‘Irkçılık Karşıtı Hafta’da Kürt düşmanı ırkçılık!

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Almanya’nın Dresden kentinde faaliyetlerini sürdüren Kürdistan’da Barış İnisiyatifi, Alman-Kürt Dostluk Derneği ve UTA Kadın Meclisi, belediyenin düzenlediği “Irkçılığa Karşı Uluslararası Hafta” etkinliğinden çıkarıldı. Gerekçe: PKK’ye yakınlık!

Dresden Alman-Kürt Dostluk Derneği ve UTA Kadın Meclisi, Dresden’deki Kürtler tarafından, Kürdistan’da Barış İnisiyatifi ise Kürt halkıyla dayanışma içindeki enternasyonalistler tarafından kuruldu. Üç örgüt, Dresden Belediyesi’nin her sene düzenlediği, bu yıl da 15 Mart-6 Nisan arasında düzenlenecek “Irkçılığa Karşı Uluslararası Hafta” kapsamında bir etkinlik düzenlemek istiyordu. Bu hafta kapsamında yapılan etkinliklerde Kürtler, geçtiğimiz yıllarda da farklı etkinliklerle yer almıştı.

Önce onay, sonra ret
Kürtler ve dostlarının bu sene düzenleyeceği etkinliğin konusu, Alman polisleri tarafından 1994 yılında Hannover’de öldürülen 16 yaşındaki Kürt genci Halim Dener’e ilişkin yeni çıkan kitap olacaktı. Organizatörler, ilk olarak etkinliğin hafta kapsamında düzenlenmesine onay verdi; ancak etkinliğin gerçekleşmesine kısa bir süre kala Kürdistan’da Barış İnisiyatifi, basit bir email ile bilgilendirildi: “Sizi etkinlikten çıkarıyoruz; keza Anayasayı Koruma Örgütü, sizi ‘PKK’nin alt örgütü’ olarak sınıflandırıyor.”
Dresden’de faaliyet yürüten UTA Kadın Meclisi’nin “kamuya yararlı kuruluş” unvanı da kısa süre önce aynı gerekçeyle elinden alınmıştı.

Dresden’deki üç örgütün yazdığı açık mektup,
belediyeye posta yoluyla gönderildi ve belediye önüne asıldı.

Münferit değil sistematik
Etkinlik programından çıkarılan üç örgüt, kentin belediye başkanları ile eyalet ve kent meclisindeki milletvekillerine bir açık mektup yazdı.
“Yapılan münferit vaka ya da yanlışlık değil; aksine Almanya’daki Kürtlere yönelik korkutma girişimlerine, saldırılara ve hakaretlere bir örnektir” denilen mektupta şu ifadelere yer verildi:
* Bir göçmen topluluğunun, Kürtlerin “Irkçılığı dile getirmek - Dayanışma göstermek” sloganıyla yapılan bir etkinlikten dışlanması, bizim için tamamıyla anlaşılmazdır. On yıllardır savaşla, soykırımla, sürgünle ve baskıyla baş başa yaşayan insanları sorunlarını dile getirme şansından mahrum bırakmak, “dayanışmacı” olmaktan başka her şeydir. Bu da ırkçı normalliğin bir parçası.

Alman dış politikasının sonucu
* Kent yönetimi, kararına gerekçe olarak, Dresden Kürt-Alman Dostluk Derneği’nin PKK’ye yakınlığını gösteriyor. Kısaca, PKK’nin Almanya’da yasak olduğuna vurgu yapılıyor. Bu yasak, Alman dış politikasının Türk rejimiyle sürekliliği olan dış politika ilişkilerinin bir sonucudur. Hakikat, PKK’nin Türkiye’de bir silahlı çatışmanın tarafı olduğu ve bir ‘terör örgütü’ olmadığıdır. Belçika’nın en üst mahkemesi de Mart 2019’da PKK’nin hiçbir biçimde terör eylemleri gerçekleştirmediğini karar altına alarak Avrupa Birliği’nin bu listesinin temelini ortadan kaldırmıştı.

Tek gerekçe: YJK-E bayrağı
* Anayasayı Koruma Örgütü’nün Dresden Kürt-Alman Dostluk Derneği’ni “PKK’nin alt örgütü” olarak tanımlamasının tek gerekçesi, 3 Mayıs 2019’da gözetledikleri bir bilgilendirme standı çalışmasında YJK-E bayrağı açılmasıdır. Bunun anlamı şudur: “Irkçılığa Karşı Uluslararası Hafta” etkinliğinden iki yıl önce derneğin bir bilgilendirme standında açıldığı öne sürülen, Anayasayı Koruma Örgütü Saksonya Eyalet Dairesi tarafından PKK’ye yakın olduğu söylenen bir örgütün bayrağı nedeniyle dışlanıyoruz. Ama bu örgüte, yasak varoluşu dışında, aynı daire tarafından hiçbir yasadışı eylem isnat edilmiyor.

Özür dileyin
“Bu mücadeleyi sürdüren insanlara ve örgütlere güvensizlik ve baskı değil, saygı, tanıma ve teşekkür borçluyuz” denilen açık mektupta şehir yönetiminin yanıtlaması üzere sorular sıralanıp yönetimden Dresden ve Almanya’daki Kürtlerden bu karar nedeniyle özür dilemesi talep edildi. DRESDEN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.