Kürdistanlıların yakından tanıdığı Bern Yeşiller Partisi adayı Haşim Sancar, Basel’de Sosyal Demokrat Parti adaylarından Mustafa Atıcı ve Beat Jans, Yeşil Birlik adayı Sibel Arslan, Sosyal Demokrat Parti Basel kantonu Federal Konsey adayı Anita Fetz ve Baselland kantonunda Claude Janiak, Kürt kökenli göçmenler olmak üzere tüm göçmenlerin tercihlerinin kendilerinde yana olacağını bildiklerini söyledi.

‘Mutlaka oyunuzu kullanın’
Bern Yeşiller Partisi adayı Haşim Sancar, “Oy kullanma sistemi karmaşık. Göçmenlerin birçoğu oyunu kullanmıyor. Kullanılmayan her oy büyük bir kayıp anlamına geliyor ve yabancı düşmanlığı yürüten partilerin işine yarıyor” dedi. İşkence görenler tedavi merkezinde çalışan Sancar devamla, “İşsizlik, sağlık, malülen emeklilik ve sosyal sigortaların ihtiyaçlarımıza cevap verebilecek şekilde donatılması için çalışmalarda bulunacağım. Herkese fırsat eşitliğini sağlayacak sosyal bir eğitim sistemi için mücadele edeceğim” diyerek milletvekili seçilmesi halinde önceliklerini söyledi.
Adaylardan Mustafa Atıcı, Sibel Arslan, Haşim Sancar, Beat Jans ve Anita Fetz, mektupla oy kullanma yönetemine birçok göçmen kökenli İsviçre vatandaşının kayıtsız kaldığını işaret etti.
Adaylar, “Mektupla oy kullanmayan binlerce vatandaş var. Bu vatandaşlar yarın sandık başına gelerek mutlaka oylarını kullanmalılar” çağrısında bulundu.
İsviçre’de sürekli referandumların yanısıra kanton ve belediye seçimlerinin de gerçekleşeceğini belirten adaylar, göçmenlerin seçimlere katılımla İsviçre’nin devlet politikalarını etkileyeceklerine vurgu yapıyor.

Basel kanton milletvekili ve Federal Parlamento adayı Mustafa Atıcı da “İsviçre Halk Partisi (SVP), 27 Kasım’da ‘Sprach initiative (Dil Girişimi)’ adı altında yeni bir halk oylaması gerçekleştirecek. Halk oylamasında vatandaşlığa geçişin ön koşulu olarak kişinin üniversite düzeyinde Almanca bilmesini şart koşuyor. Bunu kabul edilmesi halinde çok vahim sonuçlara yol açaçaktır” dedi. Önümüzdeki haftadan itibaren tüm posta kutularına oy pusulaların geleceğini belirten Atıcı, kimsenin kesinlikle oy pusulalarını çöpe atmamasını ve mutlaka oy kullanması gerektiğini dile getirdi.


ALİ ONGAN/BASEL