İsviçre, Türkiye gibi ülkelere silah satmayacak

Dünya Haberleri —

CSoA

CSoA

  • İsviçre Parlamentosu’nda uzun süredir yürütülen “sistematik olarak insan haklarını ihlal eden ülkelere silah satışının yasaklanması” tartışmaları, Federal Konsey’de karara bağlandı. 

 

ALİ ÖZŞERİK/BERN

İsviçre son yıllarda silah tekelleri ve sağ partilerin desteğiyle “insan haklarını ihlal eden ülkelere silah ihracatı yapılmaması” kararını gevşetmiş ve ihlallerle anılan ülkelere silah satışı gerçekleştirmişti.

“Ordusuz bir İsviçre”, “Yeşiller”, “Sosyal Demokrat Parti” ve çok sayıda sendika ve sivil örgüt söz konusu silah satışlarının yasaklanması için uzun süredir kararlı bir çalışma yürütüyordu.

Federal Konsey’de konunun gündeme gelmesiyle birlikte yürütülen tartışmalar sonucu “İsviçre’nin uluslararası konumu, uluslararası anlaşmalardan doğan yükümlülükleri gereği insan hakları ihlalleri ile iç savaşın yaşandığı ülkelere silah satışlarının yeniden yasaklanması” kararı çıktı.

Federal Konsey’de, İsviçre’nin silah satışları gerçekleştirdiği ülkeler arasında bulunan Suudi Arabistan ve Türkiye’ye ilişkin yoğun tartışmalar yürütüldüğü, özellikle yasağın bu iki ülke için devreye konulmasının istendiği öğrenildi. 

GSoA: Mücadelemiz sürecek

Ordusuz bir İsviçre örgütü (GSoA) karar sonrası yaptığı açıklamada, silah satışlarının yasaklanması girişimine destek veren bütün kesimlere teşekkür ederek “Kararın yeni girişimlerle geri alınması durumunda referanduma gideceklerini ve kazanacaklarını” açıkladı.

GSoA, “Bugün İsviçre barış politikaları için büyük bir adım atmıştır. Bunu kutlayabiliriz. Bu başarıyı, silah ihracat yasağını tamamlama yolunda önemli bir ara adım olarak kutluyoruz ve her zamankinden daha motive bir şekilde mücadele ediyoruz. Ancak daha gidilecek çok yol var ve yardımınıza ihtiyacımız var. Gelecekte silah lobisine karşı mücadelede, bu tür tarihi başarıları kutlayabilmemiz için bize desteğinizi devam ettirmelisiniz” diye belirtti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.