İsveç demokrasisi tökezliyor

Dünya Haberleri —

İsveç Sol Parti Dış Politika Sözcüsü Håkan Svenneling

İsveç Sol Parti Dış Politika Sözcüsü Håkan Svenneling

  • İsveç bu gün oylayacağı kanun ile hukukun üstünlüğünü dış politikaya kurban etmeye hazırlanıyor. 6 Mart’ta onaylanıp yürürlüğe girmesi beklenen ancak 3 Mayıs’a ertelenen İsveç kamuoyunun ‘Erdoğan Kanunları’ dediği yasa yoğun tartışmalar arasında parlamento gündemine geliyor.

ERKAN GÜLBAHÇE/SAARBRÜCKEN

Kamuoyu İsveç’in NATO’ya üye olmak için 200 yıllık demokrasi geleneğinden adım adım vazgeçişini bir dokümanter havasında seyrediyor. NATO üyesi Türk devletinin İsveç’in zayıf tarafını tespit edip gelenekselleştirdiği tehdit ve şantaj politikalarının bir ülkeyi getirdiği hali ve Kürtlere dönük baskıları İsveç Sol Parti Dış Politika Sözcüsü Håkan Svenneling ile konuştuk.  

Erdoğan’ı memnun etmek için
İsveç parlamentosunda onaylanarak yılbaşında yürürülüğe giren terör yasasının aslında DAİŞ’İn Stockholm saldırısı ile ilgili olduğunu ancak Kürtlere karşı kullanıldığına dikkat çeken İsveç Sol Parti Dış Politika Sözcüsü Håkan Svenneling yeni yasanın da bunun bir devam olduğunu söyledi. Svenneling; “6 Mart’ta mecliste onaylanması gereken ancak 3 Mayıs’a ertelenen yeni terör kanunu ise İsveç’in NATO üyeliği sürecinde gelişip hazırlanan bir yasadır. Bu yasanın Türkiye’nin dayatmaları sonucunda çıkarılacak bir yasa olduğunu söyleyebilirim. Yılbaşında yürürlüğe giren terör kanunu Stockholm’de meydana gelen DAİŞ saldırısı sonucu ortaya çıkmıştı ancak Erdoğan’ı memnun etmek için Kürtlere karşı uygulanıyor” dedi. 

Yasalaşmaması için çalışacağız
“Oylamada kanunun yasallaşmaması için karşı oy kullanacağız” diyerek Sol Parti’nin tavrının net olduğunu söyleyen Dış Politika Sözcüsü Svenneling, çıkarılacak kanuna dair endişelerini ve bunun İsveç demokrasisine zarar vereceğini söyledi. İsveç kamuoyunun da ciddi endişeleri olduğunu söyleyen Svenneling, “NATO üyeliği sürecinde Erdoğan’ı memnun etmek için üzerinden fazla tartışılmadan, getirisi ve götürüsü üzerine yoğunlaşmadan yeni yasalar çıkarıldı. Ancak yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra yasanın getirisi götürüsü üzerine tartışmalar yeni yeni yapılıyor” diyerek İsveç halkının görüşlerinin hiçe sayıldığını vurguladı. 

NATO için değerler satıldı
Sözcüs Håkan Svenneling, anketlerin İsveç halkının yüzde 90 Türk devletini demokratik bir devlet olarak görmediğini ve NATO üyeliği konusunu bu eksende gördüğüne dikkat çekiyor.  Svenneling: “Kamuoyunda ortaya çıkan ortak düşünce İsveç devleti NATO üyeliği için değerlerini sattığı ve uzun süreden beri devam eden demokrasi kültürünün yara aldığı yönünde. İsveç kamuoyu Türkiye verilen tavizler konusunda çok rahatsız.” 
İsveç Sol Parti’sinin NATO üyeliği ve Erdoğan için verilen tavizleri engelleyemediklerin ancak halkı bilgilendireyi başardıklarını söyleyen sözcü, “Bu temelde İsveç halkını kazandık. İsveç kamuoyunun NATO üyeliğine ve Türkiye’ye karşı böyle tavizlere karşı seslerini ciddi bir şekilde yükseltmelerini büyük bir kazanım olarak görüyoruz” dedi.  

MİT-SAPO ortaklığı endişe kaynağı
İsveç Sol Parti 2019’da yürüttüğü çalışmalar ile Türk devletine silah satışının yasaklamasını sağladı. Ancak NATO üyeliği ile birlikte iktidarın bu yasağı kaldırarak yeniden silah satışına başladığını ve Kürdistan için bir tehlike olduğunu söyleyen Sözcü Håkan Svenneling: “Türkiye’nin tekrardan İsveç’ten silah alma yolunu açtılar. Bundan dolayı hem İsveç’te yaşayan Kürt halkı hem de Kürdistan’daki Kürtler bu durumdan endişeli.” İki ülke istihbaratlarını ortak çalışarak Kürtleri kriminalize ettiğini söyleyen sözcü, “MİT ve SÄPO ortak çalışıyor. Doğal olarak gizli servislerin ortak çalışması İsveç’teki Kürtleri ciddi anlamda rahatsız ediyor. Kürtlerin İsveç’teki kurumları ve çalışmaları kriminalize gösterilmeye çalışılıyor” dedi.

İsveç’i susturdular
“Eskiden beri İsveç devleti, diğer halkları olduğu gibi Kürt halkına yapılan haksızlıkları uluslararası alanda dile getiriyordu” diyen sözcü İsveç’in artık eskisi gibi insan haklarını savunmadığını söyledi. Håkan Svenneling: “Türkiye’nin baskıları sonucu İsveç suskunluğa büründü. İsveç yönetiminin uyguladığı yanlış politikadan dolayı İsveç dış politikası nefessiz kaldı. Maalesef Erdoğan İsveç politikasına yön veriyor.”

Seçimler İsveç için de önemli
NATO üyeliği konusunda eski iktidar sosyal demokratlar ile şimdiki sağ iktidarın hem fikir olduğunun altını çizen Sol Parti Dışilişkiler Sözcüsü, ‘İsveç’in NATO’ya üye olması için ne gerekiyorsa yapılması konusunda her ikisi mutabık. İki hükümetin NATO uğruna Kürtlere veya yabancılara karşı uygulanacaklar konusunda bir görüş ayrılığı yok’ tespitini yaptı.  Svenneling: “NATO üyelik sürecinde Kürtlere karşı yürütülen baskıcı politikanın devam edeceğini düşünüyorum. Ancak şu gerçeği de vurgulamak isterim her iki iktidarda ne yaptılarsa bir türlü Türkiye’ye yaramadılar. 
İsveç’in NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanması ve Türkiye’de seçimler sonuçlanıncaya kadar Erdoğan’ın İsveç üzerindeki tehditlerinin devam edeceğini düşünüyorum. Bu da İsveç’te yaşayan halkları ciddi anlamda etkileyeceğini söyleyebilirim” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.