdaş Esnaf ve Sanayici İşverenler Derneği heyetini kabul eden HDP Eşbaşkanı Demirtaş, Tahir Elçi’ye yönelik suikaste ilişkin açıklamalarda bulundu. Demirtaş, bir gazetecinin, “Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin ‘Devletsizlikten öldürüldü’ dediniz, bunu biraz açar mısınız?” sorusuna şu cevabı verdi: “Ortadoğu’da Kürtlerin bir devleti yok. Arapların 22 devleti var ama Kürtlerin bir devleti yok. Suriye, Irak ve Türkiye de Kürtlerin devleti gibi davranmıyor. Türkiye Cumhuriyeti de bütün yurttaşların devleti gibi davranmıyor. AKP yandaşları devletin her türlü nimetinden faydalanırken, yandaş olmayanlar devletin sadece zulüm yüzünü görüyorlar. Tahir Elçi, arkasında devlet olan bir baro başkanı olsaydı ya öldürülmezdi ya da arkasından ‘Oh olsun’ açıklaması yapılmazdı.”
Kurşun polisin silahından çıktı
“Olay yeri incelemesi yapılmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Demirtaş, inceleme yapılmamasının sorumluluğunun kendilerinde değil hükümette olduğunu söyledi. Demirtaş, kendisinin de o bölgeyi iyi bildiğini, orasının inceleme yapılamayacak bir yer olmadığını belirterek, şöyle devam etti: “Mermi çekirdeği bulunmuş olsaydı faile ulaşmak çok kolay olacaktı. Mermi çekirdeği olmadığı müddetçe kimin ateş ettiğini bulmak zor olacak. Şu da bizim açımızdan nettir ki o dakikada o bölgede ve o sokakta polisler dışında ateş eden hiç kimse yok. Tahir Elçi’yi öldüren kurşunun polis silahından çıktığı kesin ama hangi amaçla hangisinden çıktığı ancak adil bir soruşturma ile ortaya çıkarılabilir.”
Mezar kazıcı olarak seçilmedi
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentlerdeki hendekler için yaptığı açıklamayı da hatırlatan Demirtaş, “Başbakan ‘Hendek açanları o hendeklere gömeceğiz’ yerine ‘O hendeklerin nedenini dinlemek istiyoruz’ dese çok daha yararlı olur. Başbakan mezar kazıcı olarak seçilmedi. İşi mezar kazmak değildir. Başbakan’ın işi, ülkenin sorunlarını çözmektir. Hendeklerin çözümü askeri operasyonlar ya da sokağa çıkma yasağı değildir” dedi.
Davutoğlu delil istedi
Basına yansıyan görüntüleri görmezden gelmeyi tercih eden Türk Başbakan Ahmet Davutoğlu, Demirtaş‘tan “Tahir Elçi’yi öldüren kurşunun polisin silahından çıktığı kesin” açıklamalarına ilişkin delil istedi. Davutoğlu Kıbrıs ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında Elçi cinayetiyle ilgili adli makamların olayın aydınlatılması için yoğun çaba içerisinde olduğunu savunarak, “Spekülasyon yapanlara çağrıda bulunuyorum; niçin olay yerine giden başsavcımız, olay inceleme ekibi, baro temsilcilerine dönük saldırılar yapılıyor? Üstünün örtülmesini istiyorsa o saldırıları gerçekleştirenlerin arkasındaki odaklardır. Sivil ekiplere saldıranlar bu cinayetin gerçek failleridir” diye konuştu.
‘Teröristlerin paçavrası’
“Demirtaş’a sormak lazım bu kanaati söylüyor. Kendisi olay yerini mi inceledi?” diye soran Davutoğlu, şu ithamlarda bulundu: “Eğer Demirtaş’ın bir sözü varsa, o hainlere, o teröristlere karşı konuşmalı. Teröristleri arkasına alarak yanında durarak, ulaşacağı tek yer Tahir Elçi’nin katlini yapanlara yardım etmektir. O saldıranların peşinden gidenlere hiçbir şey söylemeyenler, aslında cinayeti örtme çabasıdır. Sayın Elçi’nin ailesi ve çevresi Elçi yaşasaydı önce kendisinin katledilmesine sebep olan olay inceleme ekibine dönük olarak adaletin gerçekleşmesine engel olmayın diye haykırırdı. Kendi cenazesini istismar ederek, kendisinin ölümüne sebebiyet veren PKK teröristlerinin paçavrasını oraya örtenlere hesap sorardı.”
Tehditten de geri kalmayan Davutoğlu, “Tek tek mahallelere girip adaletin önüne çıkartılacak. O mübarek mahalle silah sesleriyle, roketlerle halkımızın gününü karartmaya çalışanlardan hesap sorulacak” dedi.
Demirtaş’tan Davutoğlu’na
Demirtaş, Davutoğlu’nun tehdit ve hakaretlerine twitter hesabından yanıt verdi. Kendisine “olay yerini mi inceledi” diye soran Davutoğlu’na Demirtaş şöyle seslendi:
* Sayın Başbakan, peki olay yerini sen inceledin mi ki ilk andan beri PKK yaptı diyorsun? Bunu söylerken elinde hangi belge var?
* Olay yerinde daha ilk saatte sokağa çıkma yasağı ilan edip incelemeyi engelleyen bizzat siz değil misiniz?
* Görüntülerden ve tanıklardan anlaşılan en net şey Sayın Elçi’nin yanında polisten başka ateş eden hiç kimse yok. Bunu neden göz ardı ediyorsunuz?
* Sayın Elçi yaşasaydı demişsiniz, 4 gün önce zaten yaşıyordu ve siz bütün medya/yargı ordunuzla birlikte O’nu linç etmekle meşguldünüz.
* Sayın Elçi’nin tabutuna örtülen şey bir bayrak değil Kürt halkının binlerce yıldır kullandığı renklerdir. Buna bile saygısızlık yaparak mı herkesin Başbakanı olacaksınız? Artık devleti yönettiğinizi idrak etmenizde fayda var. Bu ülkede olup bitenden siz sorumlusunuz.
* Bizi tehdit edip hedef göstermeye devam ederek hiçbir sorunu çözemezsiniz. Allahtan başkasından korkumuz yoktur, bunu en iyi siz bilirsiniz.
HABER MERKEZİ
Barışın Elçi’si ölümsüzdür
Tahir Elçi’ye yönelik suikaste ilişkin tepkiler de sürüyor. Ankara Barosu, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Ezilenlerin Hukuk Bürosu, Halkevleri Hukuk Bürosu, İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi Ankara Adliyesi içinde yaptıkları yürüyüş ile Elçi’nin katledilmesini protesto etti. “Hepimiz Elçi’yiz öldürülmekle bitmeyiz” pankartı açılan eylemde sık sık, “Barışın Elçi’si ölümsüzdür”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Açıklamaya, HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman ve HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da destek verdi.