Hükümetin istediği gibi artış

.

.

  • Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur ve memur emeklilerine yapılacak zamla ilgili nihai kararını, hükümetin teklifiyle aynı oranda zam yapılması şeklinde verdi.

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren kamu toplu sözleşmesi görüşmelerinde genel zam oranında anlaşma sağlanamaması üzerine toplanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, nihai kararını önceki gün verdi. Buna göre; 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6 ve ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacak. Kamu İşveren Heyeti de 17 Ağustos'ta aynı oranlarda zam teklifi sunmuştu. Kurul’un verdiği karara itiraz yolu kapalı. 

Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen bile Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun memur maaşları ve memur emeklisi aylıkları konusundaki kararına tepki gösterdi. Türkiye Kamu-Sen tarafından yapılan açıklamada, piyasa gerçekleri ile örtüşmeyen, büyümeden pay verilmeyen, hatta resmi enflasyon tahmin ve beklentilerinin dahi altında kalan zam oranının kabul edilemeyeceği aktarıldı.

Memur-Sen’den yapılan açıklamada, “İşveren/Hakem Heyetinin kamu görevlilerini kayba uğratacak, gerçeği görme ve doğru teklifi getirme iradesinden uzak kararını kabul etmiyor ve şerh düşüyoruz” denildi.

Sonucu ilk günden yazılmıştı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun düzenlediği toplantıya katılmamıştı. KESK, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplantısındaki oylamaya katılmanın, kamu emekçileri ile alay edilmesi olduğunu belirtti. KESK’in sosyal medya hesabından yapılan açıklama şöyle: “KESK, sefalet teklifine karşı oylamaya katılmanın kamu emekçileri ile alay edilmesine ortaklık anlamına geldiğini ifade etmiş ve oylamaya katılmamıştır. KESK, daha önceki TİS'lerde geçen maddeleri dahi kazanımlarımız olduğu aldatmacası ile sunanlara ve manipülasyonla kamu emekçilerine rıza dayatılması arayışlarına hiçbir zaman ortak olmamış, olmayacaktır. Sonucu ilk günden yazılmış bu kararın ve Hakem Kurulu'nun antidemokratik yapısını bir kez daha paylaşıyoruz: 11 üyeden 7’sinin Cumhurbaşkanı tarafından atandığı, 1 üyesinin KESK, 1 üyesinin Kamu Sen ve 2 üyesinin Memur Sen tarafından temsil edildiği bu heyetin kararında KESK oylamaya katılsaydı 6’ya karşı 4 oyla değil de 6’ya karşı 5 oyla Hakem Kurulu Kararı gene aynen onaylanmış olacaktı. KESK bu onaya, bu suça asla ortak olmayacaktır. Bir kez daha altını çizmekte fayda görüyoruz; iktidarın üyelerinin çoğunlukta olduğu hakem kurulu teklifinin gene hükümetin kararı olarak onaylanması ancak sarı sendikaların masada bulunması ile mümkündür.”

İstenen ve önerilen neydi?

Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil ilk üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15, dördüncü üç ayda yüzde 10 zam istemişti. Konfederasyon, 2025 için ise refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Kamu İşveren Heyeti ise 14 Ağustos'taki ilk teklifinde 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 14, ikinci 6  ayında yüzde 9, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6 ve ikinci 6 ayında 5 zam teklif etmiş; 17 Ağustos'ta ise teklifini 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6 ve ikinci 6 ayında 5 şeklinde revize etmişti. Nihai karar ise 2024 için yüzde 15+10, 2025 için yüzde 6+5 artış yapılması yönünde oldu. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.