Hükümet istifa etmiyorsa seçime mecbur bırakalım

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar

  • HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, iktidara istifa ve hemen seçim çağrısında bulunurken muhalefete de istifa etmiyorsa o zaman seçim önergesini ortak hazırlayıp Meclis’e sunmaya davet etti. Sancar 360 oya ihtiyaç olduğunu bildiklerini belirterek, iktidar kanadında da halka karşı sorumlu davranacak milletvekillerine bir fırsat verilmesini istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Eşbaşkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında olağanüstü toplandı. 

Toplantının arasında basın toplantısı düzenleyen Sancar, MYK’yi acil olarak toplantıya çağırdıklarını hatırlattı. Çok boyutlu krizle karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Sancar, çökenin sadece ekonomi değil, sistemin kendisi, tek adam rejimi ve onun izlediği politikalar olduğunu söyledi. Sancar, ”Tek adam rejimi ve yandaşları bu çöküşün bütün maliyetini halka, emekçilere yoksullara çıkarma derdindedir, peşindedir. Halkı enkaz altında bırakmayı kafasına koymuş bunu göze almış planlı bir politika ile karşı karşıyayız. Döviz kurlarındaki oynama bunun zirvesini oluşturmaktadır. Sadece bir günde gerçekleşen artışların bile Türkiye halkına, toplumuna nasıl ağır bir bedel olarak geri döndüğünü rakamlarla anlatmayacağız. Bunu her an, her gün her alanda halkımız zaten yaşamaktadır. Sadece son bir aydaki kur artışı ya da TL’nin değer kaybı, Türkiye’nin dış borcunu 2022 Merkez Yönetim Bütçesi kadar artırmıştır. Yani 2022 Merkezi Yönetim Bütçesi artık anlamını kaybetmiş durumdadır” dedi.

İktidarın savaşa, yandaşa ve ranta ayırdığı kaynakların, ülkenin bir yangın yerine dönmesine neden olduğunun altını çizen Sancar, şöyle devam etti: ”Bu politikalar ekonomik çöküşü berberinde getirmiş, siyasi çöküşü de aynı anda yaşatmaktadır. Toplumsal bir krizle karşı karşıya olduğumuz gerçeğini buradan hatırlatmak istiyoruz. Burada yapılması gereken ilk iş bu iktidarın derhal istifa etmesi ve bununla birlikte derhal seçim kararı almasıdır. Eğer iktidar, Cumhurbaşkanı istifa etmez ve derhal seçim kararı almazsa görev muhalefet partilerine düşüyor.

Ortak seçim önergesi

Meclis’teki muhalefet partilerine çağrımız; gelin derhal seçim önergesini ortak hazırlayıp Meclis’e sunalım. Eğer Cumhurbaşkanı seçim kararı almıyor ve istifa etmiyorsa o zaman Meclis devreye girmelidir. Muhalefet partilerinin erken seçim ya da derhal seçim için gerekli çoğunluğa sahip olmadığını, 360 oya ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Önergemizi verelim ve iktidar kanadında da halka karşı sorumlu davranacak milletvekillerine bir fırsat ve imkan verelim.

Çoklu mücadele mecburiyeti

Bütün toplumsal muhalefet güçlere emek ve meslek örgütlerine sendikalara esnaf örgütlerine kadın hareketine çağrı yapıyoruz; Gelin ortak mücadeleyi daha da büyütelim.

Ekonomiyi çöktürme planlarına karşı da çoklu bir mücadele yürütme mecburiyetimiz var. Çoklu mücadele çoklu ittifaklar gerektirir. Bunu daha da somutlaştırma zamanıdır. Cumhurbaşkanı, ekonomik kurtuluş savaşından bahsediyor. Bunu şöyle anlamak lazım; halka karşı bir savaş. Biz de halkın haklarını birlikte savunmak için çoklu ve güçlü bir demokratik mücadele ortaklığını geciktirmeden hayata geçirme yükümlülüğü ile karşı karşıyayız. 

İktidar oyunlarına dikkat

İktidarın kendi çöküşünden çıkış ararken başvurabileceği çeşitli oyunlara karşı bütün demokrasi güçlerinin toplumsal ve siyasal muhalefetin uyanık ve duyarlı olması gerekiyor. Eşbaşkanlar başkanlığında bir ‘kriz koordinasyon merkezi’ oluşturduk. Bütün gelişmeleri anında izleyecek bir çalışma başlattık, her gelişmeye karşı da değerlendirme ve politika önerileriyle demokratik mücadele programlarımızı halka duyuracağız. 

Kriz kooradinasyon kurulu

Başka çevrelere de çağrı yapıyoruz, sendikalar, emek ve meslek örgütleri Meclis’in  içinde ve dışında yer alan bütün muhalefet partilerin içinde temsilcilerinin yer alacağı geniş bir kriz koordinasyon kurulu oluşturulmalıdır.

Talan, soygun ve rant düzeninden kurtulabilmek için ekmek, aş ve iş mücadelesini demokrasi, özgürlük ve adalet talepleriyle birleştirerek yürümek lazım. HDP bu konuda üzerine düşen bütün sorumlulukları yerine getirmeye hazırdır.”  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.