Cenevre’de bugün ve yarın BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ve Almanya’dan oluşan 5+1 Grubu ile İran, beş aylık bir aradan sonra İran’ın nükleer programıyla ilgili görüşmelere devam edecek. Bu, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Haziran’da seçilmesinden bu yana ilk görüşme olacak. İran’ın nükleer silah geliştirme çabası içinde olduğunu savunan Batılı ülkeler zenginleştirilen uranyumun yabancı bir ülkede depolamasının yanı sıra, Tahran’ın uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmeye de son vermesini talep ediyor. Ancak İran hükümeti, Batılı ülkelerin uranyumu yabancı bir ülkede depolama önerisine kesinlikle karşı çıkıyor.


‘Bir gramını bile çıkarmayız’

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Arakçı devlet televizyonundan yaptığı açıklamada “uranyumun ülke dışına çıkarılması bizim kırmızı çizgimizdir” dedi. İran’ın zenginleştirilmiş uranyumunu ülke dışına çıkarmasının sözkonusu olmadığını vurgulayan Arakçı, “Hiçbir koşulda uranyum zenginleştirmesini bırakmamız ya da askıya almamız sözkonusu olamaz. Bir gram uranyumu bile ülke dışına çıkarmayız” dedi. Ancak Arakçı, uranyum zenginleştirmenin biçimi, miktarı ve derecesi konusunda Tahran’ın müzakere edebileceğini söyledi.

Kerry’den uyarı

Görüşmeler öncesi ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den ise İran’a uyarı geldi. Kerry önceki gece Londra’da düzenlenen bir toplantıda “Diplomasi yolu ardına kadar açık” dedi ancak bunun şartlara bağlı olduğunu söyledi. ABD’nin barışçıl bir çözüm arayışında olduğunu savunan Kerry, “Ama bizim de gözlerimizin açık olduğunu bilmenizi isterim. Verilen sözlerin gereği yapılmalıdır” dedi. İran’ın nükleer programında uluslararası yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini söylediğimiz zaman kast ettiğimiz bunun aynen bu şekilde gerçekleşmesi” diyen Kerry, ‘kötü’ bir anlaşma sağlanmasındansa bir anlaşmaya varılmamasının çok daha iyi olacağını vurguladı.

 TAHRAN/LONDRA