İki koldan Amara’ya

Büyük Özgürlük Yürüyüşü

Büyük Özgürlük Yürüyüşü

  • Amara’da 15 Şubat’ta tamamlanması planlanan Büyük Özgürlük Yürüyüşü, dün Wan ve Qers’ten iki koldan başladı.
  • “Büyük Özgürlük Yürüyüşü ile mutlak tecridin iflasını ilan edeceğiz. Bu yürüyüş, hepimizin özgürlüğü içindir” denildi.

Büyük Özgürlük Yürüyüşü’nün aynı zamanda bir fırsat olduğunu belirten DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, devlet aklına, iktidar bir kez daha seslendi: “Kürtler ayrı bir halktır, bin yıllardır bu coğrafyada yaşıyor, hakları ve talepleri vardır. Bir yüzyıl daha kabul edilmemesi bize de Türkiye’ye de bir şey kazandırmayacaktır. Sorunun çözülmesi gerekiyor, muhataplarının en önemlisi Sayın Öcalan’dır. Dolayısıyla Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılarak, özgürlük olanakları sağlanarak, Kürt meselesinin diyalog ve müzakere ile çözülmesini istiyoruz.”

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” kampanyası kapsamında 27 Kasım’da başlattığı dönüşümlü açlık grevi, 68. gününde. Tutsak yakınları öncülüğündeki Adalet Nöbeti de Amed, Wan, Adana, Mersin, İstanbul, İzmir ve Mardin’de devam ederken, dün Êlih’te (Batman) de başlatıldı. Tutsaklar, Uluslararası Komplo’nun yıl dönümü olan 15 Şubat’a kadar adım atılmaması halinde yeni bir aşamaya geçeceklerini duyurmuştu. Siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri ise aynı talepleri sahiplenerek, ‘Büyük Özgürlük Yürüyüşü’ organize etti.  Qers (Kars) ve Wan’dan (Van) dün başlayan yürüyüşün, 15 Şubat’ta Amara’ya ulaşması planlanıyor.

 

 

Yürüyüşün Wan kolu

Yürüyüşün Wan kolu, başlamadan önce kentteki bir otelde basın toplantısı düzenledi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Keskin Bayındır ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan’ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi açıklamaya katıldı. DEM Parti Şirnex Milletvekili Zeki İrmez, ortak açıklamayı okudu. İrmez, Abdullah Öcalan üzerinde mutlak tecrit ve iletişimsizlik politikasının, Kürt halkının demokrasi, özgürlük; Türkiye halklarının barış; Ortadoğu halklarının bir arada eşit yaşam hakkını hedef aldığını söyledi.

"Adalet de, hak arayışları da, demokratik talepler de topyekün tecrit altındadır” diyen İmrez, şunların altını çizdi: “İmralı sistemi, tüm ülkeye yayılan hukuksuzluk rejiminin başlangıç noktasıdır. İmralı’dan başlayarak yayıldıysa İmralı’da kırılarak, büyük özgürlük yolu açılır. Özgürlüğü İmralı’dan başlatarak tüm ülkeye kazandırma hedefinde kararlı adımlarla sonuna kadar ilerleyeceğiz.

Artık Türkiye İmralılaşmıştır; Kurdistan İmralılaşmıştır! Demokratik geleceğe kilit vurulmuştur. Tüm ülke kilitlenmiş durumdadır. Bunun sonucu ise ülke olarak yaşanan can kayıpları ve acılardır. Hukuksuzluk karanlığıdır, OHAL, kayyım, KHK darbesidir. Yoksulluktur, açlıktır. Mafyalaşma ve çeteleşmedir. 

Sorun orta yerdedir

Kürt sorununu tecrit politikasıyla İmralı’da hapsedeceğini, unutturacağını sanan çözümsüzlük aklı, Türkiye’yi büyük krizlerin, çöküşün ve çürümenin içerisine sürüklemiştir. Sorun ise büyüyerek orta yerde durmaktadır. Çözüm kendini her gün dayatmaktadır. Sayın Öcalan’a karşı uygulanan mutlak tecrit ve iletişimsizliğin, çatışmalı sürecin devamından yana bir akıl tutulması olduğunu herkes görmeli ve bilmelidir. Bizler tüm bu alacakaranlığa karşı ilk mumu İmralı’dan yakmak ve ülkeyi aydınlık günlere ulaştırmak için Büyük Özgürlük Yürüyüşümüze başlıyoruz. 

İmralı sisteminin sonuyla

Biliyoruz ki; Kürt sorununun demokratik çözümü ve kalıcı, onurlu bir barışın sağlanmasının; Türkiye’nin demokratikleşmesinin, gerçek bir adalet ve hukuk sistemiyle buluşmasının yolu, İmralı sisteminin sona erdirilmesinden geçer. Bu ülkede barışı, adalet, demokrasiyi ve özgürlüğü gerçekleştirmek, Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlük koşullarının sağlanmasıyla ve Kürt halkının statüsünün kabulüyle mümkündür.

