İran ordusu, Güney Kürdistan sınırındaki köyleri havan, obüs ve katyuşalar ile bombalıyor. Dünkü saldırıda evler, cami ve okul  gibi sivil yerleşim yerleri isabet alırken, yaralıların da olduğu bildirildi. Evleri zarar gören 200 aile köylerini terkederek çadırlarda yaşamaya başladı. Bu arada İran ordusunun sınır bölgesine yönelik sevkiyatı da devam ediyor.
Güney’e girmek isteyen İran ordusunun PJAK bağlı HRK gerillalarına karşı 16 Temmuz’da başlattığı saldırı devam ediyor. Sınırı geçmek için taarruzda bulunan ve her defasında gerilla güçleri tarafından püskürtülen İran ordusu dün yeniden Güney Kürdistan’a yönelik topçu saldırısına başladı. Sınıra yönelik asker ve tank sevkiyatı da devam etti. İran ordusu, Kum ve Hamedan kentleri ile Doğu Kürdistan’ın Kirmaşan kentinden sınıra asker kaydırdı.
Kandil alanındaki köylere yönelik hava saldırılarının merkezinde ise Zelê alanındaki köyler bulunuyor. Güney Kürdistan’ın Qeladizê Kasabası’na bağlı Ali Reş, Zewkê, Sunê, Serxan, Soregule ve Bestê köyleri de yoğun ateş altında. Ali Reş Köyü çevresinde yangın çıkarken, köylülere ait bağ ve bahçelerin zarar gördüğü öğrenildi. Sunê Köyü’ne yönelik saldırıda ise, onlarca havan evlere isabet etti. Menic Ömer İbrahim isimli kadın yaralanırken, Sunê Köyü camisi, okulu ve çok sayıda ev hasar gördü. Serxan ve Zewkê köylerinin ise bağ ve bahçeleri zarar gördü. İran ordusunun Pazartesi günü bombardımanında da Bezelê alanındaki Swêne Köyü’nün okul ve evleri isabet almış, Hatice Ömer isimli kadın yaralanmıştı.

200 aile evlerini terketti


İran ordusunun saldırıları sonucu maddi zarara uğrayan ve can güvenlikleri tehlikede olan köylüler, köylerinde kalmakta ısrarlı. Ancak saldırıların yoğun olduğu, evleri hasar gören yaklaşık 200 aile Sunê Köyü yakınlarında bir bölgede çadır kurdu. Can güvenliklerinden endişe duyan köylüler, Federal Kürdistan Hükümeti’ne tepki gösterirken, uluslararası kurumları da göreve çağırıyor.

Saldırı PJAK’a değil Güney’e


Yoğun ateş altında olduklarını belirten Zelê alanında yaşanan köylüler, PJAK karşısında büyük yenilgi alan İran ordusunun başarısızlığının faturasını Kürt halkından çıkardığını belirtirken, saldırının „PJAK’a karşı değil Güney Kürdistan’ı işgale yönelik“ olduğu görüşünde hemfikir. Bombardıman altındaki köylülerin görüşleri şöyle:
Ömer İbrahim Hemed (Yaralı Menic Ömer İbrahim isimli kadının babası): Kızım şu anda Qaladize’de hastanede, durumu iyi ama hepimiz tehlike altındayız. Ben evimi bırakmayacağım. Benim yaşamım burada geçti, hiçbir güç bizi buradan koparamaz.
Hemed Ahmed Muhammed (Emekli peşmerge, Sunê Köyü encümeni): Operasyonun PJAK’a yönelik olduğu söyleniyor. Bu büyük bir yalan, bizim köyle PJAK’ın ne alakası var. Gerillalar çok uzakta bulunuyor. Çatışmalar yaşanıyor. Çatışma sesleri bize kadar geliyor. İran büyük kayıplar veriyor. Sonra gelip intikamını bizden alıyor. Köyümüzün camisini ve okulunu vurdular. Birçok evde hasar var, arazilerimiz yanıyor. İranın Müslümanlığı sahtedir. Müslüman olan cami vurur mu? Okullar tatil olmasaydı, çocuklarımız ölecekti. Birçoğumuz şans eseri kurtulduk. Bölgesel Kürt Hükümeti ve uluslararası kurumların bu saldırıların durdurulması için derhal devreye girmesini istiyoruz.
İbrahim Abdullah Ahmed (Sunê Köyü sakini): Bombardıman esnasında 2 çocuğum bahçedeydi. Bizim evin camları kırıldı. Havan bahçenin yanına vurdu. O anda nasıl bahçeye gidip çocuklarımı aldım ben de hatırlamıyorum. Hemen köyden uzaklaştık. ‘PJAK’ı vuruyoruz’ diyorlar. Kimse bu yalana inanmasın. Gerillalar büyük bir direniş sergileyerek, Kürdistan’ı koruyor. PJAK’lı gerillalara teşekkür ediyoruz, onlar bizi koruyor. PJAK’a terörist diyorlar, asıl terörist İran devletidir.
Xelil İbrahim (Zewke Köyü sakini): Saldırı Kürtlerin kazanımlarını hedefliyor. Bütün Kürtlere yöneliktir. Gerillalar bahanedir. İran aslında dört parçadaki Kürtlerin durumundan rahatsız. Güney’de bir kazanım var, Kuzey’de ve Güneybatı Kürdistan’da gelişmeler yaşanıyor. İran Doğu Kürdistan’da yaşanacak gelişmelerden korktuğu için bu saldırıları düzenliyor.

Mam Şêxî Serxankî: Gerillalara teşekkür ediyorum. Allah onların yardımcısı olsun. Herşeyimizle onların yanındayız. Ben eğer yaşlı olmasaydım, silahımı alıp cepheye giderdim. İran’ın amacı bizi buralardan çıkarmaktır. Eğer İran’ın saldırıları devam ederse silahım var, toprağımı ve Kürdistan’ı korurum. Hiçbir yere gitmiyorum.

ANF/KANDİL