UMUT ARARAT / ROJNEWS / QENDÎL
KJAR Koordinasyonu üyesi Dîlan Cûdî, İran ve Rojhilat’ta yaşanan toplumsal krizin kadınlara yansımasını değerlendirdi. İran toplumunun büyük bir kesiminin ve kadınların değişim istediğini ve bu yönde arayışlar içerisine girdiğini belirten Cûdî, rejimin ise geçmişten beri değişimden çok korktuğunu dile getirdi. İran rejiminin kadınların değişim gücünden korktuğu için sert yöneldiğini kaydeden Cûdî, kadın intiharları ve kadın katliamlarının birincil sebebini buna bağladı. KJAR Koordinasyon Üyesi, “İran’da kadın intiharları ve kadın katliamlarının önde gelen sebebi devletin cinsiyetçi siyaset anlayışıdır. Çocuk yaşta evliliklerin de başta gelen nedenlerinden biridir. Ama kadınların kendilerini öldürmek yerine birlik olup, hakları için mücadele etmeleri gerekir.”
‘Celaliyan’ı örnek alın’
Yıllardır İran zindanlarında direnen Zeyneb Celaliyan’ın direnişine dikkat çeken Cûdî, en doğal haklarını bile elinden alan İran rejimine karşı kadınların Celaliyan’ın direnişini örnek almaları gerektiğini kaydetti.
‘Penahî’yi büyük sahiplenelim’
Cûdî, İran rejimi tarafından idam cezasına çarpılan ve her an idam edilmesi tehlikesiyle karşı karşıya olan Ramin Hisên Penahi’nin ise büyük sahiplenilmesi, özgürlüğü için daha büyük kampanyaların başlatılması gerektiğini söyledi.
‘Birlikle başarabiliriz’
Rojhılat ve İran’da kadınların mücadelesini büyütmesi gerektiğini yineleyeb KJAR Koordinasyon Üyesi Cûdî, “Biz direnmeden, istemeden kimsenin bizim haklarımızı vermeyeceğini bilmemiz gerekir. Ancak kendi gücümüzle, direnişimizle özgürlüğe kavuşabiliriz. Birlikle, bir arada olmakla başarabiliriz” diye konuştu.