İmralı için İstanbul'a gittiler

  •  Avrupalı avukatlar, İmralı'da mutlak tecrit altında rehin tutulan ve 19 aydır hiçbir haber alınmayan Kürt Halk Önderi Öcalan için Türk Adalet Bakanlığına bir kez daha başvurdu.

 

ERDOĞAN ALAYUMAT/İSTANBUL

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile İmralı’da rehin tutulan diğer tutsaklar Veysi Aktaş, Hamili Yıldırım ve Ömer Hayri Konar ile görüşmek için Türk Adalet Bakanlığına başvuru yapan Avrupalı hukukçular dün ÖHD ve Asrın Hukuk Bürosu avukatlarıyla İstanbul ÖHD binasında ortak basın toplantısı düzenledi. Türk Adalet Bakanlığına önceki gün bir kez daha başvuru yaptıklarını duyuran avukatlar, “İmralı’ya gitme talebimize yanıt bekliyoruz” dedi. 

İmralı’ya gitmek için başvuru yapan Avrupalı avukatlar Özgürlük için Hukukçular Derneği’nin Beyoğlu’ndaki binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya Avrupa Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları için Avukatlar Birliği (ELDH) Genel Sekreteri Thomas Schmidt, İtalya’dan Uluslararası Hukuk Mücadele Grubu Eşbaşkanı Michela Arricale, Ulusal Araştırma Konseyi Uluslararası Hukuk Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Fabio Marcelly, ELDH Yönetim Kurulu üyesi Profesör Louis Lemkow, Asrın Hukuk Bürosu’ndan İbrahim Bilmez, ÖHD Eşbaşkanı İlknur Alcan’ın yanı sıra çok sayıda avukat katıldı. 

Yaşanan mutlak tecrittir 

ÖHD Eşbaşkanı İlknur Alcan, İmralı'da mutlak tecrit uygulandığını belirterek, istisnalar dışında 2011'den bu yana aile ve avukat görüşü yaptırılmadığını hatırlattı. Asrın Hukuk Bürosu’nun talebiyle ÖHD olarak İmralı’ya gitmek için Adalet Bakanlığına yaptıkları başvurudan henüz dönüş almadıklarını belirten Alcan, “Bu girişim diğer ülkelerdeki meslektaşlarımızın da dikkatini çekti. Yaklaşık 2 bin avukat, Adalet Bakanlığına başvurdu” dedi. 

İmralı’nın eşi benzeri yok

Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez ise İmralı’da 23 yıldır yaşanan, dünyada eşi benzeri olmayan tecride dikkat çekerek şöyle konuştu: "Bugün hiçbir avukat, Sayın Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklarla görüşemiyor. Son telefo görüşmesinin yapıldığı Mart 2021'den beri içbir haber alınamıyor. Yabancı meslektaşlarımızın bu tecridi görmesini çok önemsiyoruz. 22 farklı ülkeden 350 arkadaşımız görüş başvurusu yaptı. Ortadoğu’da da benzer bir kampanya yapıldı, 750 avukat imza vermişti orada da. Bu dayanışmayı birlikte büyütmek istiyoruz” diye konuştu. 

Adalet Bakanlığına mektup

ELDH Genel Sekreteri Thomas Schmidt ise İmralı’daki tutsaklar için Avrupalı avukatlar olarak Türk Adalet Bakanlığına gönderdikleri mektubu okudu. İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'nda tutulan Abdullah Öcalan ve diğer tutsakların avukatlarıyla görüşmelerinin hukuka aykırı bir şekilde engellendiği belirtilen mektupta şu ifadelere yer verildi: 

* Abdullah Öcalan, 7 Ağustos 2019'dan bu yana avukatıyla görüştürülmüyor; Veysi Aktaş, Hamili Yıldırım ve Ömer Hayri Konar’ın İmralı Adası'na nakledildikleri 2015'ten beri bir kez bile avukatlarıyla görüşmelerine izin verilmemiştir. 

* İmralı Cezaevi'nde 15 Şubat 1999'dan bu yana özel ve ayrımcı bir tecrit uygulanmaktadır. 

Haber alınamamasından endişeliyiz

* Avukat görüş yasağı 27 Temmuz 2011'den 2 Mayıs 2019'a kadar 8 yıl boyunca kesintisiz olarak devam etmiştir.

* 2019'da 5 avukat görüşü gerçekleşebilmiş, 7 Ağustos 2019'da gerçekleşen son avukat görüşünün ardından ise kesintisiz yasak yeniden başlamıştır. 

* En son 25 Mart 2021'de gerçekleşen kısa bir telefon görüşmesinden bu yana haber alınamamasının ailesinde ve meslektaşlarımızda yarattığı endişeye tanıklık etmekteyiz. 

Yasalar açıkça ihlal ediliyor 

 Avrupa İşkence Önleme Komitesi’nin (CPT) 5 Ağustos 2020'de yayınladığı raporda Öcalan ve diğer tutsaklara uygulanan tecridin kabul edilemez olduğu, uluslararası insan hakları belgeleri ve standartlarına aykırı olduğu yönündeki kararına da dikkat çekilen mektupta, avukat ziyaret yasağıyla Mahpuslara Muameleye Dair Birleşmiş Milletler Asgari Standart Kuralları (Nelson Mandela Kuralları), CPT'nin tavsiyeleri ve Türkiye Ceza İnfaz Kanunu'nu (5275 sayılı Kanun) açıkça ihlal edildiği kaydedildi. 

Bu durumun Birleşmiş Milletler Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipleri'ne, özellikle de Temel Prensipler 8 ve 16'da belirtilen, avukatların hak ve ayrıcalıklarının da ihlali olduğu belirtildi. 

Öcalan’la görüşmek hakkımız

Yabancı avukatların vekaletnameleri dahi olmasa Türkiye’de hükümlü bulunan kişiyle görüşme hakkı olduğunun hatırlatıldığı mektupta, “Abdullah Öcalan ve İmralı'da tutulan diğer mahkumlarla görüşmek için yaptığımız başvuru için gerekli izni vereceğinizi umuyoruz” ifadelerine yer verildi. 

Bakanlıktan dönüş yok

ELDH Genel Sekreteri Thomas Schmidt, mektup ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Adalet Bakanlığına yaptıkları başvurudan şimdiye kadar dönüş almadıklarını belirten Schmidt, Adalet Bakanlığına Eylül'de yaptıkları başvuruyu da hatırlatarak, “Henüz bir dönüş almadık, ulaşmak için girişimlerimizi sürdürüyoruz” dedi. 

CPT raporu önemli

Tecridin sona ermesi çin Avrupa ülkelerinin bir çabası olmasa da Avrupa halkları ve kamuoyu tecridin farkında olduğunu belirten Schimdt, “CPT İmralı’yı yakın zamanda ziyaret etti. Biz de İmralı’ya gitme talebimizi yeniliyoruz” dedi. CPT’nin İmralı raporunun tecridin sona ermesi için yürütülen adımlar için de önemli olduğunun altını çizdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.