İnatla çalışacağız

Kadın Haberleri —

.

.

  • Lozan’da 7 Mart’ta yapılacak belediye meclis seçimlerine iki Kürdistanlı kadın da aday. İsviçre Kürt Toplumu ve İsviçre Kürt Kadın Hareketi’nin desteklediği Sevgi Koyuncu ve Derya Çelik, tercihli oylarınızı bekliyor. 

ALİ ÖZŞERİK/LOZAN

İsviçre’de 7 Mart’ta Cenevre, Neunburg, Wallis, Waadt, Freiburg ve Solothurn kantonlarında seçimler olacak. Lozan’daki Belediye Meclisi seçimlerine iki Kürdistanlı kadın da aday. Uzun zamandır kurdukları Seçim Komisyonu ile birlikte çalışmalarını sürdüren Sevgi Koyuncu ve Derya Çelik önemli bir destek de görüyor. 

Tercihli oylara talipler

Kadın adayların seçimlerden başarıyla çıkması ve belediye meclisinde yer alabilmesi için tercihli oylar da büyük önem taşıyor. Sevgi Koyuncu, İsviçre İşçi Partisi’nden (POP), Derya Çelik ise Sosyalist Parti’den (SP) seçimlere giriyor. İki kadın aday seçim çalışmalarını, öncelikli projelerini gazetemize anlattı. 

Kadınların ve çocukların sesi

Sevgi Koyuncu, 12 yıldır İsviçre’de yaşıyor ve ana okulu öğretmenliği yapıyor. Kadın hakları savunucusu olan Sevgi’nin siyaset geçmişi ise lise yıllarına uzanıyor. İsviçre’ye geldikten sonra da siyasetle ilişkisini koparmayan Sevgi, 5 yıldır LAJÎN Kanton Vaud Kürt Kadın Derneği yöneticiliğini yapıyor. Aynı zamanda İsviçre’nin en büyük kadın örgütü Grève Féminist’in de aktif bir üyesi. Hem kadın çalışmaları hem de mesleğinden ötürü Lozan Belediyesi’yle doğal ilişkide olduğunu belirten Sevgi, “Göçmen bir kadın olarak, göçmen kadınların, çocuklarının yaşadığı sorunların esas çözümünün Meclis olacağını düşündüğüm için aday olma kararı verdim” diye belirtiyor.   

Kadınlara iş çocuklara kreş

Seçilmesi durumunda önceliğinin göçmen kadınlar ve çocuklar olacağının altını çizen Sevgi şunları belirtiyor: “Önceliğim göçmen kadınların iş bulmalarını ve sağlıklı anlamda yaşadıkları ülkeye entegre olmalarını sağlamak olacak. Elbette bunun dışında çocukların ana dilleri dışında Fransızca dile hakim olmalarını sağlayacak koşullar yaratarak, eğitimlerinde en üst seviyeye çıkmalarının yollarını açmak ve 6. sınıfa kadar etüt garantisi sağlamak olacak.”

Ayrımcılığa karşı mücadele

Göçmenlere, azınlıklara, kadına karşı toplumun her kesiminde ayırımcılığa karşı mücadelenin en temel gündemlerinden biri olacağını ifade eden Sevgi, “Ve tabii ki doğum sonrası anne ve babalara verilen ebeveyn izinlerin daha da uzatılması için çalışacağız” diye belirtiyor. 

Neden POP?

Sevgi neden İsçi Partisi’nden aday olduğuna ilişkin ise şunları belirtiyor: “POP, Ensemble à Gauche olarak bilinen sol ittifakla birlikte belediye meclis seçimlerine giriyor. POP bütün toplum kesimleri dışında kağıtsızların, oturma izni olmayanların da haklarını savunan bir parti. Toplumun değişimi için projeleri olan ve günlük hayatın iyileştirilmesi kadar toplumun yanında yer alan, daha adil, daha eşitlikçi ve demokratik bir parti olduğu için tercih ettim.”

Kürt ve diğer göçmenler için

Kürdistanlı diğer aday ise Derya Çelik. Sosyalist Parti’den (SP) aday olan Derya, uzun yıllardır sürgünde yaşıyor. Lozan kantonunda 2003 yılından bu yana göçmenlere seçme ve seçilme hakkı verilmiş. Ancak göçmen topluluklarının yerel siyasette yeterince temsil edilmediğini belirten Derya, Kürt ve diğer göçmen toplulukların sesi olmak için adaylığını koyduğunu aktarıyor. “Göçmenlerin entegrasyonu konusunu çok önemsiyorum” diyen Derya, “Özellikle sonradan Lozan’a yerleşen göçmenlerin iş bulma konusunda yaşadıkları eşitsizlikleri Meclis gündemine taşıyacağım” diyor.  

Önceliği eğitim ve istihdam

Derya, sosyalist değerlere sahip çıktığı ve İsviçre’de yükselen faşizme karşı mücadele ettiği için SP’yi tercih ettiğini belirtiyor. Göçmen kadınların günlük yaşamlarını iyileştirmek, entegre olmalarını sağlamanın temel sorunlardan biri olduğunu ifade eden Derya, “Bu seçim çalışmaları da gösterdi ki Kürt ve diğer topluluklarda okuma yazması olmayan veya eksik olan önemli bir kesim bulunuyor. Bu kesimler için Lozan belediyesiyle birlikte, eğitim, istihdam konularına çözüm arayacağız” diyor ve ekliyor: “Elbette çocuk bakımı, şiddetsiz yaşam, kadınların karar alma yerlerine erişimi ve gençlerin iş hayatı önündeki engelleri kaldırmak için inatçı bir çalışma sürdüreceğiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.