Milyonları temsilen yürüyorlar

Büyük Özgürlük Yürüyüşü, Wan kolu

Büyük Özgürlük Yürüyüşü, Wan kolu

  • Wan ve Qers'ten başlayan yürüyüş kolları, 5. gününde Panos ve Qileban'a ulaştı. KATDER Eşbaşkanı Ramazan Demir, "20-30 kişiyle yola çıktık ama milyonlarlar bu yürüyüşe destek veriyor. Onların desteğiyle 15 Şubat’a kadar yürüyeceğiz" dedi.

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK'lı tutsakların, "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" kampanyası kapsamında 27 Kasım'da başlattığı dönüşümlü açlık grevi 71. Tutsaklar, taleplerine yanıt verilmemesi halinde Uluslararası Komplo'nun yıl dönümü olan 15 Şubat'tan itibaren yeni bir aşamaya geçeceklerini duyurmuştu. Tutsak yakınları öncülüğündeki Adalet Nöbeti de 7 kentte devam ediyor. Bu kapsamda Kuzey Kurdistan'daki sivil toplum örgütleri ve partiler de Qers ve Wan'dan 1 Şubat'ta Büyük Özgürlük Yürüyüşü başlattı. Ne hava koşulları ne de engelleri tanıyan özgürlük yolcuları, büyük bir kararlılıkla yollarına devam ediyor. Gittikleri her yerde halkın coşkusuyla karşılaşan yürüyüşçüler, gezdikleri her sokak, mahalle, cadde ve evde tecridi anlatarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün önemine dikkat çekiyor.

 

 

Qers kolu

Yürüyüşün Qers kolunda yer alan siyasetçi ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin dünkü ilk durağı Agirî merkezdi. DEM Parti seçim bürosuna kadarki yürüyüşte sık sık “Bijî berxwedana zindanan” ve “Bê serok jiyan nabe” sloganları atıldı. Seçim bürosu önünde konuşan DEM Parti Agirî Milletvekili Heval Bozdağ, "Eşitlik ve adalet yeterli değil, bunu taçlandıracak şey özgürlüktür. Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebimizdir. Bugün zindanlarda açlık grevleri var. Kötü koşullar var. Tutsaklar buna karşı direniyor. Hukuksuzluğu kırmak bizim elimizdedir" dedi. Yürüyüşçüler, daha sonra Panos (Patnos) ilçesine doğru yola çıktı.

Yürüyüşçüler, öğleden sonra Agirî’nin Panos (Patnos) ilçesine ulaştı. Yürüyüşçüler ile kendilerini karşılayanlar, soğuk havaya aldırış etmeden uzun bir süre halaya durdu. Ardından ilçe merkezinden DEM Parti seçim bürosunun bulunduğu alana kadar yürüyüş yapıldı. burada konuşan DEM Parti Agirî Milletvekili Nejla Demir, Abdullah Öcalan’dan üç yıldır haber alınmadığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlük şartlarının sağlanması, Kürtlerin statüsü için diyalog yolunun açılması gerekiyor. Müzakerenin mutlaka başlatılmasını istiyoruz. Yürüyüşümüz bu temelde başladı ve bu temelde devam edecek. Devletin yüzyıllık pratiği nasıl ortaydaysa bizim de yüzyıllık direnişimiz ortadadır. Baskılar bizi hiçbir zaman sindiremedi ve susturamadı. Aksine her gün daha da güçlendik.”

Qers kolunda yer alanlar, açlık grevi eyleminin sürdüğü Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi önünde de açıklama yaptı. “Bijî berxwedana zindanan” sloganının atıldığı açıklamada konuşan MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Kerem Canpolat , "Yürüyüşümüz ölümün karşısında yaşamı, karanlık karşısında aydınlığı savunmak içindir. Halkımız, ölümler olmasın diye mücadele ediyor. Türkiye’deki tüm halkların bizi destek vermesini istiyoruz. Şu an cezaevlerinde açlık grevleri var. Hepsini selamlıyoruz” dedi. 

Dünkü programı sona eren yürüyüşçüler, geceyi Panos'ta geçirdi.

 

 

Wan kolu

Yürüyüş Wan kolu, dün DEM Parti Colemêrg İl Örgütü'nden alkış ve zılgıtlarla uğurlandı. Yürüyüşçüler, Çelê (Çukurca) ilçesine bağlı Aşut (Çığlı) köyünde yurttaşlar tarafından karşılandı. Kar yağışına rağmen yürüyüşçülere ilgi yoğun oldu.  Yürüyüşçüler ve karşılayanlar, köy çıkışına kadar birlikte yürüdü. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı yürüyüşe coşku hakimdi. Yürüyüşçüler, yol güzergahında bulunan Suvarakutra Geçidi’nde de meşalelerle yürüdü. Yürüyüşçüler, burada çekilen özgürlük halayının ardından Şirnex’in Elkê (Beytüşşebap) ilçesine doğru yola koyuldu. 

