Saldırılar çok can alıyor
Irak'ta şiddet geçen yıl, 2007'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Şiddet olayları yalnızca Mart ayında 120 kişinin ölümüne sebep olurken bu yıl ülke çapındaki saldırılarda 1850 kişi öldürüldü. Geçtiğimiz yıl tüm ülkede gerçekleşen şiddet olaylarında 9 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Bu da son beş yılın en ağır bilançosu oldu.
Seçim yaklaştıkça şiddet artıyor
Şiddet 30 Nisan’da yapılacak kritik genel seçimler öncesinde daha da artış gösterdi. Ülkede Sünniler, kendilerine karşı ayrımcı politikalar izlediği gerekçesiyle Şii Başbakan Nuri Maliki’ye tepki gösteriyor. Suriye’de yaşanan iç savaş da, Irak’ta mezhepler arası gerginliğin tırmanmasına neden oluyor.
Enbar'da çatışmalar sürüyor
Ülkenin batısında ağırlıkla Sünnilerin yaşadığı Enbar eyaletinde de Aralık'tan beri Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyeleri ile Sünni aşiret milisleri Irak ordusuna karşı savaşıyor.
Maliki Körfez ülkelerini suçladı
Başbakanı Maliki ise Suudi Arabistan ve Katar'a suçlamada bulundu. Maliki, Enbar eyaletinde Irak ordusuna karşı savaşan silahlı grupları , Riyad yönetimiyle Katar'ın finanse ettiğini söyledi. İki ülkeyi hükümetine karşı savaş yürütmekle suçlayan Maliki, "Bu iki ülke Irak’taki mezhep kavgası ve güvenlik sorunundan birincil derecede sorumludurlar” ifadesini kullandı. "Suriye üzerinden veya doğrudan saldırıyorlar" diyen Maliki’ye göre Suudi Arabistan ve Katar, ülkesindeki aşırı gruplara silah sağlıyor, onlara siyasi ve mali destek veriyor.
BAÐDAT