IRA militanı Dugdale hayatını kaybetti

Toplum/Yaşam Haberleri —

Rose Dugdale

Rose Dugdale

  • İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) militanı Rose Dugdale (83), Dublin’deki bir huzurevinde hayatını kaybetti.

Rose Dugdale, İrlandalı bir aktivist ve eski bir sanat tarihçisi. 1941’de doğan Dugdale, İrlanda’da zengin bir ailede büyüdü ve Cambridge Üniversitesi’nde sanat tarihi okudu. 1970’lerin sonunda IRA’ya katıldı.

1974’te Dugdale ve bir grup İRA militanı, İngiltere’nin güneydoğusundaki Russborough House’da bulunan bir dizi değerli sanat eserini gasp ederek büyük bir soygun gerçekleştirdi. Bu olay, onu uluslararası arenada tanınmış bir figür haline getirdi ve eylemdeki rolü nedeniyle dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sir Alfred Beit’e ait olan ve çalınan sanat eserleri arasında Johannes Vermeer, Francisco Goya, Thomas Gainsborough ve Peter Paul Rubens’in eserleri de bulunuyordu.

Dugdale, mahkemede kendini savunarak İngiliz hükümetine ve İrlanda’daki Britanya işgaline karşı bir eylem olarak bu soygunu gerçekleştirdiklerini savundu. Dugdale ayrıca IRA’nın bir helikopter kaçırma eylemine de karışmıştı.

1980’lerin sonlarında hapisten çıktıktan sonra Dugdale hem Sinn Féin hem de IRA ile ilişkisini sürdürdü. İrlanda’da kadın hakları, toplumsal adalet ve barış gibi konularda çalıştı.

Ölümünün ardından birçok Sinn Féin, Dugdale’yi saygıyla andı. BELFAS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.