İçme suyu yok, olimpik havuz yapılıyor

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde aylardır su sorunu yaşanıyor.

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde aylardır su sorunu yaşanıyor.

  • 6 koldan çay ve derelerin aktığı Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde aylardır su sorunu yaşanıyor. 5 bin 690 nüfuslu Beytüşşebap ilçesinde dört aydır 24 saatte sadece birkaç saat su veriliyor.

 

ZEYNEP DURGUT /MA/ŞIRNAK

Birçok çay ve derinin geçtiği Beytüşşebap ilçesinde halk aylardır su sorunu yaşıyor. Kayyumdan AKP’ye geçen belediye yıllardır sorununu çözmezken, son dört ayda günde sadece birkaç saat su veriliyor. Uzman hekimlerin olmadığı, doğum yapacak kadınların çevre ilçelere sevk edildiği Beytüşşebap Devlet Hastanesi, bakımsızlıktan dökülüyor. Yeni hastane projesi iptal edilerek yerine de olimpik yüzme havuzu ve öğretmenevi inşa edilme kararı verildi. Böylece merkez ve 26 köyü ile birlikte toplam nüfusu 16 bin 317 olan ilçede yurttaşlar, sağlık hakkına erişemiyor.

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde aylardır su sorunu yaşanıyor. AKP'li belediye tarafından yönetilen ilçede yaşanan su sorunu aylardır çözülmediği için ilçe sakinleri mağdur oluyor. İlçeye Kato Dağı ve Meydan Belek Yaylası başta olmak üzere toplamda 6 koldan çay ve dere akıyor. Bêrman, Melêsê, Boğazören, Mezra, Yeşilöz ile Singever Çayları ve Uzungeçit Deresi ilçe merkezinin yakınından geçerek Habur Çayı'na karışıyor. Habur Çayı'nın ilçe merkezine uzaklığı ise 10 kilometredir.  

DBP’li belediyenin projesi iptal

İlçe belediyesini 2014 yerel seçimlerinde yüzde 67'lik gibi bir oy oranıyla alan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yurttaşların su sorununu çözmek için proje hazırladı. DBP'li belediyenin hazırladığı ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ile birlikte yürüttüğü proje, 2016’da tamamlanarak ihaleye verildi. İlçenin su sorununu çözecek olan bu proje, 3 Mart 2017'da belediye atanan kayyum tarafından uygulamaya sokulmadan iptal edildi. 2019’da yapılan seçimlerde belediye kayyumdan AKP’ye geçti, ancak yaşanan su sorunu için gerekli adımlar atılmadığı gibi sorun her geçen gün büyüdü. Aliçavuş, Elki, Karşıyaka ve Pınarbaşı mahallelerinde günlerdir su sorunu yaşayan mahalleli, sorunun çözülmesini istiyor.

Nurettin Ataman

Bu sorun yaşanmazdı

2017'de yerine kayyum atanan DBP'li Beytüşşebap Belediyesi Eşbaşkanı Nurettin Ataman, su projelerinin kayyum tarafından baltalandığını ifade etti. Seçildiklerinde ilk olarak ilçenin su sorununu önlerine koyduklarını dile getiren Ataman, "İlçenin temel sorunlarından birisi su sorunuydu ve çok kısıtlı imkanlarla proje ürettik. Projemiz 2014’te başladı ve 2016’ya kadar sürdü. DİKA ile birlikte bu projeyi hazırladık ve ihaleye verdik. Kısa bir sonra da belediyeye kayyum atandı. Kayyum, projemizi uygulasaydı şimdi halk su sorunu yaşamıyor olacaktı” diye konuştu. Projenin ilçe nüfusu baz alınarak hazırlandığını söyleyen Ataman, "Kayyum projeyi revize etti ve kendi menfaatleri doğrultusunda kullandılar. İlçede dört aydır doğru düzgün su yok. Bu sorunu çözme noktasında da bugüne kadar ciddi bir adım da atmış değiller" dedi.

