İşkence sırasında DAİŞ hatırlatması

Hamza Ağırman

Hamza Ağırman

  • HDP bünyesindeki siyasi faaliyetleri gerekçe gösterilerek tutuklanan Hamza Ağırman’a işkence eden devlet güçleri,  Reqa’da DAİŞ’e karşı savaşırken şehit düşen ağabeyi Sinan Ağırman'ı hatırlatarak, “Senin abini de biz öldürdük, cezası olmasa seni de öldürürdüm” diye tehdit etti.

MIHEME PORGEBOL

Halkların Demokratik Partisi (HDP) bünyesindeki siyasi faaliyetleri illegalize edilerek hakkında yürütülen soruşturma kapsamında “Devletin birliğini bozmak” ve “Örgüt üyeliği” iddialarıyla 8 Ekim 2023’te tutuklanan Hamza Ağırman,  Marmara Cezaevi’ne atıldı. Burada devlet güçlerince kameranın olmadığı bir alana götürülerek Reqa’da DAİŞ’e karşı savaşırken 9 Mart 2017’de şehit düşen ağabeyi Sinan Ağırman üzerinden tehdit edildi. “Senin abini de biz öldürdük, cezası olmasaydı şimdi seni de öldürürdüm” denilerek tehdit edilen Hamza Ağırman, aynı zamanda fiziki işkence ve ağır hakaretlere maruz bırakıldı. Ağırman’ın avukatı Bedirhan Sarsılmaz, “Darbeler, özellikle müvekkilin yüzünün dışındaki bölgelere yapılmış” dedi.

Doktor kontrolünde işkence

Hamza Ağırman, yaklaşık üç ay Marmara Cezaevi’nde kaldıktan sonra 19 Ocak'ta Kandıra 2 No’lu F Tipi Cezaevi’ne sürgün edildi. Burada da cezaevi girişinde zorla çıplak aramaya maruz bırakılan Ağırman, daha sonra tek kişilik hücreye alındı. O sırada bir gardiyan eşliğinde odaya giren cezaevi revir görevlisi doktor ve sağlık çalışanı tarafından tıbbi durumunun değerlendirilmesi amacıyla görüşme sağlandı. Herhangi bir kötü muamele ve darp olmadığına dair rapor hazırlanıp imzalandıktan sonra odada bulunan gardiyan, Hamza Ağırman’a yumruk atıp sinkaflı küfürler etti. Sağlık görevlisi ve doktor yaşanan olaya herhangi bir müdahelede bulunmazken darp olmadığına dair tutulan raporda da değişikliğe gidilmedi.

Doktor ve sağlık görevlisinin tutumunun uluslararası hekimlik ilkelerine aykırı olduğunun altını çizen avukat Sarsılmaz, gardiyan hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Sarsılmaz, aynı zamanda ilgili sağlık çalışanları hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyerek, Türk Tabipler Birliği’ne de bildireceklerini kaydetti.

 

* * *

Hasta tutsağa ilaçları verilmiyor

Hasta tutsak Fikret Erden'in annesi Sıdıka Erden, oğluna ilaçlarının verilmediğini söyledi. 

Şirnex'ın Cizîr (Cizre) ilçesinde 2018'de gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve "Devletin birliğini ve bütünlüğü bozmak" iddiasıyla 107 yıl ceza verilen Fikret Erden, annesi Sıdıka Erden ile yaptığı telefon görüşmesinde yaklaşık 100 kilometre elleri kelepçeli bir şekilde hastaneye götürüldüğünü söyledi. Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Erden'in annesi Sıdıka Erden, hastanede oğlu için yazılan ilacın da verilmediğini belirtti. Erden, "Oğlum, 'Neden bana ilaç vermiyorsunuz' diyor, onlar da 'ilaç yok' diyorlar. Kelepçeyle hastaneye götürüp kelepçeyle geri getiriyorlar. Oğlum zaten sakat, onu kelepçeleseniz ne olur, kelepçelemezseniz ne olur? Oğlumla yaptığımız son telefon görüşmesinde; hastaneye kaldırıldığında ellerinin kelepçeledikten sonra ekmek ve domates verdiklerini anlattı. Ekmeği yemek için veriyorlar. Ancak onu yemesi için kelepçeyi açmıyorlar. Hiç mi vicdanınız yok sizin?" şeklinde konuştu. 

Anne Erden, gönderdikleri elbiselerin de aylar sonra verildiğini ifade etti. Erden, "Kış geldiğinde kıyafet istedi. Elbise gönderdik, ancak üç ay boyunca verilmedi. Yazlık elbise gönderiyoruz, kışın veriyorlar. Çocuklarımıza dönük psikolojik saldırılar var. Oğlum ve bir arkadaşı aynı odada kalıyor. Cezaevinin onlara sadece bir somun ekmeği verdiğini söyledi. Onlara 'Ekmek yok' diyorlar. Ne isterlerse yarım veriyorlar" ifadelerini kullandı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.