"Sokağa çıkma yasağı" adı altındaki sıkıyönetim saldırılarının 44 gün boyunca sürdüğü Şırnak'ın İdil ilçesinde onlarca kişi katledildi, yüzlerce ev ve işyeri yakılıp yıkıldı. Özellikle direniş mahalleleri olan Yenimahalle ve Turgut Özal mahallelerinde evlerin birçoğu tahrip edilerek, evlerden çıkarılan televizyon ve çamaşır makinesi gibi eşyalara ise devlet güçleri tarafından el konuldu. Hala sokaklarda filli sıkıyönetim uygulamalarının devam ettiği ilçede, devlet güçlerinden geriye, saldırılar sırasında karargaha çevrilen evlerde mühimmat ve kum torbalarından oluşturulan mevziler kaldı. Geriye kalan mühimmatlardan dolayı hala patlama seslerinin yükseldiği mahallelerin her sokağında patlamalar nedeniyle oluşan derin çukurlar ve yıkıntılar oluşmuş durumda.

Dün yasağın kaldırıldığının duyurulması ile birlikte yaşam alanlarına dönen yurttaşlar, devlet güçlerinin engeline rağmen saatlerce kuyruklarda bekleyerek, ilçeye girdi. Yavaş yavaş hareketlenmeye başlayan ilçeye dönen ilçe sakinleri, yıkıma rağmen hayatı yeniden canlandırma konusunda hem fikir. Geri dönülen kimi evler yakılma sonucu siyaha dönerken, kimi evler ise havan topları ve kurşunlarla dövülerek yok edilmiş durumda. 



Yaşam alanları yeniden inşa ediliyor


Neredeyse tüm parke taşlarının söküldüğü mahallelerde bazı evlerden geriye yıkıntı dahi kalmamış. Her şeye rağmen yaşam alanlarını terk etmemekte kararlı olan ilçe halkı, inşa çalışmalarına başladı. Kimi yurttaşlar çocukları ile evlerinin etrafını süpürürken, kimi yurttaşlar, yıkıntılar arasında kalan eşyalarını çıkararak temizliğe başladı. Kimi yurttaşlar ise kalıntılar arasında gördüğü bir fotoğraf karesi ile anılarına sarıldı. Erkekler yıkıntılar arasındaki eşyaları çıkarırken, kadınlar ise az hasar görmüş eşyaları temizlemekle işe koyuldu.

Trafoların kullanılmaz hale geldiği ve elektrik direklerinin yıkıldığı ilçede, her şeye rağmen yurttaşlar topraklarını terk etmemekte ve yaşam alanlarını el birliği ile yeniden yaşanır hale getirmekte kararlı.