İki aylık bebeğe çıplak arama!

Reyhan Abdi

Reyhan Abdi

  •  Bebeğiyle tutuklanan üç çocuk annesi Reyhan Abdi ve iki aylık bebeğine çıplak arama dayatıldı.

 

ERDOĞAN ALAYUMAT/İSTANBUL

Bebeğiyle tutuklanan üç çocuk annesi Reyhan Abdi'nin avukatı Ferat Boğatekin, "Reyhan Abdi cezaevine götürülürken yolda susuz bırakılıyor. Cezaevinde ihtiyaçları karşılanmadığı gibi kendisi ve iki aylık bebeğine çıplak arama dayatılıyor" dedi.

İstanbul’da 26 Ağustos’ta iki aylık bebeğiyle gözaltına alınan Reyhan Abdi, üç gün sonra “Örgüt üyesi” suçlamasıyla tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne konuldu. 5 yıl önce Türkiye’ye gelen Qamişlolu üç çocuk annesi Abdi’nin YPJ savaşçısı olduğu iddia ediliyor. Gözaltında yaşadığı psikolojik baskı nedeniyle sütü kesilen annenin iki aylık bebeğinin de çıplak aramaya maruz kaldığı ortaya çıktı. 24 yaşındaki Reyhan’ın çocuklarından biri dört, diğeri üç, bebeği ise iki aylık. 

Eşi sınır dışı edilecek!

Dayısının oğlu olan Kaniwar Abdi ile evli olan ve 5 yıl boyunca devletin verdiği geçici kimlikle yaşayan Reyhan, eşiyle birlikte İstanbul’da tekstil işinde çalışarak geçimini sağlıyordu. 15 gün önce evlerine yapılan polis baskını sonucu Reyhan Abdi’nin eşi Kaniwar “Yabancı Terörist Savaşçı” olduğu iddiasıyla gözaltına alındı. Hakkında hiçbir somut delil ve mahkeme kararı olmayan Kaniwar Abdi, sadece polis beyanlarına dayanarak Kırklareli Pehlivan Köy Geri Gönderme Merkezi’ne konuldu. Hala orada tutulan Kaniwar Abdi, Suriye’ye geri gönderilmeyi bekliyor. 

Tek gerekçe fotoğraf

Abdi’nin “Örgüt üyeliğinden” tutuklanmasına gerekçe gösterilen ise sadece iki fotoğraf. Polis sorgu tutanağında Abdi’ye gösterilen ilk fotoğrafta Abdi’nin YPJ’li savaşçılar ile birlikte olduğu görülüyor. İkinci fotoğrafta ise Abdi'nin portresi. Abdi’ye YPJ üyesi olduğu ve silahlı eğitim aldığı suçlamaları yöneltildi. Savunmasında o dönem 14 yaşında olduğunu belirten Abdi, DAİŞ'in saldırısına karşı herkesin silahlandığını hatırlattı. 

Sütü kesildi

Abdi’nin cezaevinde de ciddi hak ihlallerine maruz kaldığını dile getiren avukatı Boğatekin, şunları aktardı: “Reyhan Abdi cezaevine götürülürken yolda susuz bırakılıyor. Cezaevinde ihtiyaçları karşılanmadığı gibi kendisi ve iki aylık bebeğine çıplak arama dayatılıyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi götürüldüğü koğuşta hem bebeğinin hem de kendisinin ihtiyaçları karşılanmıyor. Uzun süre sıcak su ve çocuğunun altını temizleyecek bez verilmiyor. Yaşananları duyduğumuz gibi cezaevine gittik. Belli girişimlerden sonra kısmi hakları verildi. Uygulama tamamen insanlık dışıdır. Bizler sorumluluğu olan herkes hakkında gerekli suç duyurusunda bulunacağız.”

Suçlamalar absürt

Reyhan Abdi ve eşine yapılanların hukuk dışı olduğunu söyleyen Av. Ferat Boğatekin, “Müvekkilimin bir ailesi var. Üç çocuk annesi. Türkiye’de 5 yıldır yaşıyor. Haliyle hiçbir örgütle bir ilgisi ve irtibatı yok. Örgüt faaliyeti içerisinde olan birinin en azından gizli bir yaşam içinde olması lazım, aleni bir yaşamı olmaması lazım. Oysa müvekkilimin durumuna bakıldığında kendisi ailesiyle yaşayan biri, haliyle örgüt üyeliği ile suçlanması kabul edilemez. Bir tek fotoğraf üzerinden geliştirilen bir suçlama absürt kalıyor” dedi. 

Durumu dikkate alınmadı

Tutuklama için kuvvetli şüphelerin bulunması gerektiğini kaydeden Boğatekin, itirazlarına rağmen tutuklama kararının çıktığını belirterek, şunları aktardı: “Dönemin koşullarında her ne kadar silah almışsa da herhangi bir eğitim ve faaliyet içerisine girmediğinden kaynaklı örgüt üyesi olduğu iddiası sağlam ve kuvvetli bir şüphe değildir. Haliyle tutuklanmasını gerektirecek bir durum yoktur. Müvekkilimin bakmakla yükümlü olduğu üç çocuğu vardır. Bu nedenle kendisine tutuklama tedbirinin dışında adli kontrol ya da yurt dışına çıkış yasağı çerçevesinde bir adli kontrol tedbiri uygulanabilinir. Yine ailesinin yanında ev hapsi verilebilir. İki aylık çocuğunun beslenmesi, sağlık ve hijyenik koşullarının kötü olmasından kaynaklı cezaevinde tutulması mümkün olmayacaktır. Tüm bu itirazlarımıza rağmen maalesef Sulh Ceza Hakimliği bu özel durumu dikkate almayarak tutuklanmasına karar verdi.”

Yargıtay kararları hatırlatıldı

Benzer nitelikte olan dosyalarda genelde beraat yönünde Yargıtay ve yerel mahkemelerin kararları olduğunu hatırlatan Boğatekin, “Müvekkilim ileriki aşamada beraat alacağı büyük bir ihtimaldir ama tutuklanması ve uzun süre cezaevinde kalması kendisi ve iki aylık çocuğunu mağdur edecektir” diye konuştu.

Sulh ceza ve asliye ceza hakimliklerine itiraz ettiklerini dile getiren Boğatekin, şunları ekledi: “Özellikle dışarıda bakmakla yükümlü olduğu çocukların durumunu yine yanında olan iki aylık bebeğinin durumunu, cezaevi koşullarının çocuğunun sağlığını ve kendisinin moral ve sağlığı açısından iyi olmayacağı düşüncesiyle tutukluluğa itiraz ettik. Henüz bir cevap verilmedi ama umarım mahkeme bu konuda itirazlarımızı dikkate alarak en azından adli kontrol tedbiri çerçevesinde tahliyesine karar verir.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.