• İsrail ordusu, ateşkese rağmen kara saldırılarını genişlettiği Güney Lübnan'da Litani Nehri'nin kuzeyindeki stratejik tepede yer alan Şikeyf Kalesi'ni işgal etti.

 

İsrail ordusu, son birkaç gündür Lübnan'ın güneyindeki Vadi Seluki ve Şikeyf sırtlarında geniş çaplı saldırılar yürüttüğü açıkladı. Açıklamada, Litani Nehri'ne, Nebatiye kent merkezine ve çevredeki beldelere hakim konumdaki stratejik bir tepede yer alan Şikeyf (Beaufort) Kalesi'nin 31 Mayıs sabah saatlerinde kara birliklerince işgal edildiği belirtildi. Operasyonun amacının Hizbullah’a ait altyapıyı imha etmek, savaşçıları etkisiz hale getirmek ve İsrail’in kuzeyindeki Celile ile Metula yerleşimlerinin güvenliğini sağlamak olduğu öne sürüldü. Operasyona Golani ve Givati tugaylarının da aralarında bulunduğu çeşitli birliklerin katıldığı aktarıldı.

İsrail Ordu Sözcüsü Ella Waweya, Hizbullah'a ait karargah ve altyapı unsurlarının hedef alındığını, kara saldırıları öncesi bölgeye şiddetli hava saldırıları ile tank ve topçu atışı gerçekleştirildiğini kaydetti.

Lübnanlı bir askeri kaynak, 30 Mayıs'ta İsrail ordusunun Yahmur beldesi üzerinden Litani Nehri'nin kuzeyindeki Doğu Zavtar ve Şikeyf Ernun beldelerine kadar ilerleyerek işgalini genişlettiğini belirtmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da 30 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, ordunun Lübnan'ın güneyindeki işgalini Litani Nehri'nin ötesine taşıdığını söylemişti. Tarihi kale 1982 yılında da İsrail tarafından işgal edilmiş, 2000 yılında alınan kararla geri bırakılmıştı.

Lübnan’da ateşkes yok

Lübnan ve Hizbullah, 2 Mart’tan bu yana savaş halinde. Lübnan Başbakanı Nevaf Selam ise İsrail’i ülkesine karşı “yakıp yıkma politikası” izlemekle suçladı. Lübnan makamlarına göre çatışmaların başlamasından bu yana İsrail saldırılarında 3 bin 371 kişi hayatını kaybetti, bir milyondan fazla kişi ise yerinden edildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, daha önce Litani Nehri’nin kuzeyine geçildiğini açıklamış ve Güney Lübnan’ın geniş bir bölümünü “çatışma bölgesi” ilan etmişti. Taraflar arasında 17 Nisan’da ilan edilen ateşkes ise sahada fiilen uygulanmıyor.

Öte yandan, Netanyahu 25 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, orduya Lübnan'a yönelik saldırıların arttırılması talimatını verdiğini söylemişti. BEYRUT