İlk 13 ayda çocuklarda anlama ve konuşma

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

0-3 Aylık

Bebekler ebeveynlerin ses tonundan onların hislerini anlayabilir. Örneğin sesin sakinleştirici veya neşelendirici olup olmadığını hissedebilir. Ebeveynlerin ilgisini çekmek ve onları kendileri ile konuşmaya davet etmek için rastgele ses “alıştırmaları“ (grr.rrr, agu-agu gibi) yapmaktadır."

3-6 Aylık

Bebekler kendileriyle oynandığında veya konuşulduğunda o kişilere gülümser ve kivik, brumm, gıcırdama, fisıldama, “a“ ve “i“ gibi seslerle cevap verir. Bebekler seslere duyarlıdır ve gözlerini veya başını sesin geldiği yöne çevirmektedirler. Bunu yapmıyorlarsa duyma konusunda bir sorun olabilir. Bu durumun çocuk doktoruna aktarılması önemlidir. Çünkü işitme kaybının bir göstergesi olabilir.

6-9 Aylık

Çocuklar bu dönemde ilk heceleri söylemeye başlar, bunları birbirleriyle uydurmaya çalışır ve kısa bir süre sonra bunları çoğaltarak söyler: “da-da-da“, “ba-ba-ba“, “da-da“, “ba-ba“. Soru-cevap oyununda ab-ab gibi çeşitli ses ve tonlarla “cevap verir“ ve sekiz aydan sonra ilk kelimeleri anlamaya başlar.

9-13 Aylık

Çocuklar bu süreçte basit talimatları (“topu bana ver“ vb) anlar. “Anne nerde?“ gibi soruların içeriğini de çocuklar bu yaşta algılamaya başlar. Tepki gösterme de bu dönemde gelişir. “Hoşcakal“ kelimesi kulanıldığında çocuklar el sallar, “hayır“ kelimesi için başını sallar ve sevindiğinde ellerini çırpar. Çocuklar bu yaşta örneğin “anne / baba“ gibi ilk kelimelerini söylemeye çalışmaktadır/ söylemektedir. Yine yemek için yetişkinlerin bebeklerle konuşma dilinde kaynaklı olarak “nam nam“ ifadesini kulanmaktadırlar.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.