İşkenceye tam tolerans

  • Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilciliği ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü dolayısıyla bir işkence raporu hazırladı. “26 Haziran 2021 İtibariyle Türkiye’de Değişik Boyutlarıyla İşkence Gerçeği” adlı bu rapor, basın açıklamasıyla paylaşıldı. 

 

Açıklamanın yapıldığı İHD İstanbul Şube binası önüne “İşkencesiz bir dünya mümkün” pankartı asıldı. İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, işkenceyi soruşturmayan savcıların, beraat kararı veren hakimlerin hepsinin bu sistematiğin bir parçası olduğunu dile getirdi. Keskin, “Çünkü hepsi devlet politikası. İçişleri Bakanı bir konuşmasında yapılan bir operasyon ile ilgili ‘onları yakaladığınızda lime lime edin’ diyor. İşte bu bile Türkiye'deki işkencenin vardığı boyutu gözler önüne sermeye yetiyor” dedi.

Ardından ortak açıklamayı TİHV yöneticisi Ümit Efe okudu. Türkiye’nin de altına imza attığı sözleşmelerin işkenceyi yasakladığının altını çizen Efe, “İşkencenin Türkiye’nin en başat insan hakları sorunudur. ‘İşkenceye sıfır tolerans’ sözünün tarihsel ve olgusal olarak koca bir yalandan ibarettir” diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise işkencenin bir devlet politikası olarak devam ettiğini ifade etti. Tanrıkulu, “İktidarlar değişiyor ama politikalar değişmiyor. ‘İşkenceye sıfır tolerans’ diyenler sonsuz tolerans sağlıyor. İşkence yaygın olarak uygulanıyor. İşkence sadece gözaltı merkezlerinde değil, her yerde uygulanıyor. Eskiden utanç duyarlardı, şimdi ise hükümetin koruması altında işkence ediyorlar” dedi.

Rapordaki şu karşılaştırma dikkat çekti: Cumhuriyet savcılıkları tarafından 2019’da ‘kamu görevlisine direnmek’ten 38 bin 582 kişi hakkında soruşturma başlatıldı, bunlardan 28 bin 843’ü hakkında kamu davası açıldı. Buna karşın aynı yıl içinde işkence suçundan bin 98 kişi hakkında soruşturma başlatılırken sadece 97 kişiye kamu davası açıldı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.