‘İsa şehit olmuş’ dediler

HPG'li İsa Kurtay’ın babası Yusuf Kurtay

HPG'li İsa Kurtay’ın babası Yusuf Kurtay

  • Türk ordusunun kimyasal silah saldırısında şehit düşen 11 gerilladan İsa Kurtay’ın babası Yusuf Kurtay, "Eve gittiğimde ‘İsa şehit olmuş’ dediler. 11 arkadaşın kimyasaldan şehit olduğunu söylediklerinde sanki ben de onlarla beraber öldüm” dedi. 

HPG'li İsa Kurtay’ın babası Yusuf Kurtay, oğlunun kimyasal silahla şehadetini kabullenemediğini söyledi.

HPG BİM, 27 Aralık'taki açıklamasında Türk ordusunun Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerinde dönük saldırılarda kimyasal silah kullanımı nedeniyle 11 gerillanın şehit düştüğünü açıkladı. Son açıklanan isimlerle birlikte kimyasal silah kullanımı sonucu şehit düşen gerilla sayısı 55'e çıktı. İsa Kurtay (Sefkan Adar) da son açıklamada ismi yer alan gerillalardandı. Îdir’ın Qulp (Tuzluca) ilçesine bağlı Nerzivan köyünde 1983’te dünyaya gelen Kurtay, 1994’te ailesiyle birlikte İstanbul’a göç etti. Kurtay, ağabeyi Muhammed Kurtay’ın 2016'da Kobanê direnişinde şehit düşmesinin ardından "Ağabeyimin şehit düştüğü yere gidip ziyaret edeceğim” diyerek, Kobanê’yi ziyaret etti. Ancak dönüşte Riha’da tutuklanarak, cezaevine gönderildi. Yaklaşık 2 buçuk yıl kadar cezaevinde kalan Kurtay, tahliye edildikten sonra 10 Ocak 2019’da PKK’ye katıldı.  

Kurtay’ın babası Yusuf Kurtay, oğlunun mücadelesi ve kimyasal saldırılara dair MA'ya konuştu. Oğlunun yaşamı boyunca haksızlığa karşı mücadele verdiğini belirten baba Kurtay, "Asla kendisine yapılan hakareti kabul etmezdi. Ağzındaki ekmeği çıkartıp arkadaşına verebilirdi. Kimse ondan dolayı incinmedi. Hiçbir insana hakaret etmezdi. Öyle bir insandı. Biri ona karıştığı zaman da ondan kurtulamazdı. Çok çalışkan bir insandı. Asla kendi bildiğinden dönmezdi. İlla kendi dediğini yapardı” dedi.

91 gün açlık grevinde kaldı

Oğlunun Kobanê'ye gittikten sonra tutuklanma sürecini hatırlatan Kurtay, şunları söyledi: "2016’da gitti, gelmedi. Bir polis, Urfa’da bir karakoldan aradı, ‘İsa bizim elimizde’ dedi. 2-2 buçuk yıl kadar cezaevinde kaldı. Cezaevinde açlık grevine girdi ve 91 gün açlık grevinde kaldı. O açlık grevinden sonra çok hastalandı. Tahliye olup eve geldiğinde çok zayıflamıştı, perişan olmuştu. Özel hastaneye götürdük, ilaç kullandı. Ondan sonra üç ay evde kaldı, 10 Ocak 2019’da da gitti. İsa haksızlık gördü. O zulmü, hakareti kabul etmedi. Cezaevinde ne gördüyse, ne yaşadıysa, ne öğrendiyse, kafasında ne kaldıysa çıktı ve o yolu seçti.”

Onlarla beraber öldüm

Oğlundan PKK’ye katıldıktan sonra bir daha haber alamadıklarını aktaran Kurtay, oğluna dair acı bir haber almamak için uzun süre haber kanallarına bakmadığını söyledi. İsviçre'de yaşayan oğlunun anneyi arayarak haberi verdiğini ifade eden Kurtay, "Eve gittiğimde ‘İsa şehit olmuş’ dediler. 11 arkadaşın kimyasaldan şehit olduğunu söylediklerinde sanki ben de onlarla beraber öldüm” dedi. 

Oğlunun kimyasal silahla şehit edilmesini bir türlü kabul edemediğini dile getiren baba Kurtay, "O kadar zoruma gitti... Bu yasak şeyleri nasıl bu insanlara karşı kullanıyorlar? İnsan hakları nerede, neden herkes seyirci kalıyor?” şeklinde konuştu.  Kurtay, kimyasal silah kullanımına dair kamuoyundaki tartışmaları uzun zamandır yakından takip ettiğine işaret ederek, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasını hatırlattı. Kurtay, "Bu araştırılsın’ demek suç mu? O insanın suçu neydi de cezaevine attılar? Allah kabul etmez” dedi. İSTANBUL

 

*****

Çemço'ya 13 kez kimyasal

Türk ordusu Çemço bölgesi yakınlarındaki gerilla direniş mevzilerini 13 kez kimyasal silahlarla bombaladı.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, devam eden savaşla ilgili şu bilgiler verildi:

* Türk ordusu, 2 Ocak saat 13.00’ten gece saatlerine kadar Amediyê’nin Şêladizê nahiyesine bağlı Çemço bölgesi yakınlarındaki gerilla direniş mevzileri 13 kez kimyasal silahlarla bombaladı. Aynı zamanda plastik malzeme ve araba lastikleri yakılarak çıkan zehirli dumanlar direniş mevzilerine yönlendirildi.

* Türk savaş uçakları, 2 Ocak’ta Garê’nin Gundê Kanîsarkê çevresi ve Deşta Kafya alanını 6 kez bombaladı.

* Amediyê ilçesi yakınlarındaki Girê Hakkarî Direniş Alanı ile Şêladizê nahiyesine bağlı Çemço bölgesi ve Sîda köyü yakınlarındaki gerilla direniş mevzileri, obüs, tank ve ağır silahlarla onlarca kez bombalandı.BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.