İşgale hazırlananı sandığa gömelim

Cizîr Newroz/Foto:MA

Cizîr Newroz/Foto:MA

  • Tetwan’daki Newroz kutlamasında konuşan DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, “ABD ve Irak arasında mekik dokuyarak savaş senaryosu yazanları; AKP-MHP iktidarını, ortağı Eregenekon’u ve bölgedeki Hizbulkontra’yı 31 Mart seçimlerinde sandıklara gömeceğiz” dedi.
  • Cizîr’de konuşan DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır ise şunları söyledi: “Her gün Kürt halkını tehdit ediyorlar. Bilsinler ki onlar o tufana tutulacak. Kürt halkı önderine, diline, kimliğine, toprağına sahip çıkıyor. Kürtlerin silesini 31 Mart’ta alacaklar. Artık kimse özgürlük meşalelisini söndüremeyecek.” 

Mazlum Doğan’ın memleketi Dep’te (Karkoçan) 15 Mart’ta başlayan bu yılki merkezi Newroz kutlamaları, dün de Kuzey Kurdistan’ın Erdîş, Elkê, Cizîr, Hezex, Îdir, Çewlig, Tetwan, Wêranşar, Gever, Qoser ve Sêrt kentleri ile Çanakkale, Manisa, Mersin, Aydın ve Konya'da on binlerin katılımıyla devam etti.

 

 

TETWAN

Bedlîs’in (Bitlis) Tetwan (Tatvan) ilçesindeki Newroz kutlamasının adresi, Fuar alanıydı. Kadınlar, gençler ve çocuklar ulusal elbiseleriyle Newroz alanına aktı. Saygı duruşunun ardından söz alan Tetwan Belediyesi Eşbaşkan Adayı Belkiza Beştaş Epözdemir, kış, yağmur, çamur dinlemeden her zaman alanlarda olduklarını belirterek, önümüzdeki seçimin öneminin vurguladı. Eşbaşkan Adayı Mümin Erol da Kawa'nın Dehaq'a karşı mücadelesinin bugün de devam ettiğini dile getirerek, “31 Mart seçimlerini kazanacağımızı, bu coşkunuzla kanıtladınız" dedi.

Konuşmasının başında avukat Şevket Epözdremir ve Feqî Huseyin Sağniç’i anan DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, “Garzan mezarlığındaki cenazeleri plastik kutularla Kilyos’a kaldırımın altına taşıyanlar, ölümüze bile saygı duymayanlar, mezarlarımızı tahrip edenler utanmadan gelmiş bir de Kürdistan’da oy istiyor. Kürt’ün iradesini yok sayan, belediyelerini gasp eden, siyasi darbeyle seçme ve seçilme hakkını elinden alan bu iktidar nedir?” diye sordu.

Kürtlerin gasp edilen haklarının iadesinin, seçimden seçime hatırlanacak bir sorun olmadığını vurgulayan Hatimoğulları, “bu halk, 40 yıldır bedel ödüyor. Bugün bu alandaki değerli halkımızın neredeyse ailesinden en az bir şehit, en az bir gözaltı, en az bir tutsak, en az bir yargısız infaz var. Bir kez daha diyoruz ki; Kürt sorunu demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülmelidir” diye konuştu.

Halka sandıkları koruma çağrısı yapan Hatimoğulları, şöyle devam etti: “Bizi katledenleri, Rojava’daki kardeşlerimize SİHA’larla saldıranları, ABD ve Irak arasında mekik dokuyarak savaş senaryosu yazanları; AKP-MHP iktidarını, ortağı Eregenekon’u ve bölgedeki Hizbulkontra’yı 31 Mart seçimlerinde sandıklara gömeceğiz.” 

Konuşmaların ardından Newroz programı, sanatçı Kadir Çat’ın seslendirdiği stranlar, halay ve sloganlarla devam etti. 

