İki başkentte ‘Özgürlük Yürüyüşü’

Yurt Dışı Haberleri —

özgürlük yürüyüşü

özgürlük yürüyüşü

  • Avrupa’daki Kürt gençlik hareketleri 15 Şubat komplosunun yıl dönümü yaklaşırken eylemlerine hız verdi. TekoJIN ve TCŞ’li gençler Hollanda’nın Amsterdam ve Almanya’nını başkenti Berlin’de ‘Özgürlük Yürüyüşü’ düzenledi. 

TekoJIN ve TCŞ’li gençlerin öncülük ettiği yürüyüşlerde 17 Şubat’ta Köln’te yapılacak merkezi buluşmaya katılım çağrısı yapıldı. “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm“ hamlesi kapsamında gerçekleşen yürüyüşlere katılım yoğundu. Berlin ve Amsterdam’daki yürüyüşlere Kürt gençlerinin yanı sıra çok sayıda Avrupalı dost da katıldı. Fransa’nın Draguignan’da yapılan kitlesel yürüyüş ve mitingde Mannheim’da başlayacak olan eyleme katılım çağrısı yapıldı.

Alman dostlar da eylemdeydi

Almanya’nın başkenti Berlin’de ilk günü Oranienplatz meydanında Kurdistan şehitleri için saygı duruşu ile başlayan yürüyüşte Kürt gençliği, İmralı’da mutlak tecrit altına tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulamaları protesto etti. Yürüyüş öncesi yapılan açıklamada Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğü sağlanana dek gençlik olarak alanlarda olmaya devam edileceği mesajları verildi.

Eyleme Jugend Kommune Berlin, Franktionsvorsitzende der Linke Neuköln, Dest Dan Kadın Meclisi, Nav Berlin Meclis Üyeleri ve Kürt dostları katılım sağladı.

Önderliğimiz etrafında kenetledik

Yürüyüş öncesi yapılan açıklamada, “9 Ekim 1998 tarihinde uluslararası güçler ve bölge ülkelerinin Rêber Öcalan’a yönelik başlatılan uluslararası komplo 15 Şubat 1999’da uluslararası güçlerin de desteğiyle İmralı’da esaretiyle sonuçlandı. Komplo ile Önder Öcalan şahsında Kürt halkını sindirmeyi, katliamdan geçirmeyi hedefleyen güçler karşısında Önder Öcalan, ortaya koyduğu duruş ve demokratik çözüm paradigması ile komployu boşa çıkardı.

3 yıldır mutlak tecrit altında olan Önder Öcalan’dan haber alınamıyor. Biz TekoJIN ve TCŞ üyeleri olarak Önderliğimiz etrafında kenetlenerek, fiziki özgürlüğünü sağlayana dek alanlarda olacağız.”

Eylemde siyasetçi Sibel Yiğitalp’da yaptığı konuşmada Rêber Öcalan’ın 36 aydır mutlak tecrit koşullarında tutulduğunu ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Yiğitalp, “ne olursa olsun mücadelemize devam edeceğiz, Sayın Öcalan üzerindeki mutlak tecrit kalkana ve fiziki özgürlüğüne kavuşana kadar mücadele edeceğiz” dedi. Berlin’de ikinci gününde sürecek olan yürüyüş Alexanderplatz meydanından başlayarak Brandenburger Tor’da miting ile son bulacak.

Gençler Amsterdam’da yürüdü

Hollanda’nın Amsterdam kentinde TCŞ (Tevgera Ciwanên Şoreşger) ve TekoJIN (Jinên Ciwanên Tekoşer) üyesi gençler öncülüğünde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik  mutlak tecrite karşı yürüyüş gerçekleştiridi. Gençler yürüyüş öncesinde Şehit Erdal Şahin ve Şehit Rojhat Zilan şahsında tüm Kurdistan şehitleri için saygı duruşunda bulundu.

Yürüyüş öncesi Hollanda Şehit Çekdar Canfeda Gençlik Meclisi adına konuşma yapan Ahmet Şahin 2024 yılının Rêber Apo’nun fiziki özgülük yılı olacağını söyledi. Şahin; “İşgalci Türk devleti bunu iyi bilmeli ki bu kara günde ne olursa olsun günümüz aydınlanmayana kadar Kürt halkı olarak alanları terk etmeyeceğiz.  Ne olursa olsun 2024 yılı Önder APO’nun fiziki özgürlük yılı olacaktır” dedi.

Draguignan’dan Mannheim çağrısı

Fransa’nın Draguignan kentinde TCŞ ve TekoJIN öncülüğünde, bir araya gelen Kurdistanlıklar ve dostları Kürt Halk Önderi Öcalan’ın posterleri ve Partiya Karkerên Kurdistan (PKK) bayrakları ile yürüdü. 17 Şubat’ta Köln’de yapılacak merkezi buluşmaya çağrı niteliğindeki kitlesel eylemde ‘Önder Apo’ya seferberlik ruhu ile sahip çıkıyoruz’ denildi. TCŞ adına konuşma yapan Mehmet Kaya; “Önder APO ağırlaştırılmış mutlak tecrit altında, inanılmaz bir direnç ile mücadele ediyor. Önder APO’nun fiziki özgürlüğünü sağlamak için Kürt halkına ve tüm Kürt gençlerine büyük sorumluluk düşmektedir” dedi. Kaya Almanya’nın Mannheim kentinde 9 Şubat tarihinde başlayacak olan uzun yürüyüşe katılım çağrısında bulundu.

“10 Ekim tarihinde başlayan ‘Önder APO’ya Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm’ hamlesinin seferberliği ruhuyla tüm Kürt halkını Önder Apo’ya sahip çıkmaya ve uzun yürüyüşe katılmaya davet ediyoruz” diyen Kaya “ Bu sebeple diyoruz ki Önder APO’nun fiziki özgürlüğü sağlanıncaya dek bizler tüm varlığımızla alanlarda olacağız ve alanları terk etmeyeceğiz” dedi. Fransızca “15 Şubat komplosunu kınıyoruz” pankartı açan kitle PKK, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan bayrakları ve meşaleler ile yürüdü. HABER MERKEZİ

Özgürlük Yolculuğu yürüyüşünün rotası ise şu şekilde;

09.02.2024 – Toplanma – Mannheim
10.02.2024 – 1. Gün – Mannheim HBF
11.02.2024 – 2. Gün – Heidelberg – Hockenheim
12.02.2024 – 3. Gün – Homburg – Kirkel
13.02.2024– 4. Gün – Friedrichsthal – Saarbrücken
14.02.2024– 5. Gün – Saarbrücken
15.02.2024– 6. Gün – Strasbourg
16.02.2024– 7. Gün – Strasbourg Konferans

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.