İki kahraman; biri Kürt, biri Arap

Kadın Haberleri —

 Berfîn Zîlan ve Jiyanda Laşer

Berfîn Zîlan ve Jiyanda Laşer

  • Jiyanda Laşer, DAİŞ’in Rojava ve Şengal’e saldırmasına karşı büyük bir öfke duydu. İlk gördüğü gerilla olan Şehit Laşer’in (Köksal Çabuk) Cîlo’da ölümsüzleşmesi üzerine 2015’te PKK saflarına katıldı. Avaşîn ve Zagros’ta savaştığı 9 yıl boyunca nefes aldığı her an özgürlüğü hissetti.
  • Berfîn Zîlan, Efrînli Arap bir savaşçı. Baas rejiminin Kürt halkına uyguladığı baskıya karşı hiçbir zaman susmadı. Rojava Devrimi ile Öcalan’ı ve PKK’yi tanıdı. 2017’de DAİŞ’e, 2018’de ise Efrîn’de Türk devletine karşı savaştı. Kurdistan dağlarında Zap alanında 3 yıl verdiği direnişle destan yazdı.

YJA Star gerillaları Jiyanda Laşer ve Berfîn Zîlan, 7 Nisan 2024’te Zap bölgesinde, Zap suyunu geçmeye çalışırken kaza sonucu şehit düştü.

Jiyanda Laşer (Fatma Kaynak) Colemêrgli. Yurtsever bir ailede doğduğu için erken yaşlarında PKK’yi tanıdı. Gerillanın kahramanlık destanları, gerillaya olan sevgisini her geçen gün büyütmesini sağladı, büyüyünce gerilla olmayı hayal etti. Gençlik dönemlerinden itibaren devrimci gençlik faaliyetlerinde yer almaya başladı. Kurdistan’daki yoğun savaş sürecini yakından takip etti özellikle DAİŞ çetelerinin Kobanê ve Şengal’e yönelik saldırılarına büyük bir öfke duydu. İlk gördüğü gerillalardan Şehit Laşer’in (Köksal Çabuk) Cîlo’da ölümsüzleşmesi üzerine gerillaya katılma kararı aldı. 2015’te yüzümü Zagroslara döndü.

Cîlo bölgesinden Avaşîn bölgesine geçerek ilk eğitimini aldı. Öncesinde örgütsel anlamda belli bir tecrübesi olduğu için aldığı eğitimlerle kendisini askeri ve ideolojik anlamda daha da geliştirdi. 2018 yılında düzenlenen “Adil Beg” eyleminde yaralandı. Yeni savaşçı eğitiminden sonra 2021 yılına kadar Avaşîn bölgesinde kaldı, T.C’ye dönük gerçekleştirilen sayısız eylemde yer aldı.

 

Jiyanda Laşer (Fatma Kaynak) 

 

Zagroslarda 7 yıl

Yaklaşık 7 yıl boyunca kaldığı Avaşîn’in birçok bölgesini görme imkânı buldu. Avaşîn ve Zagros dağlarının yaşamında çok önemli bir yeri vardı, Zagroslarda aldığı her nefeste özgürlüğü hissetti. Metîna, Zap ve Avaşîn bölgelerinde en önde savaştı. Ardından ideolojik anlamda daha da gelişmek için askeri ve ideolojik eğitim almak üzere akademiye geçti. Eğitim süreci sonucunda daha iddialı ve güçlü bir YJA Star gerillası olarak yüzünü pratik sahaya döndü.

Kurdistan dağlarında Arap bir kadın

Berfîn Zîlan (Rîma Abdullah), Efrînli Arap bir ailede dünyaya geldi. Ailesi yurtsever olduğu için Kürt halkını tanımada zorluk yaşamadı, Kürt halkının uğradığı haksızlığa, maruz kaldığı baskı ve işkencelere hiçbir zaman razı olmadı. Efrîn’de birlikte yaşadıkları Kürt halkının PKK’ye olan bağlılıkları sayesinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan gerçekliğini tanıdı, özellikle Rojava Özgürlük Devrimi ile birlikte Önderlik gerçekliğini daha fazla anlama arayışına girdi.

 

Berfîn Zîlan (Rîma Abdullah)

 

Efrîn’den Zap’a kadar direndi

2017 yılında DAİŞ çetelerine karşı direniş mevzilerine koştu. Türk devletinin 2018 yılında Efrîn’e saldırmasıyla bir kez daha devrimci görevini yerine getirmek için kollarını sıvadı. Yaklaşık iki ay süren Efrîn Direnişi’nde yaralandı. Topraklarının işgal edilmesiyle profesyonel devrimci olmaya karar verdi. Bu temelde Rojava’nın birçok bölgesinde devrim çalışmalarına dahil oldu. Şehîd Ezîz Ereb Akademisi’nde eğitim aldı. Eğitimden sonra Kurdistan dağlarına gerilla saflarına katıldı.

Türk devletinin Zap’a işgal saldırısı başlatması üzerine 2022 yılında Zap bölgesine geçti, ayak basılmadık yer bırakmayarak güçlü bir direniş gösterdi. Öte yandan saldırılara hem yarı hareketli gerilla timleriyle hem de tünellerdeki direnişiyle cevap oldu. Efrînli Berfîn, yaklaşık 3 yıl boyunca Zap bölgesinde direniş mevzilerinde yer alan ve destansı bir mücadelenin sahibi oldu. BEHDÎNAN 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.