İnsan Hakları Ödülü Suudi aktiviste

Kadın Haberleri —

.

.

  • Yılın ilk 3 ayında kadına yönelik işlenen şiddet verilerinin açıklandığı Mısır’da, 60 kadın erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdi, 140 kadın şiddete maruz bırakıldı. 

HABER MERKEZİ

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (PACE) Pazartesi günü Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü’nü Suudi Arabistanlı aktivist Loujain Al-Hathloul’a verdi.

Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü, insan haklarının savunmasına olağanüstü katkı sağlayan kişi veya kurumlara 2013 yılından bu yana her yıl veriliyor.

Ödül, 2011 yılında yaşamını yitiren insan hakları aktivisti ve Çekoslovakya ve Çek Cumhuriyeti başkanı Vaclav Havel’in adını taşıyor ve 60.000 € (72.000 $) ile bağışlanıyor.

Al-Hathloul, Suudi Arabistan’da araba kullanan kadınların yasağına ve Suudi erkek vesayet sistemine karşı çıkmasıyla tanınan tanınmış bir kadın hakları aktivistidir. Aralık 2020’de bir yargıç, onu ülkenin terörle mücadele yasasını ihlal etmekten suçlu bulduktan sonra beş yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırdı. Ulusal güvenliği ihlal etmekle ve ülkenin siyasi sistemini değiştirmek amacıyla yabancı hükümetlerle temaslarını sürdürmekle suçlandı . Karar verildiği sırada yargılanmayı beklerken zaten iki yıldan fazla gözaltında kalmıştı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.