İnfazı yakılan tutsağa 9 yıl fazla ceza yazıldı

  • Tutsak Resul Baltacı’nın infazı, hapisten çıkmasına bir yıl kala hakkında açılan iki ayrı dosya nedeniyle bozuldu. Baltacı’nın 36 yıl olan cezasının 45 yıla çıkartıldığını belirten avukat Aslıhan Bulut, hatalı hesaplama yapan savcının kendini mahkeme yerine koyduğunu söyledi.

 

Düzce Çilimli T Tipi Cezaevi’nde tutulan Resul Baltacı, 12 Aralık 1992’de siyasi nedenlerle Batman’da tutuklandıktan sonra müebbet hapis cezası verildi. 29 yıldır cezaevinde bulunan Baltacı’nın tahliye olmasına bir yıl kala hakkında “İnfaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokma” gerekçesiyle açılan iki ayrı dosyadan verilen kararlarla infazı, savcılık tarafından yakıldı. 

Baltacı’ya dair ilk dava koğuşunda yasaklı kitap bulundurduğu gerekçesiyle açıldı. Bu davada 10 ay hapsi istenen Baltacı’nın kaldığı koğuşta geçtiğimiz Mart ayında yapılan arama sırasında üzerinde 12 Eylül döneminde Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde hayatını kaybeden Kemal Pir ile Mazlum Doğan’ın fotoğraflarının yer aldığı bir kart bulundu. Cezaevi idaresi tarafından hemen tutanak tutuldu. Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan müddetnameyle de Baltacı’nın infazı yakıldı. Müddetnamede, TMK’nin Cezaların İnfazı başlıklı 3. bölümünde yer alan ”Koşullu salıverme” başlıklı 17. maddenin 2. paragrafındaki “Tutuklu veya hükümlü iken firar veya ayaklanma suçundan mahkum edilmiş bulunanlar ile disiplin cezası olarak üç defa hücre hapsi cezası almış olanlar, bu disiplin cezaları kaldırılmış olsa bile şartlı salıverilmeden yararlanamazlar” ibaresine yer verilerek, Baltacı’nın tahliye (infaz yakılması) tarihine kadar ceza infaz kurumunda kalması yönünde karar verildi.

Hatalı hesaplama yapıldı

 Baltacı’nın avukatı Aslıhan Bulut, Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen müddetnamede müvekkilinin 3 hücre cezası aldığı gerekçesiyle infazı yakıldığını ve koşullu salıverme süresinin uzatıldığını söyledi. Müebbet hapis cezasının süresi 36 yıl olması gerekirken müvekkiline 45 yıl olarak yazıldığını belirten Bulut, “Gerekçe gösterilen kanun maddesine göre, denetim süresi cezaevinde geçirdiği sürenin yarısı kadardır diyor. Ama bu denetim süresidir, cezaevinde geçirdiği süre olarak belirlenemez. Hatalı hesaplama yapılmış ve savcılık kendini mahkeme yerine koyup yeniden cezalandırma yapmaya çalışmış” dedi.

İnfaz hakimliğine itiraz ettiklerini kaydeden Bulut, henüz sonucun kendilerine ulaşmadığını söyledi.

Kaçak sokulmadı, postalandı

 Batman’da yaşayan ailesi, 29 yıldır cezaevinde olan Baltacı’nın uyduruk gerekçelerle cezasının uzatılmaya çalışılmasına tepki gösterdi. Kuruma kaçak sokulduğu ileri sürülen kartı 3 yıl önce cezaevine postaladıklarını ve üzerinde cezaevi idaresinin “görüldü” damgası bulunduğunu belirten ailesi, aynı zamanda hasta tutsak olan Baltacı’nın cezaevinde kalmasının yaşamını riske soktuğunu ifade etti. Aile fertleri, yaşanan hukuksuzluğun derhal son bulmasını istedi.

 14 yıl süren yargılama

Gözaltına alındığında bir ay boyunca işkence gören Baltacı, 14 yıl süren yargılama sonucunda müebbet hapse mahkum edildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de Baltacı’nın başvurusunu kabul ederek 2006’da uzun süren yargılama sonucu Türkiye’yi tazminata mahkum etti. 29 yıllık tutukluğu boyunca birçok cezaevine sürgün edilen Baltacı’nın ismi hasta tutsak listesinde de yer alıyor.  BATMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.