Bankacılıkta ve kurumsal alandaki yüksek borç seviyelerinin ülkeyi finansman zorluklarına açık bıraktığını belirten Moody’s, Euro Bölgesi’nin büyümesine dair bozulan beklentilerinin, İspanya’nın mali hedeflerini yakalamasını güçleştireceğini vurguladı.
Moody’s bölgesel hükümetlerin fonlama durumlarına ilişkin ciddi endişelerinin devam ettiğini de belirtti.
İspanya’nın notunu Temmuz’da izlemeye almasından bu yana bölgedeki borç krizi için güvenilir hiçbir çözümün ortaya çıkmadığını belirten Moody’s, bölgedeki siyasi uyum ve büyüme beklentilerine duyulan güvenin yeniden tesis edilebilmesinin zaman alacağına dikkat çekti.
İspanya’nın notunun düşürülmesinin, krizin çözümü için bu hafta sonu bir araya gelecek olan Euro Bölgesi liderlerinin üzerindeki baskıyı artıracağı ifade ediliyor. İngiliz Guardian gazetesi, Fransa ve Almanya’nın Euro Bölgesi kurtarma fonunun büyüklüğünün 2 trilyon Euro’ya yükseltilmesi konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.
Euro Bölgesi’nden üst düzey bir yetkili ise Reuters’e yaptığı açıklamada, böyle bir anlaşma olmadığını söyleyerek, Guardian’ın iddiasını yalanlamıştı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel de, hafta sonu düzenlenecek olan zirvede krizin çözümü için önemli adımlar atılacağını ancak bu adımların yetersiz kalabileceğini söyledi.
Merkel, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, “AB zirvesi önemli bir adım, ancak bunu daha fazla adım atılması izleyecek, çünkü bu borç krizinin aşılmasıyla ilgili. Bu borçlar onlarca yılın birikimi ve bu yüzden birisi bu sorunu bir zirvede çözemez, ancak çözüm zor olacak, uzun vadeli çalışmayla olacak” dedi.
MADRID
Yunanistan’da yeni grev
Yunanistan hükümetinin hayata geçireceği kemer sıkmak politikalarını parlamentonun onayına sunduğu gün sendikalar iki günlük genel greve gitti. Grev ve protesto gösterilerine kamu ve özel sektör çalışanlarının yanı sıra toplu ulaşım araçları çalışanları, taksiciler, vergi dairesi çalışanları, gümrük ve belediye memurları, yerel yönetim çalışanları, liman işçileri, temizlik görevlileri, banka çalışanları, avukatlar, gazeteciler ve öğretmenler katılırken, hava trafik kontrolörleri de 12 saatlik iş durdurma eylemiyle greve destek verdi. Atina ve Selanik başta olmak üzere, birçok kentte protesto gösterileri düzenlendi. Başkent Atina’da, kent merkezindeki yoğun katılımlı iki ayrı gösteri nedeniyle kent merkezi trafiğe kapatıldı. Yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı belirtilen gösterilere, kendilerini “bıkkın ve öfkeliler” olarak adlandıran gruplar katıldı.
ATİNA