İnsanlar can, AB göç derdinde

Dünya Haberleri —

AB Liderler Zirvesi

AB Liderler Zirvesi

  • Avrupa Birliği (AB) liderleri, göç ederek Avrupa’ya sığınanları engellemek ve geri gönderme mekanizmasının daha aktif hale gelmesi için söz birliğine ulaştı.

İki gün olarak planlanan ancak bir günde bitirilen toplantının ana gündemi Göç ve İltica Anlaşması’ydı. Brüksel'de düzenlenen AB Zirvesi’nde göçün yanı sıra ekonomi konuları görüşüldü. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel, zirve sonunda basın toplantısı düzenledi.
Von der Leyen, göç konusunda birkaç yıldır gündemde olan ancak AB ülkelerinin henüz üzerinde uzlaşmaya varamadığı Göç ve İltica Anlaşması hakkında şu andaki İsveç ve sonraki İspanya AB dönem başkanlıklarında çalışmaları hızlandırma ve sonuçlandırma kararı aldıklarını söyledi.

Göçe karşı sınırlar güçlendirilecek
Göçü önlemek için sınırları güçlendirme kararı aldıklarını belirten von der Leyen, bu amaçla iki pilot proje başlatacaklarını açıkladı. Bu kapsamda gözetleme kuleleri, kameralar, elektronik sınır takip teknolojileri artırılacak ve daha etkin hale getirilecek. Avrupalı liderler bu uygulamaların hayata geçirilmesi için AB fonlarında biriken mali kaynaklar ile ulusal fonları da kullanma konusunda mutabık kaldı. İltica başvurularının merkezileşerek geri gönderme kararlarının etkin uygulanması için bir proje oluşturuldu. Bu projeyi Frontex, Europol ve AB İltica Ajansı destekleyecek.

Red kararı tüm AB genelini kapsayacak
Hızlı geri gönderme için tartışan liderler bir AB ülkesinde verilen geri gönderme kararının diğer AB üyelerinde de geçerli olacağı formülde karar birliğine ulaştı. Böylece iltica isteyen bir kişi başvurusunu bir başka AB ülkesinde yeniden yaparsa başvuru süreçleri sıfırdan başlamayacak.
Von der Leyen, AB liderlerinin "güvenli ülke listesini" daha fazla kullanmak üzere anlaştığını bildirdi. Buna göre ortak bir AB listesi oluşturulacak. Listede güvenli ülkeler belirlenecek. Bu ülkelerden gelip iltica başvurusu yapanların başvurularının büyük ölçüde kabul edilmemesi öngörülecek. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.