İşgale karşı Lozan'dan Cenevre'ye

Yurt Dışı Haberleri —

Lozan/Cenevre yürüyüşü

Lozan/Cenevre yürüyüşü

  • Türk devletinin Kürdistan’a yönelik düzenlediği işgal ve soykırım saldırılarına karşı Cumartesi günü start alan Lozan-Cenevre yürüyüşü devam ediyor.

 

Türk devletinin Kürdistan'a yönelik işgal ve Kürt halkına yönelik soykırım saldırılarına karşı Defend Kurdistan (Kürdistan’ı Savun) öncülüğünde düzenlenen 3 günlük yürüyüş Cumartesi günü Lozan’da start aldı.

Fransa, Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden 4 Parça Kürdistan’dan Kürdistanlılar, İsviçreli, Türkiyeli ve Kürdistanlı siyasetçiler, sivil toplum örgütleri, devrimci kurumlar, sanatçı, yazar, akademisyen dahil yüzlerce kişi Lozan Antlaşması’nın imzalandığı Château d'Ouchy binası önünde bir araya geldi.

Yürüyüş öncesi bir konuşma yapan KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus “Bizler, bugün Avrupa devletlerinin ortaklılığıyla süren işgal ve soykırım saldırıları ve KDP ortaklığına karşı gerillanın direnişine sahip çıkarak Kürt Ulusal Birliği'nin sağlanması temelinde mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Aydar’dan Almanya’ya tepki

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar da “Bugün Lozan Antlaşması’nın yapıldığı bina önünden Cenevre Birleşmiş Milletler önüne yürüyoruz. 100 yıl önce imzalanan antlaşma bizim açımızdan yok hükmündedir” dedi. Konuşmasında Alman devletinin KCDK-E kongresini yasaklamasına tepki gösteren Aydar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu işgalci ve soykırımcı güçler ve destekçileri şunu iyi bilmelidir dün Almanya örneğinde görüldüğü gibi Kürt halkının Avrupa’daki demokratik kurumu olan KCDK-E'nin kongresini yasaklayarak, demokratik kurumlarımıza saldırarak Türk devlet faşizmini aratmayan politikalarını sürdürmektedir. Bizler bu antlaşmanın tekrarı ve devamı çabası içerisinde olan soykırımcı güçlere Kürt Ulusal Birliği'ni sağlayarak cevap olacağız.” değerlendirmesini yaptı.

Enternasyonal dayanışma

Mitingde İsviçreli siyasetçiler SolidaritéS’den Franziska Meinherz, Le Mont belediye başkan yardımcısı Philippe Somsky, Yeşiller Lozan milletvekili Alice Genoud, Sosyalist Parti’den Julien Eggenberger, İşçi Partisi’nden Valentin Augsburger, Tobias Schnebeli ve Defend Kurdistan temsilcisi ise konuşmasında Kürt halkının yürüttüğü direnişe destek çağrısında bulundu.

Her yaştan her kesimden

TJK-E, PYD, Avrupa Devrimci Güç Birliği, İran-KDP ile Birleşik Mücadele Güçleri temsilcilerinin konuşmaları ardından yürüyüşçüler, Kürt ulusal birliğinin sağlanması temelinde işgale ve katliama karşı sloganlarla yürüyüşe geçti.

Yürüyüşe her yaşta insanın katılması dikkat çekti. İkiz çocuğunu bebek arabasına koyup gelenler de vardı, ilerleyen yaşına rağmen bütün yürüyüş boyunca en önde yürüyenler de; tıpkı Xale Salman ve Sultan Ana gibi. Mor ve kırmızı önlüklerle yürüyen eylemciler yürüyüş güzergahı boyunca büyük ilgi gördü, çevredekiler tarafından alkışlandı.

3 günlük uzun yürüyüşün ilk günü Morges kentinde sona erdi. Kentte Forum Frauburg Kilisesi salonunda sanatçılar Ozan Şemdin ve Kawa Urmiye’nin katıldığı bir etkilik düzenlendi.

İşgale ve soykırıma karşı başlatılan yürüyüşün bugünkü etabı ise Nyon kenti olacak.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.