İsrail uluslararası hukuku ihlal etti

İsrail’in Şam’daki İran diplomatik misyonuna saldırı

İsrail’in Şam’daki İran diplomatik misyonuna saldırı

  • Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin bağımsız uzmanları, İsrail’in Şam’daki İran diplomatik misyonuna saldırısı ile uluslararası hukuku ihlal ettiği kanaatine vardı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından görevlendirilen bir grup bağımsız uzman, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği ve Tahran'ın cumartesi gecesi misillemede bulunduğu saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi. Özel raportörler ve bağımsız uzmanlar tarafından hazırlanan raporda "İsrail ve İran arasındaki misilleme amaçlı askeri saldırılar yaşam hakkını ihlal etmektedir ve derhal durdurulmalıdır" denildi.

Terörle mücadele yalanı

Yaşam hakkının kutsallığına dikkat çeken uzmanlar raporda, "Tüm ülkelerin, terörle mücadele de dahil olmak üzere, yurtdışındaki askeri operasyonlarda bireyleri keyfi olarak yaşam haklarından mahrum bırakmaları yasaktır" dedi.

Rapordaki ifadelerde uluslararası hukuktaki tuhaflıklardan biri daha "Yabancı topraklarda yapılan öldürme eylemleri uluslararası hukuk kapsamında izin verilmediği sürece keyfidir" deniliyor. Raporun işaret ettiği izin verilen öldürme eylemleri soru işaretleri ile dolu.

Meşru müdafaaya benzemiyor

Uzmanlar İsrail'in 1 Nisan'da meşru müdafaada bulunmuş gibi görünmediğini zira İran'ın İsrail'e doğrudan "silahlı saldırıda" bulunduğuna ya da saldırmak üzere devlet dışı silahlı gruplar gönderdiğine dair hiçbir kanıt sunmadığını söyledi.Uzmanlar, İsrail'in saldırı için herhangi bir yasal gerekçe sunmadığını ya da Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. Maddesi'nin gerektirdiği şekilde Güvenlik Konseyi'ne bildirmediğini kaydetti.

Uzmanlar, "İsrail'in saldırısı sonuç olarak Şart'ın 2(4) Maddesi uyarınca başka bir devlete karşı silahlı güç kullanma yasağını ihlal etmiştir" dedi. NEW YORK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.