
İsviçre’nin Zürih şehrinde gerçekleştirilen kongreye 36 delegenin 27’si hazır bulundu. Açılış konuşmasını yapan İTİF Başkanı Selahattin Doğan, 100. yıldönümü yaklaşan Ermeni Soykırımı’nı hatırlatarak, katliamda hayatını kaybedenleri andı, Türk devletini de lanetledi. İsviçre’de giderek artan yoksulluk, işsizlik, barınma sorunları ile yükselen ırkçılık ve yabancı düşmanlığına işaret eden Doğan, “Kurumlarımızın perspektifleri, yönelim ve çalışma tarzlarını düzelterek mutlaka güncel somut gelişmelere uygun bir politika yapılması gerekmektedir” dedi.
İsviçre Göçmen İşçileri Federasyonu (İGİF) adına konuşma yapılan kongreye Demokratik Kürt Toplum Merkezleri DEM-KURD da bir mesaj gönderdi. Türkiye’nin çıkardığı kırmızı bülten nedeniyle Yunanistan’da tutuklanan, girişimler sonucu serbest bırakılan Muzaffer Acunbay kongreye bir teşekkür konuşması yaptı.
Kongreye katılan Basel Basta Milletvekili Sibel Arslan da, yerel kumlar, sendika ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmanın önemi üzerinde durarak, İTİF’i selamladı. Öte yandan İsviçre Demokratik Haklar Federasyonu (İDHF) ve İnsan Hakları Dayanışma Derneği (İHDD) temsilcileri de kongrede birer konuşma yaptı.
Yapılan seçim sonucu İTİF çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu 7 kişilik yeni yönetimi ve üç kişilik denetim kurulunu seçti.