Bazı mahallelere iki yıldır

AKP'li belediyenin su sorunu çözme noktasında bazı proje girişimlerinin olduğunu, ancak hiçbirinin tutmadığını ifade eden HDP Beytüşşebap Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Ataman, şunları dile getirdi: "Her gün bir mahalleye belirli saatlerde su veriliyor. Bundan kaynaklı da halk tepkilidir. Bilbisê ve Guwanise mahallelerine yaklaşık iki yıldır su verilmiyor. Belediye bahar ayında Cevizağacı köyünden su getirmeyi amaçladı ama en sonunda bu proje de tutmadı ve iptal edildi. Ilıcak köyünden su getirmeyi hedefliyorlar ama artık kış geldi ve bu projeyi gerçekleştirmek mümkün değildir. Bahar gelene kadar ilçe halkı su işkencesini çekmeye devam edecek.”

Zeynep Bal

Kullanılmayan suyun faturaları

Su sorunun yaşandığı mahallelerden Elki Mahallesi’nde yaşayan Zeynep Bal (65), sularının akmamasına tepki göstererek, "Su faturam bin 500 TL gelmiş. Şimdi kullanmadığım suyun faturasını ben nasıl ödeyeyim? Sinirden faturayı yırtıp çöpe attım ve faturayı ödemeyeceğim. Belediyenin de kapısına gitmeyeceğim" dedi. Fatma Aykut ise 24 saatte sadece dört saat su verildiğini, bunun da çamurlu olduğunu ve hastalık saçtığını belirtti.

Sağlığa erişim de yok

Merkez ve 26 köyü ile birlikte toplam nüfusu 16 bin 317 olan ilçede, sağlık hakkına da erişilemiyor. Uzman doktor ile tıbbi araç gereç eksikliği nedeniyle hastalarını kilometrelerce uzağa göndermek zorunda kalan Beytüşşebap Devlet Hastanesi’nin ihtiyaçları karşılanmazken, yıkık dökük bina yerine inşa edilmek istenen hastane projesi de iptal edilerek Kaymakamlık tarafından yerine olimpik yüzme havuzu, öğretmenevi ve gençlik merkezi yapıldı. 

Hastane kaynaklarından alınan bilgilere göre; hastanede sadece aile hekimi ile çocuk uzmanı doktorlar görev yapıyor. Bu yüzden hastaların büyük çoğunluğu Şırnak Devlet Hastanesi ve diğer ilçe hastanelerine sevk edilirken, hastanenin 2013’te kapatılan ameliyathane bölümü ise şu anda depo olarak kullanılıyor. Uzman hekimler, ameliyathane olmadığından ilçeyi tercih etmezken, hastanenin Personel Dağılım Cetvelinde (PDC) genel cerrahi, anestezi uzmanı, kadın doğum uzmanı görünüyor, ancak bu doktorlar hastanede yok. Hastanede ihtiyacından fazla 7 pratisyen görev yapıyor. 

Şırnak, Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinde doktorların mecburi hizmet süresi 500 gün iken, Uludere ve Beytüşşebap ilçelerinde ise 350 gün. Doğum oranın yüksek olduğu ilçede, uzman doktor yok. Ameliyathane ve tıbbi cihazlar olmadığı için de zaman zaman gelen doğum uzmanları da sadece ultrason, genel takip gibi işlemleri yapıyor. İlçede doğum yapacak kadınlar bir hafta öncesinden bilgilendirilerek farklı hastanelere sevk ediliyor. 

Bina dökülüyor

Tıbbi cihazların eksik olduğu hastane binası da bakımsızlıktan dökülüyor. Bakım ve onarımın yapılması gereken hastane binasındaki gider boruları da patladı. Hastane yönetimi, yeni bir hastane talebinde bulundu, hastane yapılacak denildi, ancak öncelik kaymakamlık binasının yapımına verildi.

Kaymamak istemiyor

Hükümet Konağı’nın inşasından sonra Sağlık Bakanlığı tarafından yeni bir hastanenin yapılması için ilçeye uzman bir heyet gönderildi. Mühendisiler tarafından ilçede bulunan bir Yatılı Bölge Okulu (YİBO) geçici hastane için uygun görüldü ve hastane binasının yapımı onaylandı. Ancak hastane binasının yapılacağı yere bu sefer de ilçe Kaymakamlığı tarafından olimpik yüzme havuzu, öğretmenevi ve gençlik merkezi inşa kararı alındı. Buna itiraz eden hastane yönetiminin girişimleri ise sonuçsuz kaldı. İlçenin hastane projesi ikinci defa kaymakamlık engeline takıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.