
PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, “Biz rejime karşı direndik ve topraklarımızdan çıkardık, devletlerin önünde duramadığı DAİŞ terörüne karşı savaşıyoruz. Açıkça söylüyoruz; bize kim dokunmak isterse ona karşı kendimizi savunuruz” dedi.
PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, YPG’nin Girê Sipî’deki (Tel Abyad) DAİŞ işgaline son vermesinin ardından Türk devletinin “sınır güvenliği” yalanına sarılarak Rojava’yı işgal girişiminde bulunma çabalarını ANF’ye değerlendirdi.
Türk devletinin Rojava’yı işgale kalkışmasının hem Türkiye hem de bölge için felaket yaratabileceğini vurguladı. Muslim, “Türkiye kendi iç politikaları gereği bazı yerlere mesaj vermek istiyor. Böyle bir operasyona kalkışacaklarını zannetmiyorum. Türkiye’den gelişebilecek herhangi bir müdahale bölgedeki durumu daha da karıştırır” dedi.
Doğru olmaz
Muslim, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un söylemlerinin ve askerin yaklaşımının daha gerçekçi olduğunu belirterek, işgal girişiminin uluslararası hukuka haykırı olacağını ifade etti. Muslim şunu belirtti: “Bölgedeki güçlere ve NATO’ya rağmen NATO üyesi Türkiye’nin bir operasyona kalkışması doğru olmaz. Rusya zaten herhangi bir operasyona karşı nelerin olacağını açıkladı bunlar dikkate alınmalı.”
Etnik temizlik yalanı
Türk devletinin sınır dışı saldırıya hiçbir haklı gerekçe bulamadığı için YPG’nin “Türkmenlere karşı etnik temizlik” yaptığı gibi yalan iddialara sarıldığını ifade eden Muslim, “Ortaya atılan bu iddiaların daha önce de gerçek olmadığını onlarca kez dile getirdik. Birçok bölgede Kürtler, Türkmenler birlikte eşit ve kardeşçe yaşıyor. Birçok Türkmen belli bölgelerde hem YPG içerisinde hem de Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) içerisinde yer alarak DAİŞ’e karşı kendisini savunuyor” şeklinde konuştu.
Konuşturdukları temsilci değil
Türkiye’nin yalancı bir siyaset tarzı izlediğini dile getiren Muslim bilinçli bir şekilde Türkmen temsilcileri diye konuşturdukları kişilerin bölgede yaşayan Türkmenler tarafından tanınmadığını belirtti. Girê Sipî ve Cerablus’daki Türkmen temsilcilerin Türkiye’nin PYD’ye karşı etnik temizlik iddiasını yalanladığını da kaydeden Muslim, şunları söyledi: “Türkiye bazı Türkmenleri çıkarıp öğrettikleri yalanlar üzerinden konuşturuyor. Bu konuşan Türkmen temsilcilerini bölgede yaşayan Türkmenler ne tanıyor ne de kabul ediyor. Bu Türkmenler bizim denetimimiz dışındaki bölgelerden getirilip bilinçli bir şekilde konuşturuluyor. Bunlar gitsin sorumlu oldukları bölgelerdeki Türkmenleri savunsunlar. Birlikte yaşadığımız bütün alanlarda halklar eşit ve kardeşçe yaşıyor. Bizim siyasetimiz de bunu gerektiriyor.”
Girî Sipî‘nin kurtarılmasını hazmedemiyor
Girê Sipî’nin DAİŞ çetesinden temizlenmesini Türkiye’nin kaldıramadığını dile getiren Muslim, “2 yıldır Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Türkmenler DAİŞ tarafından katlediliyor ama Türkiye’nin sesi çıkmıyordu. Şimdi Tel Abyad, DAİŞ’ten temizlendi diye ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Adeta bir gerekçe yaratmak için çırpınıyorlar” dedi.
Kendimizi savunuruz
Türk devletinin yapacağı herhangi bir sınır dışı operasyonu veya işgal girişimini asla kabul etmeyeceklerini vurgulayan Muslim, şöyle devam etti: “Rejime karşı direnerek bu güçleri bölgeden çıkardık, devletlerin bir gün bile önünde duramadığı DAİŞ terörüne karşı eşi benzeri görülmemiş direnişler göstererek iki yıldır savaşıyoruz. Açıkça söylüyoruz; kim bize dokunmak isterse ona karşı kendimiz savunuruz.”
SERKAN DEMİREL/ANF/HABER MERKEZİ