İki gün ses vardı, devlet gelmedi

Depremzede Hakan Cüneyt Tuygun

Depremzede Hakan Cüneyt Tuygun

  • Maraş'ta 250'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği Ebrar Sitesi'nde anne ve babasını kaybeden Hakan Cüneyt Tuygun, iki gün boyunca yardım ekiplerinin enkazlara gelmediğini söyledi.

Oniki Şubat ilçesine bağlı Şazibey Mahallesi'ndeki Ebrar Sitesi’ndeki her biri 10 katlı olan 12 bloğun 8'i depremde yıkıldı, 4'ü ise ağır hasar aldı. 2004 yılında yapımına başlanan ve 'güvenli' diye tercih edilen site, 250'yi aşkın kişiye mezar oldu. Sitede, Hakan Cüneyt Tuygun da anne ve babasını kaybetti. Gazete Duvar'dan Fatih Saygın'a konuşan Tuygun, hızlıca arama kurtarma çalışmasının yapılmamasına tepkili. İki gün boyunca arama kurtarma ekiplerinin bölgeye sevk edilmemesi sebebiyle yüzlerce canın ölüme terk edildiğini söyledi.

Depremin yaşandığı 04.17 saatinde iş yerinde bulunduğu için kendini sokağa atabildiğini söyleyen Hakan Cüneyt Tuygun, deprem sonrası arabasıyla hemen siteye geldiğini belirtti. Tuygun, site alanında yaşadıklarını şöyle anlattı: “Araçtan inip binaların yanına koştum. Anneme ve babama seslendim, onlardan cevap alamadım, belki de duyamadım. Çünkü burası mahşer yeri gibiydi. 6'ncı kattan, 7'nci kattan, 8'inci kattan çok seslenen oldu; ‘kurtarın bizi, buradayız, yardım edin’ diye. Hepsi kesildi. İlk iki gün çok ses vardı. Hatta mesaj atıldı bizim binadan, 'apartman boşluğunda 6 kişiyiz' şeklinde.”

Devletin çabası olmadı

Tuygun, kendi çabalarıyla enkazlardan yakınlarını kurtarmaya çalıştıklarını ve bazı komşularının da kendi çabalarıyla yıkıntıların arasından çıktığını ifade etti. "Devletin hiçbir kolu gelip burada bir çalışma yapmadı maalesef" diyen Tuygun, arama kurtarma ekiplerinin gelmemesiyle enkaz altındakilerin ölüme terk edildiğini belirterek, "Gönüllülerle çalıştık. Sitenin ön tarafında genç bir kardeşimiz ve bir bebeği çıkardık. Devletin hiçbir çabası olmadı. İl geneli olarak ikinci gün öğleden sonra buraya ekipler gelmeye başladı. Anne ve babamın cenazelerini de Erzurum'dan gelen gönüllüler buldu. Karşı blokta 7-8'inci günden sonra Devlet Su İşleri çalıştı" diye konuştu.

Her gün enkazın başına gelen Tuygun, yıkıntılar arasında aile albümünü buldu. Hiçbir şey düşünemediğini ifade eden Tuygun, "Daha enkazımız bile kaldırılmadı. Canlarım gitti. Ne yapacağımı bilmiyorum" dedi.

 

*****

Yeşilyurt'ta 2 ölü, 140 yaralı

Dün öğle saatlerinde Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde önceki gün meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde can kaybı ikiye yükseldi.

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde dün öğle saatlerinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depreme eşyalarını almak için girdiği 5 katlı Buhara apartmanında yakalanan Bedih Kış'ın (29) cansız bedeni enkazdan çıkarıldı. AFAD’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da iki kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, yıkılan 31 binanın 7'sinde arama-kurtarma çalışmalarının tamamlandığını duyurdu.

AFAD'ın açıklaması şöyle: “Malatya Yeşilyurt’ta meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki artçı depremin ardından, an itibarıyla enkazlardan 32 vatandaşımız kurtarılmıştır. 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 12’si ağır olmak üzere 140 kişi yaralanmış olup, 40 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir. Arama-kurtarma çalışmalarına 650 arama-kurtarma personeli ile başlanmış, bölge illerden takviye amacıyla 233 personel yönlendirilmiştir. Yıkılan 31 binanın 7’sinde yürütülen arama-kurtarma çalışmaları an itibarıyla tamamlanmıştır.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.