Irkçılığı affetme, aldığı canları unutma!

Dünya Haberleri —

.

.

  • Altıncı ayını dolduran Hanau katliamı henüz bütün yönleriyle aydınlatılmış değil. Aileler, yaşanan olayda polisin ihmali olduğunu söylerken, yapılmak istenen merkezi eylem “pandemi” gerekçesiyle sınırlandırıldı. Çoklu mitingler şeklinde düzenlenen anma etkinliklerinde ırkçılığa karşı durma çağrıları yapıldı.

 

DİLAN KARACADAĞ

Bundan 6 ay önce, 19 Şubat 2020’de, Almanya’nın Hanau kentinde, Alman faşisti Tobias Rathjen tarafından 9 genç katledildi. Katliamın ardından, başta katledilenlerin aileleri olmak üzere, bazı ırkçılık karşıtı kurumların da yardımıyla “19 Şubat İnisiyatifi” adlı bir oluşuma gidildi. Bu inisiyatif tarafından, 22 Ağustos Cumartesi günü kitlesel bir eylem ve ardından miting planlanmıştı. Almanya’nın yaklaşık 30 kentinden otobüslerin gelmesi beklenirken Cuma akşamı eylem “koronavirüs enfekte sayıları yüksek“ gerekçesiyle yasaklandı. Makamların bu yasağı, siyasi bir karar olarak değerlendirildi ve aynı akşam alternatif eylemler düzenlendi. Hanau kentininin yanı sıra Frankfurt’ta 11 merkezde olmak üzere yaklaşık 30 kentte ufak çaplı eylemlere binlerce kişi katıldı. Paralelinde sosyal medya üzerinden canlı yayın gerçekleştirildi.

“Hatırlama, adalet, aydınlatma ve yaptırım” talepleriyle Hanau’da düzenlenen miting, saat 15.00’da başladı. Buradaki eylemin 249 kişi ile sınırlandırıldığı açıklandı. Bu sayının dışındakiler mitingi çevreden takip ettiler. Korona tedbirleri çerçevesinde, başta katledilenlerin aile ve akrabaları olmak üzere, toplam 500 civarında kişi katıldı.

‘Sorumlular ceza almalı’

Katledilen gençlerden Gökhan Gültekin’in abisi Çetin Gültekin, katliam öncesi katil zanlısı Tobias Rathjen’in makamlar tarafından bilinmesine tedbir alınmadığını belirterek, İçişleri Bakanı Peter Beuth’un istifasını istedi. Gültekin, Bauth’un “Polis kusursuz bir hizmet vermiştir” dediğini aktaran Gültekin “tüm ihmaller aydınlatılmalı ve sorumlu olanlar gerekli cezayı almalı“ diye konuştu. Gültekin’in istifa talebi, kitle tarafından yoğun alkışlarla karşılandı.

‘Söz verenler nerede?’

Katledilen Kürt genci Ferhat Unvar’ın annesi ve kardeşlerinin yaptıkları konuşmalarda defalarca ırkçılığa maruz kaldıklarını belirtti. Aile üyeleri, 19 Şubat katliamının aydınlatılmasını istedi.

Katliamda yaşamını yitiren Hamza Kurtovic’in kız kardeşi Alija Kurtovic, “Katilin herhangi bir engel olmaksızın savaş eğitimine katılmasına nasıl izin verildi? Savcılığa ırkçı zihniyeti içeren katliam düşüncelerinin yazılı olduğu mektuplar nasıl ciddiye alınmadı? Bugün bu soruların cevabını almak için buradayız” diye konuştu.

Sedat Gürbüz'ün annesi Emiş Gürbüz de duygularını şöyle ifade etti: “İlk birkaç gün herkes bizimle dayanıştı, destekledi; büyük sözler verdi. Şimdi altı ay sonra merak ediyorum; bugün neredeler? Verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı. Biz aileler olarak basına bu kadar konuşmasak, olayın peşini bıraksaydık, belki bugün bize kulak veren bile olmayacaktı.“

Kolektif hareket güç veriyor

Eyleme katılan ve gazetemize demeç veren Güney Kürdistanlı Alman Siyaset bilimci Dastan Jasim, mitingin kendisi için bir mücadele alanı olduğunu belirtti. Jasim, “Yapılan konuşmalarda yaşanan acı dışında ırkçılığa, islamafobiye ve sistemin sorunlarına eleştiri yapılması çok iyi oldu. Aile ve yakınların kolektif hareket etmesi onları güçlü kılıyor” diye konuştu.

Miting programı, hayatını kaybeden gençlerin aile ve arkadaşlarının konuşmaları ile sınırlandırıldı. Hiçbir siyasetçi ve örgüt temsilcilerine yer verilmedi. Miting, 9 gencin isminin okunması ve saygı duruşuyla sona erdi.

 

Frankfurt’ta çoklu miting

ŞAHİN BOZLAR

Almanya’nın Frankfurt kentinde 19 Şubat günü Hanau’da katledilen 9 kişi için kent merkezinin birçok noktasında mitingler düzenlendi. Hanau’da yapılması planlanan yürüyüşün koronavirüs gerekçesiyle iptal edilmesi üzerine, antifaşistler tarafından Frankfurt kentinin birçok noktasında miting düzenlendi. Her miting alanında Hanau’da katledilen 9 kişinin siyah-beyaz fotoğrafları taşındı.

Ayrıca kimi noktalardan görüntülü kimi yerde görüntüsüz canlı bağlantılar kurularak tüm mitingler Hanau mitingi ile bütünleştirildi.

Alte Oper’deki mitingde yapılan konuşmada pandemi gerekçesiyle iptal edilen yürüyüşün hiçbir haklı gerekçesi olmadığına dikkat çekilerek, pandemiyle birlikte yeni bir sistemin hayata geçirilmeye çalışıldığına vurgu yapıldı.

Paulusplaz’da yapılan mitingde ise Hanau katliamında şüphelerin giderek arttığı belirtilirken, polisin geç harekete geçmesi, tanıkların ciddiyetle dinlenmemesi konularında yetersizlikler yaşandığı hatırlatıldı.

Hauptwache’da yapılan miting ise en çok katılımın olduğu miting alanıydı. Burada yapılan konuşmalarda ırkçı saldırılara dikkat çekilerek ve birlikte mücadelenin önemine değinildi.

Stuttgart’ta Hanau mitingi

Almanya’nın Stuttgart kentinde bir araya gelen onlarca sol örgüt bileşenleri Hanau katliamını protesto etti.

Stuttgart Rotebühlplatz’da altı ayını geride bırakan Hanau katliamı birçok sol örgütün bir araya gelmesiyle bir miting yapıldı.

Mitingde Die Linke Stuttgart meclisinde Aynur Karlıklı bir konuşma yaptı. Karlıklı Hanau katliamında yaşamını yitirenleri andı. Mitinge Alman sol örgütlerde destek verdi.

19 Şubat'ta ne olmuştu?

19 Şubat tarihinde Almanya’nın Hanau kentinde Ferhat Unvar, Gökhan Gültekin, Hamza Kurtović, Said Nesar Hashemi, Mercedes Kierpacz, Sedat Gürbüz, Kaloyan Velkov, Vili Viorel Păun ve Fatih Saraçoğlu isimli gençler ırkçı Tobias Rathjen tarafından katledildi.

fotoğraflar: DİLAN KARACADAĞ/NİHAL BAYRAM/ŞAHİN BOZLAR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.