İtirafçı yalanları delil oldu

Selçuk Mızraklı

Selçuk Mızraklı

  • Selçuk Mızraklı hakkında verdiği 9 yıl 4 ay cezanın gerekçesini açıklayan mahkeme, ifadeleri gerçeği yansıtmadığı SGK kayıtlarıyla kanıtlanan itirafçı Hicran Berna Ayverdi'nin yalanlarını “itibarlı" kabul etti.  

Görevden alınarak yerine kayyum atanan ve 22 Ekim 2019’da tutuklanan Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, hakkında verilen 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasının Yargıtay'da bozulması üzerine yeniden yargılanmış ve 29 Kasım 2023'te yapılan yargılamada aynı cezaya çarptırılmıştı. Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi, “Örgüt üyeliği" iddiasıyla verdiği kararın gerekçesini açıkladı. 

Gerekçeli kararda, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) delegeliği, itirafçı Hicran Berna Ayverdi'nin iddiaları, Yargıtay'ın cezayı bozma kararı sonrası dosyaya giren itirafçı Ümit Akbıyık'ın beyanlarının cezaya esas alındığı belirtildi. Yine Mızraklı'nın Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'nde başkanlık yapması ve Mızraklı'nın bir PKK'liyi 2012-2013'te çalıştığı hastanede "kayıt dışı bir şekilde ameliyat edip taburcu ettiği" yönündeki itirafçı beyanları da karara gerekçe yapıldı. Kararda, 2012’de Meclis'e davet edilen DTK yasa dışı bir yapılanma olarak lanse edildi.

Yalan söylediği kanıtlanmıştı

Kararda, dikkat çeken bir başka ayrıntı ise Mêrdîn'in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde sokağa çıkma yasakları sırasında çatışmalarda yer aldığı öne sürülen Hicran Berna Ayverdi'nin ifadeleri oldu. Ayverdi, beyanlarında Mızraklı’nın Amed’deki özel bir hastanede çalışırken yaralı bir PKK’liyi ameliyat ettiğini, kendisinin o dönemde aynı hastanede çalıştığını ileri sürmüştü. Mahkeme, söz konusu ifadeleri hükme gerekçe yaptı. Ancak Ayverdi'nin, "Mızrak'lı PKK'liyi ameliyat etti" dediği tarihte hastanede çalışmadığı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarıyla kanıtlanmıştı. Buna rağmen mahkeme bu ifadeleri hükme gerekçe yaptı. Mahkeme, Ayverdi'nin aksine beyanlarda bulunan iki doktor, bir hemşire ve bir teknisyen tanığın "kayıt dışı ameliyatın mümkün olmadığı" yönündeki beyanlarına ise itibar etmedi. Mahkeme, Ayverdi'nin ifadelerine itibar edilmesinin gerekçesini ise söz konusu hastanede "kayıt dışı" çalıştığını öne süren Mustafa F.’ye dayandırdı.

İş birlikçi ajan Akbıyık

Belediye çalışmaları da gerekçeli kararda suçlama yapıldı. Bugüne kadar yüzlerce kişiye iftira atan ve hakkında ifade verdiği birçok kişi beraat eden tanık Ümit Akbıyık'ın iddiaları, belediye çalışmalarının kriminalize edilmesine gerekçe yapıldı. Kararda, Mızraklı'nın belediye eşbaşkanlığı döneminde düzenlenen bir festival ile gençler için düzenlenen piknik ve futbol turnuvasını finanse ettiğine dair beyanlarına itibar edildiği kaydedildi. Kararda, Mızraklı'nın buna karşı savunması ise "suçtan kurtulmaya dönük” olarak kabul edildi. Savunmanın tanıklarının "etki altında kabul edildiği" gerekçeli kararda, Mızraklı'nın belediyenin imkanlarıyla “Örgüte mali ve fiziki imkanlar sağladığı" ileri sürüldü. 

Gerekçeli kararda, "Suçun işleniş şekli, suça katılma biçimi ile sanığın örgütsel yapı içerisindeki konumu ve yeri etkinliği gözetilerek, bu kriterlerle orantılı olarak takdiren alt sınırdan uzaklaşılarak hüküm tesis edilmiştir" denildi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.