‘İdama hayır yeni yaşama evet’
Kadın Haberleri —

- KJAR üyesi Deniz Derya: “İdam, yaşamın düşmanıdır. Buna karşı çıkmak, mücadeleyi yükseltmek lazım.”
Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Demokratik Kadın Koalisyonu’nun (NADA) Silêmanî kentinde gerçekleştirdiği kongre 17 Mayıs’ta sonlandı. Ataerkil sisteme karşı çözüm yöntemlerini tartışan kadınlar, İran hükümetinin “Jin Jiyan Azadî” eylemlerinin ardından İran’da “cadı avı” niyetine başlatılan idamlara karşı da ses çıkarılması ve buna karşı mücadele edilmesi gerektiği mesajı verildi. Kongreye katılanlardan Doğu Kürdistan Özgür Kadınlar Derneği (Komelgeya Jine Azad Rojhılata Kurdistan - KJAR) üyesi Deniz Derya, Kürt kadın siyasetçilere verilen idam cezalarına ilişkin Jinnews’e konuştu.
Kadınlar vazgeçmedi
Kongrede yaptığı konuşmada, İran’da Kürt kadın siyasetçilere yönelik idam cezalarının, “Jin jiyan azadî” devrimini bastırma amacı taşıdığını belirten KJAR üyesi Deniz Derya, . Pexşan Ezîzî, Werîşe Muradî ve 9 yıldır cezaevinde olan Zeynep Celaliyan gibi isimlerin hedef alındığını ifade etti. İran devletinin, özgürlük isteyen kadınları özel savaş politikalarıyla, öldürmekle, tecavüz etmekle, cezaevlerine atmakla bitirmek istediğini belirten Derya şunları ekledi: “Sayın Öcalan’ın felsefesiyle mücadelesini ören kadınlar bunlara rağmen vazgeçmediler. İdam edilmek istenen kadınlar için başlatılan kampanyaları daha fazla büyütmek gerekiyor.”
‘Toplumsallaşmazsa yıkılır’
Derya, İran’ın ekonomik, siyasi ve toplumsal krizler içinde olduğunu, bu krizlerden çıkışın tek yolunun demokratikleşme olduğunu vurguladı. “Sayın Öcalan’ın barış ve demokratik toplum çağrısı, İran için de bir çıkış yoludur. Eğer İran, demokratik konfederalizmle toplumsallaşmazsa, yıkılmaya mahkumdur” diyen Derya, kadınların bu süreçte öncü rol oynadığını belirtti. İran’daki kadınların “Jin jiyan azadî” felsefesiyle zihniyet devrimi yarattığını ve 21.yüzyılda demokratik bir toplum inşa etme mücadelesi verdiğini kaydeden Derya, kadınların özgür bir toprakta yaşama hakkını savunmak için örgütlenmesi gerektiğini söyledi.
‘Erkek aklıyla’ ve samimiyetsiz
“İdama hayır, yeni yaşama evet” hamlesiyle kadınların dört parça Kürdistan’da ve dünya genelinde dayanışma ağlarını güçlendirdiğini vurgulayan Derya, İran rejiminin kadınların özgürlük taleplerine karşı uyguladığı özel savaş politikalarını eleştirdi. Derya, İran’ın kadınları kabinesine alarak demokratik bir imaj yaratmaya çalıştığını, ancak bu adımların “erkek aklıyla” şekillendiğini ve samimiyetsiz olduğunu ifade etti.
‘Mücadeleyi yükseltmek lazım’
Başlattıkları idam karşıtı hamlenin dünyanın her yerinde büyüdüğüne ve destek gördüğüne işaret eden Derya şu sözleri kullandı: “Dört parça Kürdistan’da bu hamlemiz daha fazla büyüyor ve destekleniyor. Bizim için önemli olan kadınlar olarak hangi ülkeden ve kimlikten olursa olsun idam, yaşamın düşmanıdır. Buna karşı çıkmak lazım. Özgür bir toprakta herkesin yaşama hakkı var, ama erkek sistem kendini savaş üzerine kurmuş. Özgür yaşamı da ortadan kaldırmak istiyor. İdam cezası verilen arkadaşlarımız zaten cezaevinde mücadelelerini veriyor. Önemli olan bizlerin de dışarıdan bu mücadeleyi yükseltmek lazım. SILÊMANİ
***
Kadın devrimiyle demokratik topluma
Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Demokratik Kadın Koalisyonu’nun (NADA) 1. Kongresi, yayımlanan sonuç bildirgesiyle sona erdi. Bildirgede, bölgesel kadın birliğini güçlendirmek amacıyla yedi ihtisas komitesi oluşturulduğu belirtilirken; demokratik toplumun inşasında kadınların aktif rol almasının önemi vurgulandı.
Kadın özgürlüğüne dayalı toplum
Kongre, kadın mücadelesinin tarihsel mirasını ve bugünkü krizler içinde kadınların bu mirası yaşatma çabasını da ele aldı. Ataerkil yasalar ve küresel kapitalizmin kadınları marjinalize ettiği vurgulandı. Kadınların özgürlüğüne dayalı bir toplumun, erkek-kadın eşitliğini esas alan ortak bir yaşamla inşa edilmesi gerektiği ifade edildi. Bölgedeki savaş, soykırım, göç, cinsel şiddet gibi kadınları hedef alan krizler ele alınarak, kadınların savaş ortamında hukuki ve güvenlik anlamında koruma ve savunma mekanizmalarına sahip olması gerektiği vurgulandı.
Kadınlardan uluslararası mücadele
Kongrenin üçüncü gününde, NADA İttifakı’nın geçmiş çalışmaları değerlendirildi, stratejik hedefler belirlendi ve ittifakın projelerini hayata geçirmek üzere yedi ihtisas komitesi oluşturuldu. Katılımcılar şu hususlarda fikir birliğine vardı:
* Yedi ihtisas komitesi kuruldu.
* CEDAW, İstanbul Sözleşmesi ve BM 1325 sayılı karar temel alınarak NADA’nın kapsamlı bir kadın ittifakı olarak güçlendirilmesi.
* Rojava Kadın Devrimi ve Küresel Demokratik Kadın Konfederasyonu belgeleri referans alındı.
* Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlüğüne dayalı Barış ve Demokratik Toplum İnisiyatifi desteklendi.
* Kadın tutsakların serbest bırakılması ve Êzidî kadınların mücadelesine destek talep edildi.
* Savaş, soykırım ve cinsel şiddete karşı ulusal/uluslararası mücadele vurgusu.
* Kadın odaklı özgür medya inşası ve politik karar alma süreçlerinde kadınların etkin katılımı.
* Yerel ve bölgesel düzeyde kadın örgütleri arasında ağ kurma ve deneyim paylaşımı.