İran dışarda bırakıldı
Son zamanlarda ABD'nin hava saldırılarıyla IŞİD'e karşı mücadelesini desteklediği Federal Kürdistan Hükümeti'nden de bir heyetin katıldığı konferansa İran davet edilmedi. Bu kararda İran'ın Esad rejimiyle ilişkisini gerekçe gösteren ABD'nin itirazı etkili oldu. Tahran, dışarda bırakılmalarına tepki gösterdi ve ABD ile müttefiklerine "bu şekilde IŞİD'le mücadelede sonuç alamazsınız" uyarısında bulundu.
'Kaybedilecek vakit yok'
Konferansın açılışını Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum birlikte yaptı. Hollande, açılış konuşmasında "IŞİD küresel tepki vermeyi gerektiren küresel bir tehlike. Kaybedilecek vakit yok. Iraklıların terörizme karşı savaşı, bizim de savaşımızdır. Iraklı makamların yanında açık, sadık ve güçlü angaje olmamız gerekiyor" dedi.
Masum destek istedi
Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum da IŞİD’e karşı hemen harekete geçilmesi gerektiğini söyledi ve hızlı hava operasyonları düzenlenmesini istedi. "Neredelerse onları takip etmeliyiz. Para kaynaklarını kurutmalıyız” diyen Masum, "Yoksa katliam ve soykırım yapan terör örgütü daha fazla yeri kontrol altına alacak" uyarısında bulundu.
Beklenen karar çıktı
Konferansın sonunda katılımcılar beklendiği gibi Irak’a yardım etme kararı aldı. Toplantısının sonuç bildirgesinde "Yeni Irak hükümetine ihtiyaç duyulan her şekilde yardım edilecektir. Bunun içinde uygun askeri yardım da var. Yardım, uluslararası hukuk ve sivil güvenliğine uygun olarak Iraklı yetkililerin bildirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda yapılacaktır" ifadeleri kullanıldı. Bildiride, IŞİD’in suçlarının cezasız kalmayacağı ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından yürütülen soruşturmalara destek olunacağı belirtildi. Birleşmiş Milletler'in (BM) 2170 sayılı kararı kapsamınca, IŞİD'e karşı savaşılacağı ve kaynaklarının kurutulacağı vurgulandı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, IŞİD'in mali kaynaklarının kurutulması için ilerleyen günlerde Bahreyn'de uluslararası bir konferans düzenleneceğini açıkladı.
Fransa keşif uçuşları yapacak
Öte yandan daha konferans sürerken Fransız jetlerinin Irak'ta keşif uçuşlarına başlayacağı açıklandı. Duyuru Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius tarafından yapıldı.
Kerry: Vaadler etkileyici
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "IŞİD'le mücadelede öngörülen koalisyona askeri destek vaadlerinin etkileyici bir boyutta olduğunu söyledi. Kerry, konferans öncesi CBS Televizyonu'na verdiği mülakatta IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyondaki bazı Arap ülkelerin karadan asker göndermeyi teklif ettiğini ve bunun kendisini "oldukça yüreklendirdiğini" söyledi ancak "bölgeye karadan asker göndermeyi düşünmüyoruz" diye de ekledi.
PARİS