 

 

CIZÎR

Şirnex’in Cizîr ilçesindeki Newroz kutlaması erkenden başladı. Alana ulaşanlar, polis tarafından oluşturulan arama noktalarında bekletildi. Burada saatlerce bekletilen yurttaşlar üst aramasından geçirildikten sonra alana girebildi. Yeşil, sarı, kırmızı renklerdeki fular ve kıyafetlerin alana sokulmasına engel olan polisler, alana şapka ile girilmesine de izin vermedi. Kutlamaya gelenler arasındaki kadınların çoğunlukla kiras û fîstan; gençlerin ise şal û şepik giydikleri görüldü. PKK bayrakları ve Abdullah Öcalan'ın posterlerinin açıldığı kutlamada kitle sık sık "Bê Serok jiyan nabe", "Bijî Serok Apo" sloganları attı. 

Program, saygı duruşuyla başladı. Bu sırada "Çerxa Şoreşê" marşı okundu. Sanatçı Welat'ın ardından konuşan DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Newroz'un Cizîrliler için farklı ve önemli bir anlamı hatırlattı. Doğan, şunları söyledi: ”Newroz, 92’nin ruhudur. Mücadelenin ve özgürlüğün kenti; bugün bu alanda bir kez daha Kürtlere boyun eğdiremediklerini ve baş eğdiremediklerini gösterdiniz. Cizîr bir kez daha iradesine ilişkin kararını verdi. Kürtlerin üzerinde yürütülen bu politikaya karşı cevabımız nettir. 31 Mart seçimlerinde asker ve polisleri getirerek farklı bir sonuç beklentiniz olsa bile Cizîr sandıkları patlatacak. Şirnex’i hileyle aldılar ama bir kez daha buna izin vermeyeceğiz."

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın geçmiş yıllardaki Newroz değerlendirmeleri de okundu. Newroz ateşi yakıldı. Sanatçı Hivron'un sahnesinin ardından Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Keskin Bayındır, halka seslendi: “Her gün Kürt halkını tehdit ediyorlar. Bilsinler ki onlar o tufana tutulacak. Kürt halkı önderine, diline, kimliğine, toprağına sahip çıkıyor. Milyonlarca insan Newroz alanlarında özgürlük çağrısı yapıyor. Kürtlerin silesini 31 Mart’ta sandıklarda alacaklar. Artık kimse özgürlük meşalelisini söndüremeyecek. Başaracağız, kazanacağız.” 

Konuşmaların ardından Koma Sorjiyan’ın şarkılarının seslendirmesiyle Newroz kutlaması sona erdi.

 

 

ERDÎŞ

Wan'ın Erdîş (Erciş) ilçesinde Newroz kutlaması için binlerce kişi Deniz Feneri alanında bir araya geldi. Önceki gece başlayan  kar yağışı nedeniyle köy yollarının kapandığı ilçede, halk olumsuz hava koşularına rağmen Newroz alanına akın etti, gelenler alana sığmadı.

Saygı duruşu ve Newroz ateşinin alkışlar eşliğinde yakılmasının ardından konuşan DEM Parti Erdîş Belediyesi Eşbaşkan Adayı Güler Temel, “Newroz coşkusuyla 31 Mart seçimlerine gidiyoruz. Bizler bu coşkumuzu seçimlerde göstererek, kendimizi de kentlerimizi de beraber yöneteceğiz” dedi. Eşbaşkan Adayı Baran Bilici ise “Bu soğuklara rağmen alanı doldurmanız büyük bir zaferle seçimleri kazandığımızı gösteriyor. Gecemizi gündüzümüze katarak onları tarihte görmedikleri kadar büyük bir yenilgiye uğratacağız. 31 Mart’ta kayyumlara ‘Siwar hatin peya çûn’ diyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

DBP İl Eşbaşkanı Harun Okay ise “Dağlarda, ovalarda, zindanlarda direniş var. Önder Apo’yu özgürleştirene kadar direnmeye devam edeceğiz” diye konuştu.  

Konuşmaların ardından Aryen Kom ve Şehrîbana Kurdî sahne aldı.