Hepimizin özgürlüğü için

Büyük Özgürlük Yürüyüşü ile mutlak tecrit politikalarının iflasını ilan edeceğiz. Kent kent, mahalle mahalle, meydan meydan yürüyecek ve bu yürüyüşü tarihi bir sonuca ulaştıracağız. Bu yürüyüş, aynı zamanda hepimizin özgürlüğü içindir. Türkiye’nin temel ihtiyacı olan onurlu barış içindir. Eşit birlikte yaşam içindir. Demokratik bir ülkeyi hep birlikte oluşturmak içindir. 67 günü bulan zindanlardaki açlık grevi direnişiyle mücadele ortaklığı sağlayarak mutlaka başaracağız."

 

 

Türkiye’ye de kazandırmaz

Ortak metnin okunmasının ardından konuşan DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan ise şunları söyledi: “Kürtler ayrı bir halktır, farklı bir dilleri var. Bin yıllardır bu coğrafyada yaşıyor. Bu halkın taleplerinin bir yüzyıl daha kabul edilmemesi bize de Türkiye’ye de bir şey kazandırmayacaktır. İkinci yüzyıl, birinci yüzyıl gibi olmamalıdır. Kürt meselesi artık ciddi bir şekilde masaya yatırılarak, diyalogla ve müzakereyle hal yoluna girmesi gerekiyor. Kürt meselesinin çözümünde, Kürt tarafının muhatapları açık net bir şekilde orta yerde duruyor. Buyurun sorunun çözümünü kolaylaştıralım. Bu konuda elimizden geleni yapmaya hazırız. Sayın Öcalan’ın çözüm sürecinde ortaya koyduğu irade doğru bir iradedir, biz onu dün de destekledik, bugün de destekliyoruz. Bu yürüyüş aynı zamanda bir fırsattır. Devlet aklına, iktidara bir kez daha söylüyoruz; bu sorunun burada çözülmesi gerekiyor, muhataplarının en önemlisi Sayın Öcalan’dır. Dolayısıyla Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılarak, özgürlük olanakları sağlanarak, Kürt meselesinin diyalog ve müzakere ile çözülmesini istiyoruz. Büyük Özgürlük Yürüyüşü buna katkı sunacaktır.”

Yürüyüşe geçildi

Urartu Oteli’ndeki açıklamanın ardından Musa Anter Parkı’na doğru yürüyüşe geçildi. Musa Anter Parkı’nda bekleyen kitle, gelen heyeti alkışlarla karşıladı. Polisin uyarısına aldırış etmeyen kitle, Mereş Caddesi’ne çıkıp “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atarak yürüyüşünü sürdürdü. Polis saldırısına rağmen Wan İl Örgütü önüne gelindi. Bina önündeki partililer gelenleri alkış, zılgıt ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla karşıladı. Haber hazırlanırken buradaki halay devam ediyordu.

 

 

Yürüyüşün Qers kolu

Qers’te ise Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, Demokratik Bölgeler Partisi (BDP) Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları ile MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Kerem Canpolat’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi önce basın toplantısı düzenledi. DEM Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, ortak açıklamayı paylaştı.

MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Kerem Canpolat, DAD Genel Merkez Örgütleme Sekreteri Şükriye Ercan, Mêrdîn MEBYA-DER Eşbaşkanı Salih Kuday, Demokratik İslam Kongresi'nden (DİK) Mahmut Tanış’ın açıklamalarından sonra söz alan DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, “Bu yürüyüşün en temel amacı Sayın Öcalan üzerinde İmralı’da devam eden tecridin kaldırılması, Sayın Öcalan için özgürlüğün olanaklarının açılması, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yönetimlerle çözümünü kapısının açılmasıdır" dedi. Kürt sorununun bir statü sorunu olduğunu ifade eden Hatimoğulları, yüreği barıştan, adaletten, eşitlikten yana olan bütün insanlara; aydınlar, yazarlar, sanatçılar, demokratik kitle örgütleri, emek-meslek örgütlerini çözüm için harekete geçmeye davet etti.

 

 

Açıklama sonrası yürüyüş

Açıklama sonrası kent merkezinde yürüyüş yapıldı. Yürüyüş boyunca “Bijî berxwedana zindanan”, “Bijî berxwedana Îmraliyê” sloganları atıldı. Yürüyüş güzergahındaki yurttaşlar da destek verdi. Partililer ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, DEM Parti İl Örgütü binasında kadar yürüdü. Kitle, sık sık “Bijî Serok Apo” sloganı attı. Burada konuşan HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, “Kürt sorunu bir statü sorunudur. Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması hepimizin sorumluluğundadır. Bu bizim tercihimiz değil, zorunluluğumuzdur. Bizi bugünlere serhildanlar (başkaldır) getirdi. Biz bu ruhu sağlamak zorundayız. Zafer yola düşenlerindir. Bu coşkuyu her gün arttırarak, zafere kadar gitmek zorundayız. Sayın Öcalan özgür koşullarda halklarla buluşuncaya kadar yürüyüşümüz devam edecek. Buluşma günü bizim özgürlük günümüz olacak” dedi.

Haber hazırlanırken buradaki açıklamalar devam ediyordu. WAN/QERS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.