Hevrîn... Kadın devriminin çınarı

Kadın Haberleri —

Hevrîn Xelef

Hevrîn Xelef

  • Rojava Devrimi ve yeni yaşamının öncüsü Hevrîn Xelef katledileli tam 4 yıl oldu. Mücadelesi Rojava sınırlarını aştı, Fransa’nın Lyon kentinde bulunan Guillotiere semtindeki bir meydana adı verildi. Hayali olan kadın devrimi bugün binlerce kadının yolunu aydınlatıyor.
  • Hevrîn, Türk devletinin desteklediği Ehrar El Şerqiye çeteleri tarafından 12 Ekim 2019’da M4 Karayolu’nda katledildi. Katili Ebû Hatim Şeqra ise terör listesinde olmasına rağmen korundu, 14 Mayıs seçimlerinde oy kullandı ve son olarak Mardin Artuklu Üniversitesi’nden mezun edildi.


19 Temmuz 2012’de gerçekleştirilen Rojava Devrimi ile kapitalist modernitenin ulus devletlerle halkları baskı altına aldığı sisteme alternatif yeni bir sistem ortaya çıktı. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Demokratik Ekolojik Kadın Özgürlükçü paradigmasının demokratik ulus perspektifiyle inşası adım adım gerçekleştirilen sistem tüm halklar için yeni bir umut oldu. Kadınların devrim süreci ve devrimden sonraki inşa çalışmalarında oynadıkları rolle Rojava Devrimi aynı zamanda bir Kadın Devrimi olarak tanımlandı. Rojava’dan başlayan ve ardından tüm Kuzey ve Doğu Suriye halklarının esas aldığı sistem başta bölge kadınları olmak üzere tüm dünya kadınları için bir ilham kaynağı oldu.
Abdullah Öcalan’ın kadının yaşam ve özgürlükle bağını esas alan “Jin jiyan azadî” felsefesi tam da bu tarihten sonra dilden dile dolaşarak kadınların örgütlendiği, örgütlenerek kendilerini var ettikleri bir hakikate dönüştü. Rojava Devrimi ile birlikte kadınların örgütlenerek yaşamın her alanında görünür olmaları ve öncülük etmelerine örnek olanlardan biri de Hevrîn Xelef oldu.

Yeni yaşama öncülük edenler
Devrimle birlikte kadınların ve halkların özgürlük mücadelesi ve yeni yaşamın inşasında öncülük edenler de hedef alınmaya başladı. Türkiye’nin halkların özgür yaşam seçeneklerini saldırılarla hedef alıp devrimi ve kazanımlarını ortadan kaldırmaya yönelik girişimleri o günden bu yana devam ediyor. Bu saldırıların birinde de Hevrîn Xelef hedef alındı. 
Peki kimdi Hevrîn Xelef?  Hevrîn, 15 Kasım 1984'te Kuzey ve Doğu Suriye’nin Dêrik kentine bağlı Rêhanik köyünde ailesinin en küçük çocuğu olarak dünyaya gelir. 2009 yılında Halep Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği eğitimini tamamlayan Hevrîn, Rojava Devrimi’nin başlamasıyla birlikte çalışmalara öncülük eder. Enerji, Ekonomi Konseyi, Özerk Yönetim içerisinde yer alan Hevrîn, 27 Mart 2018’de Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri olarak seçildi. 

Türkiye’nin çeteleri tarafından katledildi
Kuzey ve Doğu Suriye halklarının özgürleşme mücadelesine öncülük eden Hevrîn, özellikle Arap halkı içerisinde önemli çalışmalar yürütür. Türkiye’nin bölgeye yönelik saldırılarında öncülük edenleri hedef alması sonucu katledilenlerden biri Hevrîn olur. Hevrîn, M4 Karayolu’nda 12 Ekim 2019’da Türkiye’nin destek verdiği Suriye Milli Ordusu (SMO) destekli Ehrar El Şerqiye çeteleri tarafından yapılan suikast sonucu katledildi.

Kadın devrimi hayaliydi….
Katledilişinin ardından Hevrîn’i anlatan bir arkadaşı Kadın Devrimi’nin onun hayali olduğunu bu yüzden çalışmalarda büyük bir inançla yer aldığını belirterek özellikle Arap halkı içerisindeki çalışmalarda yer aldığını ve onlara demokratik ulus kültürünü tanıtıp, özgür yaşam felsefesini paylaştığını dile getirmişti.  

Adı dünyaya yayıldı
Hevrîn’in çalışmaları ve yarattığı etki sadece Kuzey ve Doğu Suriye ile sınırlı kalmadı. Bunun en önemli yansımalarından biri de katledilmesinin ardından isminin Fransa’nın Lyon kentinde bulunan Guillotiere semtindeki bir meydana verilmesi oldu. 

Katili korudu, okuttu
Hevrîn’in halklar ve kadınlar için verdiği mücadele dünyada etki yaratırken, Türkiye nasıl ki destek verdiği gruplar eliyle onu katlettiyse, katili korumaya yönelik yaklaşımlarını da sürdürdü. Katil Ebû Şeqra, Mardin Artuklu Üniversitesi’nden mezun edilerek diploma verildi. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere birçok kurum ve kuruluş tarafından terör listesinde ismi yer alan katile Türkiye tarafından diploma verilmesi bir kez daha Türkiye’nin Rojava Devrimi’ne düşmanlığı olarak tarihe geçti.  

Mücadelesi her yerde
Hevrîn’in katledilmesinin üzerinden geçen 4 yıllık süre içerisinde de Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları aralıksız devam ediyor. Ancak devrime ve kadın özgürlük mücadelesine olan inanç ve kararlılık da aynı şekilde devam ediyor. Kadınlar, Hevrîn’in mücadelesini her yerde sahiplenerek devrimin kazanımlarını korumakta ısrar ediyor. Jinnews/HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.