İran, BM Kadın Komisyonu’ndan çıkarıldı

Kadın Haberleri —

BM Kadın Komisyonu

BM Kadın Komisyonu

  • 54 üyeli BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Çarşamba günü, İran'ın 2026'da sona eren dört yıllık görev süresinin geri kalanında Kadının Statüsü Komisyonu'ndan (CSW) çıkarılmasına yönelik bir kararı kabul etti.

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Çarşamba günü yaptığı toplantıda İran’nın Kadının Statüsü Komisyonu'ndan (CSW) çıkarılmasına yönelik ABD’nin hazırladığı kararı oylamaya sundu. Oyla sonucunda karar kabul edilerek İran BM Kadın Statüsü Komisyon’undan çıkarıldı.

Karar, Eylül ayında Kürt kadını Jîna Amînî’nin uygun örtünmediği gerekçesiyle “Ahlak polisi” tarafından gözaltında katledilmesi, kadın öncülüğünde gerçekleşen direnişte onbinlerce insanın gözaltına alınması yüzlercesinin katledilmesi, kadın hak ve özgürlüklerin tanınması, buna parelel idam cezalarının verilmesi ve uygulanması dolayısıyla alındığı belirtildi.

29 oyla kabul edildi

54 üyeli BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nden (ECOSOC) 29 üye ülke karar lehine oy verirken, Rusya ve Çin de dahil olmak üzere 8 üye aleyhte oy kullandı. 16 üye ülke ise çekimser kaldı.

Kararı hazırlayan ABD'nin BM Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, kararın İranlı kadınlar ve sivil toplumdan gelen çağrılara cevap niteliğinde olduğunu kaydetti.

İran'ın BM Temsilcisi Amir Saeed Iravani ise kararı "yasa dışı bir adım" olarak nitelendirerek ABD'yi "siyasi gündemini sürdürmek için BM'yi kullanmaya çalışmakla" suçladı.

İran'dan tepki

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ABD'nin "siyasi girişimi" olarak nitelediği kararı, "hukuki dayanaktan yoksun ve BM tüzüğüne aykırı" kabul ettiklerini belirterek kınadıklarını açıkladı.

Kararın, “Uluslararası kurumların gelecekte suistimal edilmesinin yolunu açacağına" kaydeden Kenani, "ABD'nin İran'a karşı bu taraflı tavrı, uluslararası kurumlarda tek taraflı siyasi talepler dayatma ve seçim prosedürünü yok sayma girişimidir" dedi.

25 kişiye idam verildi

İran'da Jîna Amînî’nin katledilmesi sonrası 3 aydır süren direnişte 25 kişi idama mahkum edildi. Bu kişilerden 23 yaşındaki Muhsin Şekari8 Aralık'ta, Macit Rıza Rahnavard cezası ise 12 Aralık’ta idam edildi.

*****

BM Kadın Statüsü Komisyonu

45 üyeli BM Kadının Statüsü Komisyonu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi ve kadınların güçlendirilmesi için faaliyet yürütüyor. 21 Haziran 1946 yılında ECOSOC tarafından kurulmuştur.

CSW, kadın haklarının desteklenmesinde, dünya çapında kadınların yaşamlarının gerçekliğini belgelemede ve toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesine ilişkin küresel standartları şekillendirmede etkilidir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.