Elkê yolunda karşılanan yürüyüşçüler, burada Kürtçe stranlar eşliğinde halaya durdu. Merkezdeki katılımlarla yürüyüş, DEM Parti İlçe binasına doğru devam etti. Burada açıklama yapan DEM Parti Riha Milletvekili Dilan Kunt Ayan, kent kent, ilçe ilçe, köy köy halkla buluştuklarını belirterek, yürüyüşlerinin 15 Şubat’ta Riha’nın Amara (Ömerli) köyünde sonlanacağını hatırlattı. “Bu yürüyüşümüzün asıl amacı Sayın Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanmasıdır” diyen Ayan, şunları ifade etti: “Bu taleple birlikte Kürt halkına yıllardır uygulanan asimilasyon politikasına karşı durmaktır. Yine Kürt sorununun demokratik yollarla çözümü için Sayın Öcalan’ın asli muhatap olarak tekrardan müzakere masasında yerini almasıdır.”

DEM Parti Şirnex İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen ise “Herkes bu tecride karşı durmalı. Bizlerde Botan örgütü olarak dört gün özgürlük yolcularıyla beraber olacağız” dedi. 

 Buradaki ziyaretten sonra Qileban ilçesinin Roboskî köyüne geçilerek, 28 Aralık 2011'de katledilen 34 yurttaşın mezarı ziyaret edildi. WAN/QERS

 

* * *

Duyarlılık oluşturuyoruz

Her iki koldaki yürüyüşçüler, MA'ya hem yürüyüşe ilgiyi hem de neden yürüdüklerini bir kez daha hatırlattı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk: Qers kolu olarak yoğun bir ilgi ile karşı karşıya kalıyoruz. Biz bir duyarlılık oluşturmaya çalışıyoruz. Bugün tecrit ‘Sayın Öcalan irademdir’ diyen milyonlara uygulanıyor. Mesajımız Türkiye halklarınadır; bir gelecek, barış olacaksa İmralı kapılarının açılması gerek. Sayın Abdullah Öcalan özgürlüğüne kavuşmadan bir çözüm beklenemez. Geri dönülmeyecek bir noktaya gelmeden herkesin şapkasını önüne koyması gerek."

DEM Parti Agirî Milletvekili Nejla Demir: Bu, onurlu ve kutlu bir yürüyüştür. Eksi 15 derecelerde, kar altında umutların yeşerdiği bir yürüyüştür. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kalkana, cezaevlerinde baskılar son bulana kadar yürüyüşümüz devam edecek.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek: Bu coğrafyada insanlık bitirilmek istendi ama özgürlüğüne tutkun olan Kürtler, kendilerini betona gömmek isteyen zihniyete karşı bu coğrafyayı mücadelenin merkezi yaptı. Kurdistan, sadece kendi değerlerini değil bütün insanlığın değerlerini savunan bir yerde. Bu toprakları barışın, adaletin ve eşitliğin başkenti yapacağız. Bunun onurunu herkes yaşamalı ve bu yürüyüşe sahip çıkmalıdır. Bütün halklar Sayın Öcalan’ın fikirleri etrafında kenetlenmeli ve özgürlüğünü sağlamalı. Örgütlü bir halkı kimse yenemez. Tarihimiz örgütlü bir halkın tarihi. Bugün özgürlüğümüzü sağlamak için yollardayız.”

DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk: Bu yürüyüşle Kurdistan halklarının özgürlük mücadelesinin yenilemediğini tekrar tekrar hatırlıyoruz. Bütün saldırılara karşı halk dimdik bir arada ve birleşik mücadeleye inanıyor. Halklar kazanacağına inanıyor. Geleceği kazanmaktan hiçbir zaman vazgeçmedi bu halk. 30 yıllık tutsakları ziyaret ettik. 30 yıl devletin hapiste diz çöktüremediği bir halk gerçeği var. Bunu bu yürüyüşle çok iyi gördük. Şu an Ararat’ın eteklerinde yürüyoruz. Kürt halkı dağların yüceliğinde bir özgürlüğe hasret ve bunu kazanacaktır.

Kadim Topraklarda Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KATDER) Eşbaşkanı Ramazan Demir: 20-30 kişiyle yola çıktık ama milyonlarlar bu yürüyüşe destek veriyor. Yanımızda olmasalar bile gönülleri bizimle. Milyonlarca insan bizi izliyor. Yürüyüşü onların desteğiyle 15 Şubat’a kadar gerçekleştireceğiz. Başkan’ın en kısa sürede özgür olması gerekiyor. Özgür olursa sadece Kürtlerin değil, Türklerinde özgürleşeceğine inanıyorum. Başkanın ve Kürtlerin özgür olması için İmralı’nın kapısını kırmalıyız. Başkansız yaşam olmaz.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Eşbaşkanı Hanım Kaya: Halkın bizi kitlesel bir şekilde karşılaması hem moral veriyor hem de coşkumuzu arttırıyor. Zaman özgürlük zamanı, başarı zamanı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.