 

QOSER

Mêrdîn’in Qoser (Kızıltepe) ilçesindeki Otogar Meydanı’nda toplanmaya başladı. Bariyerlerle çevrilen alanın etrafında toplanan yurttaşlar, alana sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde giriş yapamaya başladı. Bu Newroz’da gençlerin katılımı dikkat çekti. Zafer işaretleri ve "Bijî Newroz" sloganı eşliğinde kalabalık gruplar halinde alana giriş yapan yurttaşlar, ellerinde DEM Parti flamaları ile alandaki yerlerini almaya başladı. Polis kontrol noktasında sarı, kırmızı ve yeşil renklere izin verilmezken, halkın ısrarı ile binlerce kişi renkleri ve dillerinde "Bijî Serok Apo", "Jin jiyan azadî" ve "Bijî berxwedana zindana" sloganlarıyla alandaki yerini aldı.

 

GEVER

Colemêrg'in Gever (Yüksekova) ilçesinde bulunan Yeni Şehir Stadyumu'ndaki kutlamaya, binlerce kişi, soğuk ve yağışlı havaya aldırış etmeden katıldı. Newroz’un kutlandığı alan, DEM Parti’nin sarı, kırmızı ve yeşil renkli flamalarıyla süslendi.

 

 

WÊRANŞAR 

Riha'nın Wêranşar (Viranşehir) ilçesinde binlerce yurttaş, "Bijî serok Apo" sloganlarıyla Newroz alanına aktı. Şırnak Mahallesi'ndeki Newroz alanında yapılan kutlamaya coşku hakimdi. Kutlamada DEM Parti Gençlik Meclisi “Bêgoman mizgîniya serfirazîyê ye”, “Rabe zu ji xew şîyar be” ve “Sen baharın açmamış çiçeğisin Kemal” yazılı pankart açtı. “Bijî serok Apo”, “Jin jiyan azadî” sloganlarının dinmediği kutlamada, saygı duruşunun ardından Newroz ateşi, Barış Anneleri tarafından yakıldı. Wêranşar Belediye Eşbaşkan Adayları Bedriye Yorgun ve Serhat Dicle İnan ile DEM Parti Riha Büyükşehir Beldiye Eşbaşkan Adayları Celaleddin Erkmen ve Gülşen Özer,  halkı selamlayarak, kısa birer konuşma yaptı.

DEM Parti Riha Milletvekili Dilan Kunt Ayan, “Kürt halkı bin yıldır direniyor. Karşımızda ceberut bir iktidar var. Bu meydan, Kürt halkının özgürlük mücadelesi önünde kimsenin duramayacağını gösteriyor. Bu halk hiçbir zaman başını eğmedi. Dehakların torunlarına Kawa’nın torunları olarak sesleniyoruz; sizin önünüzde başımızı eğmeyeceğiz. Demokratik bir çözüm için İmralı’nın kapıları açılmalı. Sayın Öcalan özgür olmadan kalıcı bir barış düşünülemez” şeklinde konuştu. 

DEM Parti Eşbaşkan Yardımcısı Tayip Temel ise “Önümüzdeki seçim Kürtler ve Kürt düşmanları arasında olacak” diyerek, şunları ifade etti: “Biz hem Wêranşar hem de Büyükşehir belediyesini alacağız. DEM Parti dışında kimseye oy vermeyeceğiz. Yapılan algılara kulak asmayın. 31 Mart’ta DEM Parti zaferini kutlayacağız. Hiçbir parti ile bir temasımız yok, kimseye verecek bir tane oyumuz bile yok.”

Kutlama sanatçı Hediye Kalkan’ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halayalar eşliğinde son buldu.

 

 

ELKÊ

Elkê (Beytüşşebap) ve köylerinde iki gündür etkili olan kar yağışı ulaşımı engellemesine rağmen yurttaşlar yürüyerek Newroz alanına ulaştıi. Katoye Jirkî eteklerinde yapılan kutlamaya, kadın, erkek ve çocuklar yöresel kıyafetleriyle katıldı. Newroz’a HDP Eşbaşkanı Cahit Kırkkazak, DEM Parti ve Şirnex Milletvekili Nevroz Uysal Aslan da katıldı. 

Gazetemiz baskıya hazırlanırken diğer kentlerdeki kutlamalar da devam ediyordu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.