İngiltere Gündemi
Bu hafta gündemde ABD’nin 2003’deki Irak işgali esnasında dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair’in yine dönemin ABD Başkanı George Bush ile olan yazışmalarının kamuoyuna sızdırılması sıkça yer aldı.
2002 senesine ait yazışmalar, Tony Blair, ABD’ye destek sunarak Saddam rejimini yıkmak adına Irak’ı işgal etme meselesini İngiliz meclisine daha sunmadan tam olarak bir sene öncesinden onay verdiğini gösteriyor.
Sorun o dönemlerde Blair’in sanki savaş çıkmasını istemiyormuş gibi ekranlarda tavır takınması ve arayı bulmaya çalışıyormuş şeklindeki duruşu. Yazışmalar ise tam tersi bir imaj yaratıyor. ‘Saddam’ın büyük bir tehlike teşkil ettiğine dair meclisi ve kamuoyunu ikna edeceğinin sözü de’ yazışmalarda yer alıyor. Yani Blair’in ikircikli politikası gözler önüne serilmiş oldu. Yazışmaların ortaya attığı diğer bir bomba etkisi de Britanyalıların savaş konusunda ikna olmaları için yani Britanyalıları manipüle edebilmek için Bush’un İşçi Partisi içerisinde ajan sokmasının belgelenmesi oldu. Aynı şekilde kamuoyunu savaş konusunda ikna etmek adına 9/11 saldırısıyla Saddam’ın ilişkilendirilmesi gerektiği yine yazışmalarda yer alıyor.
Plansız ve programsız yapılan işgalin yaklaşık 100,000 kişinin hayatına mal olduğu ve İslam terörizmin artışına da büyük bir destek sunduğu düşünülüyor.
ABD’nin 2003’deki Irak’a işgali esnasında İngiltere’nin aldığı rol belirli bir komisyon tarafından 2009’dan beri soruşturuluyor. Eski Başbakan Gordon Brown’ın 2009’da Irak savaşından ders çıkarma adına başlattığı bir soruşturmaydı. Soruşturmada, 2001 yılından 2009’a kadar ki süreçte Irak Savaşına ilişkin İngiltere’nin aldığı kararların hepsinin incelenmesi amacı yer alıyordu. Soruşturma komitesinde, en asilinden hukuk ve tarih tahsilli beş kişi bulunuyor. 2009’dan beri ise kamuoyuna açık onlarca mahkeme kurulup ifadeler alındı. 2009’da beri yapılan soruşturma kapsamında harcanan para ise 10 milyon Sterlini çoktan geçti.
Yani o dönemin hükümetinin paldır küldür savaşa girdiği kabul edilirken savaş acaba gerekli miydi kuşkusu yer alan kişilerin artık net olması gerekiyor. Eski Başkan George Bush, Irak’a karşı savaşı meşrulaştırmak için bütün dünyaya yalan söyledi. Dönemin Başbakanı Tony Blair isee, ABD ile diplomatik ilişkileri geliştirme adına ABD’nin kanlı siyasetine uydu ve gerekli desteği gani gani sundu.
Umulanın aksine bu Irak savaşı soruşturması sonunda kimse yargılanmayacak. Komitede bulunanlar ha keza hakim bile değiller. Amaç dış işleri politikalarındaki hatalı tutumlardan ders çıkarmak adına bir rapor yayınlamak ancak bu bile sürekli geciktiriliyor. Komisyonun devlet baskısı altında raporun yayınlanmasını geciktirmeye çalıştığı artık ortak bir kanı. Geçen sene Blair’in savaşa ilişkin bazı yazışmaları kamuoyuna sunulurken, Bush’un özel isteği üzerine komisyon, Bush’un yazışmalarını gizledi. Bu nasıl bağımsız bir komisyon oluyor? 6 senedir komisyon sözde çalışıyor, 10 milyon Sterlin harcandı. Elde ise var sıfır.