İntihar olmadığı anlaşılıyor

  • Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde intihar ettiği ileri sürülen Ramazan Akbaşlı’nın otopsi raporunda, asılma izi bulunmazken, vücudunun birçok yerinde morluk tespit edildi. Akbaşlı’nın istihbarat elemanlarınca tehdit edildiği öğrenildi.

 

Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 19 Kasım 2020’den itibaren “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklu bulunan ve 22 Şubat’ta intihar ettiği ileri sürülen Ramazan Akbaşlı (55), kaldırıldığı Van Yüzüncü Yıl Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Hastanesi’nde iki gün sonra yaşamını yitirdi. Akbaşlı’nın ”ölü muayene ve otopsi tutanağı” hazırlanırken, aile ”hukuki ve insani yardım” için İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’ne başvuruda bulundu. 

Otopsi raporunda, Akbaşlı’nın vücudunun kimi yerlerinde morluklar olduğu tespit edildi. Raporda, ”(...) sol dudak kenarından enseye doğru devam edip, enseyi kat ederek sağ dudak kenarına gelen entübasyon tüpünün sabitlenmesine bağlı olduğu düşünülen iz olduğu görüldü” ifadesi yer aldı. 

Kanama ve morluklar

Her iki dudak kenarında ekimozların olduğu belirtilen raporda, göğsün sağ alt kısmında noktasal kanamaların olduğu kaydedildi. Göğüsün son yanında da mor ve kahverengi ekimozların olduğu ifade edilen raporda, şu tespitlere yer verildi: ”Sol koltuk altı ön bölgesi ve omuzda 12x4cm mavi-yeşil renkte ekimoz olduğu, göğüs ön kısımda yer yer yeşil renkte ekimozlar olduğu görüldü. Sol uyluk ön kısımda ve sol dış üst kısımda çok sayıda veziküler cilt lezyonları görüldü. Koksis (kuyruk sokumu) bölgesinde milimetrik cilt lezyonlarının olduğu görüldü. Her iki dirsek ön kısımda, her iki el bileği ön kısımda, her iki el sırtında, her iki kasıkta ve sol ayak sırtında iğne pükür izleri olduğu görüldü.” 

Boyunda asılma izi yok

Boyunda telem (ası izi) izi bulunmadığına dikkati çekilen raporda, vücutta ateşli silah, kesici ve delici alet, yanık ve elektrik giriş-çıkış yaralarına rastlanılmadığı kaydedildi.  

Kanamalı kırık

Raporda, göğüsün de açıldığına işaret edilerek, ”(...) Gögüs cilt altı ve yumuşak dokularda solda daha fazla olmak üzere kanamalar olduğu görüldüğü, sternumun 4-5 kosta hizasında kanamalı kırık olduğu görüldü” ifadelerine yer verildi. 

Eşi: Yara ve morluklar vardı

 Akbaşlı’nın ailesi ise önceki gün ”yaşam hakkı ihlali” gerekçesiyle manevi ve hukuki destek için İHD Şubesi’ne başvuruda bulundu. Başvurucular arasında yer alan Akbaşlı’nın eşi Nemuş Akbaşlı, gözaltı ve tutuklama sürecindeki hukuksuzluklara dikkati çekti. ”Ramazan’ın ne suçu vardı ki cezaevine attılar ve öldürdüler” diye soran Akbaşlı, eşinin ayaklarında yara ve morlukların olduğunu vurguladı. Söz konusu morlukların, eşine yapılan işkencenin kanıtı olduğunu savunan Akbaşlı, eşinin intihar etmediğini yineledi. 

Onu öldürdüler

Akbaşlı, ”Öldürülmeden bir gün önce avukatlarının gidip kendisini görmesi için bizlere telefonla konuştu. Avukatlar gitmeden Ramazan’ın haberi geldi. Eşim asla intihar etmez. Onu öldürdüler” dedi. 

İstihbarat tehdit etti

 Öte yandan Akbaşlı’nın yakın akrabalarından ismini vermek istemeyen bir kişi, daha önce evlerine baskın düzenleyen polislerden birisinin kendilerini tehdit ettiğini ve Akbaşlı’yı tutuklayacaklarını söylediğini paylaştı. Bilgiyi paylaşan akraba, kendilerini ”istihbarat elemanı” olarak tanıtan kişilerin de cezaevinde iki kez Akbaşlı ile ”avukat görüşü” adı altında görüşme gerçekleştirdiklerini ve ailesi üzerinden tehdit edildiğini anlattı.  VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.